
Dah lama tak viral pasal kek..Tup..tup keluar pulak kek coklat 4 sudu. Apa yang 4 sudu mesti pelikkan, rupanya semua bahan yang digunakan dengan sukatan 4 sudu makan. Memang senang sangat, bahannya pun mudah untuk didapati. Semudah ABC, kamu wajib cuba tau… anak-anak mesti suka!
KEK COKLAT 4 SUDU
BAHAN-BAHAN:
- 1 bji telur
- 4 sudu makan gula
- 4 sudu makan tepung
- 4 sudu makan minyak masak
- 2 sudu makan coco powder ( kalau takde boleh ganti 2 sudu coklat masakan )
- Baking powder & baking soda 1/2 sudu
CARA MEMASAK:
- Gula & telur gaul guna sudu smpai sebati je.
- Masuk tepung, coco powder, minyak, baking powder & soda gaul sebati .
- Kukus 20 minit api besar .
Siap!!
Kongsi resipi: Erynz Syazeryn
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Buat Kek Paddle Pop Viral, Warni Warni Buat Teruja Nak Makan

Tengok warnanya yang pelbagai buat teruja nak makan. Inilah kek Paddle pop viral. Kalau ada yang nak buat sambutan hari jadi untuk anak, kek inilah patut jadi pilihan. Pasti jadi rebutan nanti khasnya anak-anak.
Kek Paddle Pop Viral
Kek Vanila untuk 10 bekas
5 biji telur
1 cawan gula halus
1 sudu besar ovalate-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar creamy vanila(perisa ikut selera masing-masing)
-adun sebati sampai gebu
sementara itu ayak
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1sudu kecil soda bikarbonat
Cara buat:
1.Masuk dalam adunan telur sikit-sikit sampai habis.
2.Matikan mixer dan tambah 1/2 cawan minyak jagung.
Kacau rata
3.Jika guna bekas SQ450, kukus 8-10 minit.
4.Belahkan 3 kek untuk letak di bekas yang akan di transfer.Warna jangan lebih empat nanti jadi caca marba. Sama ada nak letak dalam adunan cheese perasa creamy vanilla, 1 sudu besar kisar sekali atau bahagikan warna baru letak perisa yang berbeza. Contoh: ungu yam atau bluebery,pink strawberi,kuning pisang,biru laici,plain cheese.Boleh je ikut kreativiti masing-masing.
Ingat masa letak pewarna biar setitis-setitis sebab tak nak warna terlalu pekat.
Resipi Cheese
500g cream cheese
1 cawan susu pekat @1/2 tin
1 1/2 cawan whipping dairy
1 cawan susu segar (ikut cawan jadi tambah 1/2 cawan dulu blend kalau pekat baru tambah lagi)
Adun sebati atau blender
Kalau blend tercair boleh masuk chiller 1 jam nanti dia pekat atau kalau terpekat boleh tambah susu segar.
*Nota untuk jenama bahan-bahan yang diguna
Cream Cheese – Dairyland / Royal Victoria / Tatura
Susu Pekat – Dairy Champ
Susu Segar – Dutch Lady
Whipping Cream – Royal Victoria / Emborg
Kredit : Azlina Ina
ADA YANG NAK MEMBELI MIXER BARU? BOLEH LIHAT DI SINI.
Nak Buat Kek Gula Hangus Bersarang Elok Tanpa Peram? Begini Caranya
Resipi Kek Coklat Sedap, Cair Di Mulut. Memang Ketagih Nak Makan
Cara Buat Kek Tornado Viral Sedap Melekat. Pertama Kali Buat, Dah Menjadi
Kicap & Pes Cili Legend Untuk Char Kuay Teow – Buat Sekali, Simpan Lama!

