Sotong ada kat peti sejuk, apakata hujung minggu ni kita masak sambal sotong tapi ada rempah. Padulah rasanya
Sambal sotong yang sangat lazat dan mudah untuk dimasak. Aroma bahan rempah kari menambah rasa padu pada sambal. Pedas dan berempah memang enaklah
SAMBAL SOTONG TUMIS BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
500gm sotong
Serbuk Kunyit
CARA MEMASAK:
1. Cuci dan toskan.
Ads
2. Kemudian digaul dengan sedikit serbuk kunyit
3. Panaskan kuali, goreng sebentar sotong yang telah digaul serbuk kunyit tadi. Angkat dan ketepikan.
BAHAN MENUMIS:
1 biji bawang besar – potong memanjang
3 ulas bawang putih – diketuk
1/2 inci halia – dimayang halus
3 biji cili padi – dibelah 2 (boleh juga gunakan cili besar ye)
2 pelepah daun kari
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar rempah kari ikan
Air
Garam
Gula
CARA MEMASAK:
1. Guna kuali yang sama goreng sotong tadi, masukkan minyak dan tumiskan bahan tumisan. Kecuali serbuk cili, rempah kari dan cili api.
2. Bila bahan tumisan sudah agak kekuningan, masukkan serbuk cili, rempah kari dan sedikit air. Kacau seketika sehingga rempah agak garing dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan sotong yang telah digoreng sebentar tadi. Kacau hingga sebati.
Ads
4. Akhir sekali bolehlah dimasukkan cili api, garam serta gula. Gaul mesra dan siap.
INFO:
Jika tidak suka gunakan serbuk cili boleh tukar ke cili kisar.
Boleh gunakan daun limau purut untuk bau yang harum.
Mudah dengan hanya gaul sebati bahan-bahan dan kukus. Resipi orang teow chew , masakan Cina versi halal dan sihat.
AYAM MASAK TAUCU PEDAS
.
BAHAN-BAHAN:
6 ketul ayam bahagian paha dan betis-bersihkan dan potong kecil
1 biji bawang holland-dicincang
1 labu bawang putih-dicincang
6 cili merah dicincangkan-jika mahu pedas boleh gantikan densgan cili api
1 sudu besar taucu
1 sudu besar gula perang-boleh ganti gula putih
4 sudu besar kicap cair
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil serbuk pati ayam
Sedikit lada sulah
1 batang daun bawang-dihiris
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan sebati bahan-bahan dalam mangkuk. Alihkan ie dalam dulang dan kukus dalam 40 minit.
.
2. Kukus ayam tanpa campur air. Selepas kukus akan penuh juice ayam dalam dulang.
3. batang daun bawang hiris kecil dan masukkan bila ayam sudah hendak masak dalam 30 minit dan kacaukan kejap dan kukus balik 10 minit.
4. Siap boleh hidangkan.
INFO:
Resipi ini tidak menggunakan garam sebab sudah ada kicap cair. Tapi kalau yang ingin rasa masin boleh letakkan garam secukup rasa.
Mi dan bihun simple ini memang sedap untuk berbuka dan sahur. Kadangkala bosan juga asyik makan nasi kan? Empat jenis mee dan bihun ini antara yang paling popular.
Selamat mencuba!
Mi Dan Bihun Simple Untuk Hidangan Berbuka Dan Sahur
Sedapnya Sira Buah Cermai. Rasanya yang masam-masam manis sangat membuka selera. Buah Cermai sukar dimakan begitu sahaja kerana rasanya yang masam. Oleh itu dengan cara menyira begini, ia boleh menjadikan buah ini jadi lebih sedap dan mengelakkan ia terbuang begitu sahaja. Nak rasa? Saudari Norriah Ngah ada kongsikan resipinya. Jom cuba.