Selain ulam kacang botor, atau kelisa, pokok selom juga antara ulam yang selalu ditanam di rumah.
Ini kerana cara penanaman pokok ini memang mudah, lagi menarik kita boleh makan hasilnya dalam tempoh singkat. Lebih kurang sebulan tanam, dah boleh petik daunnya. Tanam dalam polibeg saja pun elok suburnya.
Bagi yang cuba tanam boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Muhammad Fertigasi Masa Kini. Cara ini menurutnya membolehkan pokok selom cepat merimbun dan cepat tuai hasilnya.
Cara semai pokok selom dan penjagaannya supaya cepat merimbun
1. Langkah pertama, pergi pasar cari ulam daun selom. Kalau boleh cari yang batang banyak katih atau ruas macam tebu. Cari yang keras, jangan terlampau lembik.
2. Potong batang selom ikut ruas batang selom.
Ads
3. Letak air dalam bekas, tak perlu penuh pun kemudian rendam potongan batang selom tadi.
4. Campurkan sedikit baja AB untuk percepatkan pertumbuhan akar. Biarkan batang selom direndam selama 2-3 hari hingga nampak akar keluar.
5. Apabila sudah berakar, bolehlah terus semai ke dalam polibeg berisi cocopeat jika tiada tanah. Jika ada cocopeat bekas tanaman sebelum ini lagi bagus, sebab cocopeat tersebut hancur dan mampu bertahan lama jika disiram air.
6. Perlu diingat cocopeat perlu dibasahkan terlebih dahulu sehingga lencun kemudian baru boleh semai batang selom.
7. Dalam satu polibeg boleh letak dalam 8 potongan. Selepas tanam siram hari-hari sampai lencun.
Ads
8. Selangi dengan siraman baja AB Insya-Allah dalam sebulan lebih pokok merimbun dan boleh buat ulam makan sendiri atau jual.
Ads
INFO
Lagi besar polibeg lagi banyak dapat hasil. Kalau tiada polibeg, boleh guna guni yang potong separuh dan letak cocopeat. Seterusnya boleh semai batang selom.
Bagi yang tidak mahir memasak pulut kuning, pasti pulut tidak akan menjadi. Kadangkala akan jadi lembik dan ada juga yang kembang. Sekiranya anda mahu mendapatkan hasil memasak pulut kuning yang cantik, berlemak dan lembut, boleh ikut petua dan tip yang dikongsi oleh Masmira Idris ini. Menurutnya, resipi ini diperolehi daripada ibunya dan telah digunakan selama lebih dua tahun untuk berniaga.
TIP MASAK PULUT KUNING YANG CANTIK & LEMBUT
BAHAN-BAHAN DAN CARA PENYEDIAANNYA:
1. 1 kg beras pulut (beras pulut biasa, bukan pulut susu)
Beras pulut susu akan buat pulut kuning jadi benyai dan lembik. Jika boleh, cari beras pulut yang panjang sedikit. Elakkan beras yang jenis montok-montok.
Bila 3-4 kali, rendam dan letak serbuk kunyit dalam 2 sudu besar (sekurang-kurangnya 3 jam)
Sebelum kukus, perlu bilas semula dengan air paip. Sejat menggunakan penapis. Perlu dibilas balik untuk hilangkan bau kunyit berlebihan dan buat pulut tahan lebih lama. Jangan gunakan pewarna.
2. Halis 1/2 inci (wangi dan buang angin)
Kupas dan cincang nipis-nipis dan paling halus.
Orang yang makan tidak akan perasan pun ada halia dalam pulut.
3. Daun Pandan 5 helai (bagi pulut wangi)
3 helai dikoyak 3 dan ikat untuk diletak dalam pulut semasa mengukus.
2 helai koyak 3 untuk dibuat lapik pulut dalam periuk kukus.
4. Panaskan air dalam pengukus dan masukkan beras pulut ke dalam pengukus.
Tabur halia cincang sekata ke dalam pulut dan masukkan juga daun pandan tadi. Tutup dan kukus dalam 15-20 minit mengikut jenis pengukus atau kuantiti pulut. Kukus sehingga pulut masak.