Anda suka makan Char Kuay Teow? Haa… sekarang tak payah tunggu orang jual, boleh masak sendiri kat rumah! Kali ni kami kongsikan resipi lengkap kuah kicap, pes cili dan cara-cara masak Char Kuay Teow homemade yang padu, hasil perkongsian saudari Azrina Surono. Memang berbaloi cuba—senang, bersih, diyakini halal dan rasa dia pun tak kalah dengan kedai. Buat sekali, boleh simpan lama. Jom try resipi ni, gerenti puas hati.
RESIPI PES CILI, KUAH KICAP & CARA MASAK CHAR KUAY TEOW
RESIPI KUAH KICAP
- 1 liter air
- 6 ulas bawang putih -ditumbuk
- 1 kiub pati ayam
- 3 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap pekat
- 10 sudu makan kicap manis
- 3 sudu makan kicap sotong
- 2 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan kecuali garam. Didihkan 20-25 minit.
- Kemudian baru letakkan garam secukupnya. Untuk kuah kicap ni, biar kuah rasa masin sedikit.
RESIPI PES CILI
- 100gm pes cili
- 1 genggam udang kering – bersihkan
- 1 labu bawang putih
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Kisar semua bahan. Kemudian tumis sampai garing dan pecah minyak.
- Bila dah siap, sejukkan dan simpan. Guna bila nak masak.
RESIPI MINYAK BAWANG PUTIH: (TIADA DALAM GAMBAR)
BAHAN-BAHAN:
- 1 labu bawang putih
- 1 cawan minyak masak
CARA MEMBUAT:
- Kisar bawang putih dan rendam dalam minyak.
RESIPI CHAR KUAY TEOW
BAHAN-BAHAN:
- 1 sudu makan minyak bawang putih
- 1 sudu makan pes cili
- 1 senduk kuah kicap
- Udang secukupnya – dibersihkan
- Tauge & kucai secukupnya
- Kuetiau halus
- Telur
( boleh juga tambah kerang )
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak bawang putih dan goreng udang sebentar. Jika suka, boleh tambah isi kerang bila udang dah masak.
- Masukkan pes cili. Kacau sebati.
- Seterusnya masukkan kuah kicap. Jumlahnya boleh ditambah jika nak char kuay teow yang berkuah. Biarkan mendidih.
- Dengan pantas, masukkan tauge, kucai dan kuetiau. Kacau cepat dan laju. Jangan lama sangat nanti kuah akan kering.
- Pecahkan telur, padam api dan kacau laju-laju. Siap untuk dinikmati.
INFO:
- Setiap kali buat set char kuay teow ni, masakan yang pertama mesti kena cuba dulu dan adjust masin, manis, pedas semua.sebab setiap bahan yang kita gunakan tak sama. Lain jenama, lain rasanya. Ubah suai rasa dalam kuah kicap tu. Tambah apa yang kurang. Bila dah ok masakan pertama, barulah senang nak masak yang seterusnya.
- Udang ikut suka nak kopek kulit atau tak. Kalau kopek,kulitnya jangan buang tapi direbus dan masukkan airnya dalam rebusan kicap tadi.
Kredit resipi & foto: Azrina Surono
ANDA JUGA BOLEH CUBA:
Snow Almond Cookies Sedapnya Memang Tak Cukup Sebalang

Buat biskut ni tidak mengira musim raya. Bila-bila pun boleh membuatnya. Tambah pula ada biskut kegemaran anda. Nak beli pun harga boleh tahan mahal. Jadi berbaloi kalau buat sendiri.Cuti sekolah ni bolehlah buat cookies kegemaran bersama anak-anak seperti snow almond ni untuk kudapan.
Snow Almond Cookies / Badam Salju
Bahan A
260g butter
150gm gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
50gm serbuk badam
Bahan B
300gm tepung gandum
50gm tepung kastard
50gm susu tepung
40gm tepung jagung
Bahan hiasan:
Coklat masakan -cairkan cara double boiler
Serbuk roti putih -untuk menyalut
Cara membuat:
1.Pukul bahan A hingga berkrim.
2.Masukkan bahan B, uli hingga jadi doh yang lembut.
3.Canai dan terap dengan acuan yang digemari.
4.Susun dalam loyang, bakar pada suhu 170° 25-30 minit atau bergantung pada oven masing-masing.
5.Setelah bakar, sejukkan biskut.
6.Celup biskut ke dalam coklat masakan yang dicairkan cara double boiler.
7.Golekkan biskut ke dalam serbuk roti (breadcrumb)
8.Simpan biskut dalam bekas kedap udara.
Kredit: Nor Azliza Mohamed
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Biskut Tat Teratai Sedap Boleh Buat Untuk Aidilfitri Nanti.
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official