Suka makan mi? Jom belajar cara-cara menyediakan hidangan ini secara homemade. Bagi yang belum pernah cuba, percayalah, masakan homemade ni memang rasa sangat lain dari yang lain. Rasanya lebih segar, sedap malah lebih diyakini dari sudut kebersihan. Malah lebih jimat berbanding dengan yang dibeli. Anda teringin nak cuba buat misendiri? Jom cuba resipi step by step perkongsian Chef Sue M Arukin ni. Hanya perlukan empat bahan asas sahaja. Mudah dan berbaloi untuk dicuba.
CARA BUAT HOMEMADE FLAT NOODLES
BAHAN-BAHAN:
400gm tepung gandum
1 biji telur
Secubit garam
Air secukupnya (kena pandai agak semasa menguli)
CARA MEMBUAT:
1. Gaul tepung bersama telur dan garam. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang boleh dibentuk.
2. Setelah doh sebati dan tidak melekat pada bekas, rehatkan selama satu jam sebelum dicanai.
IKLAN
3. Tabur tepung pada papan pencanai dan letak doh. Canai doh hingga nipis.
4. Kemudian potong doh mengikut saiz yang disukai dengan menggunakan pemotong piza.
5. Jika tiada pemotong piza, boleh juga guna pisau biasa atau mesin pasta.
IKLAN
6. Celur doh yang dipotong tadi hingga masak. Tanda doh telah masak ialah ia akan menjadi kenyal. Kemudian angkat mi, masukkan ke dalam air sejuk selama beberapa minit dan toskan.
7. Mi yang telah siap dicelur. Bolehlah dimasak mengikut citarasa dan selera masing-masing.
IKLAN
8. Salah satu menu yang boleh dibuat: Flat NoodlesSoup With Chicken.
9. Atau boleh juga hasilkan, Aglio Olio Flat Noodles with Prawn. Selamat mencuba!
Info chef:
Jika suka perisa tambahan, boleh tambah masa menguli doh. Contohnya: kisar daun bayam jadikan puri (dalam setengah cawan). Kemudian campurkan dalam campuran tepung tadi dan uli macam biasa. Maka jadilah spinach noodles.
Boleh pelbagaikan perisa noodles dengan bahan-bahan lain yang disukai seperti tomato, lobak dan sebagainya.
Malah mi ini juga boleh dipelbagaikan cara memasaknya. Ia boleh dijadikan noodles soup, digoreng dan bermacam-macam lagi.
Puas makan cara melayu, hari ni tekak terasa nak menikmati menu barat pula. Selain spagheti dimasak begitu sahaja boleh pelbagaikan cara dengan meletakkan bebola daging bakar. Barulah terasa kenikmatan spagheti tersebut.
Spagheti Bebola Daging Bakar
Bahan-bahan:-
250gm spagheti direbus hingga kembang & ditoskan
Bahan-bahan sos: Bahan-bahan tumis:-
2 ulas bawang besar didadu
4 ulas bawang putih dihiris
2 tin sos tradisional spagheti
1 sudu makan pes tomyam
5 helai daun bay
Bebola daging secukupnya
Sedikit herba Itali
1 sudu makan mentega
Minyak zaitun secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan-bahan segar
Daun coriander
Daun ketumbar
Cili hijau
1.Panaskan minyak zaitun & mentega
2.Masukkan bawang & tumis hingga naik bau
3.Masukkan daun bay
4.Masukkan bebola daging
5.Masukkan sos spagheti
6.Masukkan pes tomyam, kacau & sebatikan
7.Masukkan herba Itali
8. Sos mendidih. Tutup api
9.Masukkan garam secukupnya
10.Panaskan oven pada suhu 180’C
11.Sediakan bekas tahan ketuhar Masukkan sos sahaja di bahagian bawah bekas
12.Diikuti spagheti yang telah direbus
13. Taburkan cheese mozarella . Curahkan lebihan sos & bebola daging
14.Taburkan cheese parmesan, cili hijau, daun bay & oregano di atasnya
15.Bakar pada suhu 180’C selama 25 minit.
Sedap dihidangkan dengan roti bakar bawang putih.
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas daripada Datin Shida Yusoff @misadessertparlour
Mi Kolok atau di panggil mi kering atau mi rungkai memang cukup terkenal di negeri Sarawak. Rasa yang ringkas tetapi cukup menyelerakan bagi yang suka hidangan yang sederhana.
MI KOLOK DAGING SARAWAK
BAHAN-BAHAN:
3-4 gulung mi sanggul
1 sudu makan perencah sup
100gm daging
5 ulas bawang putih ] dicincang
8 biji cili api
1 sudu teh serbuk lada hitam
4 sudu makan minyak masak
5 sudu teh kicap manis
1 sudu teh kicap pekat
2 biji limau kasturi ] ambil jusnya
1 sudu teh sos ikan atau sos soya
1 sudu teh cuka
Daun bawang & daun sup ] dihiris
Air secukupnya
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK SUP:
1. Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk.
2. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis.
3. Ketepikan kuah/supnya (boleh panaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan)
CARA MEMASAKA MI:
1. Rebuskan mi bersama sedikit garam sehingga lembut (40 saat). Keluarkan dan toskan.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan.
3. Masukkan pula mi yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi.
4. Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
5. Di dalam kuali yang sama, panaskan 2 sudu besar minyak masak dan goreng daging yang telah dihiris tadi.
6. Masukkan kicap pekat, 1/2 sudu besar kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam.
CARA MEMASAK SAMBAL:
1. Kisar cili api dengan 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. Info Chef: Jika tiada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula.
Saiz hidangan: 5-6 orang Jenis hidangan: Mi Waktu memasak: 60 minit Cara memasak: Tumis dan reneh Keistimewaan: Rasa mi yang sedap ditambah pula dengan supnyang lazat Anggaran kos: RM25
Laksa beras homemade memang mempunyai tekstur yang berbeza jika dibandingkan dengan laksa kering. Jika anda teringin nak buat laksa sendiri,boleh cuba resipi perkongsian saudari Nora Sheka di bawah ini. Memang mudah! Malah bila buat sendiri, tentunya lebih bersih, diyakini halal serta memang jimat wang. Selamat mencuba!
RESIPI LAKSA BERAS HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung beras cap teratai
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil minyak masak
Air panas mendidih secukupnya | bergantung jumlah tepung
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam bekas bersesuaian.
2. Gaul semua bahan menggunakan sudip kayu sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan tepung kepada beberapa bahagian mengikut saiz acuan laksa. Uli doh menggunakan tangan apabila doh menjadi suam. Jangan biar sampai tepung sejuk. ( Sapu sedikit minyak di tangan untuk elakkan tepung melekat). Jika tiada acuan laksa, boleh guna mesin pasta atau apa-apa acuan bersesuaian.
4. Masukkan doh ke dalam acuan dan tekan ke dalam periuk kukusan. Sapu sedikit minyak pada pengukus bagi mengelakkan laksa melekat.
5. Kukus selama 20 minit. Pastikan air dalam kukusan betul-betul mendidih sebelum mengukus laksa. Bila tepung kelihatan berkilat, ia menandakan laksa telah masak.
6. Angkat dan rendam dalam air sejuk. Biar seketika.
7. Setelah laksa sejuk, lerai-leraikan laksa tersebut. Masukkan laksa kecdalam penapis dan alirkan di bawah air mengalir. Toskan. Sedia untuk dinikmati mengikut citarasa anda.