Mi Kolok atau di panggil mi kering atau mi rungkai memang cukup terkenal di negeri Sarawak. Rasa yang ringkas tetapi cukup menyelerakan bagi yang suka hidangan yang sederhana.

MI KOLOK DAGING SARAWAK

BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • 3-4 gulung mi sanggul
  • 1 sudu makan perencah sup
  • 100gm daging
  • 5 ulas bawang putih ] dicincang
  • 8 biji cili api
  • 1 sudu teh serbuk lada hitam
  • 4 sudu makan minyak masak
  • 5 sudu teh kicap manis
  • 1 sudu teh kicap pekat
  • 2 biji limau kasturi ] ambil jusnya
  • 1 sudu teh sos ikan atau sos soya
  • 1 sudu teh cuka
  • Daun bawang & daun sup ] dihiris
  • Air secukupnya
  • Garam secukup rasa

 

CARA MEMASAK SUP:

1. Rebus daging bersama perencah sup, garam dan air secukupnya. Rebus sampai empuk.
2. Setelah masak, toskan daging dan hiriskan nipis-nipis.
3. Ketepikan kuah/supnya (boleh panaskan semula dan tambahkan sedikit air jika berkurangan)

IKLAN

 

CARA MEMASAKA MI:
1. Rebuskan mi bersama sedikit garam sehingga lembut (40 saat). Keluarkan dan toskan.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali. Goreng bawang putih sehingga garing. Keluarkan.
3. Masukkan pula mi yang telah ditoskan ke dalam kuali dan goreng sebentar menggunakan minyak bekas bawang tadi.
4. Perasakan dengan cuka, sos ikan / sos soya dan sedikit garam. Keluarkan dan ketepikan.
5. Di dalam kuali yang sama, panaskan 2 sudu besar minyak masak dan goreng daging yang telah dihiris tadi.
6. Masukkan kicap pekat, 1/2 sudu besar kicap manis, serbuk lada hitam dan secubit garam.

IKLAN

 

CARA MEMASAK SAMBAL:
1. Kisar cili api dengan 1 ulas bawang putih hingga lumat. Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi.
Info Chef: Jika tiada kicap manis, boleh guna kicap masin dan tambah sedikit gula.

Saiz hidangan: 5-6 orang
Jenis hidangan: Mi
Waktu memasak: 60 minit
Cara memasak: Tumis dan reneh
Keistimewaan: Rasa mi yang sedap ditambah pula dengan supnyang lazat
Anggaran kos: RM25