5. Santan segar dan pekat: 250 gram sehingga 300 gram
Dalam besen sederhana, masukkan 2 cawan air panas yang baru mendidih. Kemudian, masukkan garam sebanyak 1 1/2 sudu besar gula dan 1 1/2 sudu kecil garam. Larutkan gula dan garam tersebut.
Seterusnya, masukkan santan pekat tadi. Kacau sehingga sebati. Jangan lupa rasa sedikit, pastikan ada rasa masin dan manis sedikit.
6. Sediakan besen yang agak besar, masukkan pulut yang dah siap dikukus tadi. Keluarkan daun pandan, tuangkan kuah santan yang dibancuh tadi ke atas pulut. Terus kacau sehingga sekata semuanya.
Jangan risau jika kuah santan banyak kerana pulut akan menyerap habis kuah santan tersebut. Barulah pulut jadi lembut.
Pastikan kacau pulut sehingga rata dan hilang segala ketulan. Kemudian, tekan dan ratakan dalam besen tadi. Biar pulut rehat dalam 10 – 15 minit, baru cedok untuk bungkus atau makan.
INFO:
Pulut yang cuku lemak, kita akan nampak santan tersebut seperti bertali putih pada senduk.
Tak perlu kukus pulut untuk kali kedua selepas digaul dengan santan. Cukup sekali sahaja.
Jika dikukus semula, akan pecah minyak dan lemak santan tidak akan melekat pada pulut. Walaupun kukus sekali sahaja, insyaAllah pulut akan tahan lebih 36 jam diluar sebab kita dan bancuh santan dengan air panas.
Jika anda sedang mencari FOOD STEAMER yang murah dan berkualiti, boleh klik DISINI.
Kek pisang mempunyai tekstur yang lembut dan lembab. Oleh yang demikian, jangka hayatnya tidak terlalu lama dan mudah berkulat. Agak sayang dan membazir jika perkara ini terjadi. Maklumlah, walaupun hanya kek pisang, tenaga dan bahan mentah yang digunakan bukannya sedikit.
Ada cara mudah yang boleh anda praktikkan untuk memastikan kek pisang yang anda hasilkan tahan lama. Cara ini juga boleh dilakukan untuk menyimpan kek pisang yang dibeli. Apa yang anda perlu lakukan ialah:
CARA SIMPAN KEK PISANG AGAR LAMBAT BERKULAT TANPA GUNA PENGAWET
Setelah kek masak, sejukkan sepenuhnya.
Masukkan kek pisang ke dalam bekas kedap udara dan simpan di ruangan sejuk beku.
Jika anda ingin menikmatinya, keluarkan dari peti sejuk beku dan biarkan pada suhu bilik selama 1 jam.
Masukkan ke dalam ketuhar gelombang mikro dan panaskan seketika. Hasilnya kek anda kekal enak dan tahan lebih lama.
Cara masak pulut kuning, biasanya kita perlu merendam beras pulut sebelum dikukus. Ia bagi memastikan pulut kuning yang dimasak menjadi sempurna.
Namun ada dikalangan kita yang tak ada periuk kukusan untuk masak hidangan ni. Jangan risau, versi ini sangat mudah. Jom lihat cara-caranya menerusi perkongsian dari saudari FaidhatulArfah Ahmad ini.
Hi ! Arfah nak share dengan korang cara masak pulut yang paling senang, simple di abad ini. Tak payah nak pening kepala nak rendam pulut dulu 2 jam. Rebus air kukus etc. Tak sampai 40 minit pulut dah boleh makan dengan riangnya ahahahaha.
CARA MASAK PULUT TANPA KUKUS DAN TAK PERLU RENDAM TERLEBIH DAHULU
Ikut koranglah berapa cawan pulut yang korang nak buat makan cucikan dan masukan ke dalam kuali.
Masukan air ke dalam kuali banyak manapun takpe ikut suka uols dan bukakan api. Boleh letakan pewarna kuning / serbuk kunyit atau biarkan warna putih sahaja, terpulang yaa. Kemudian gaul-gaulkan pulut tersebut, jika korang letak pewarna tujuanya supaya warna itu nanti kena sekata pada keseluruhan pulut kite itu.
Pastikan tunggu sehingga air rebusan pulut tu betul-betul mendidih / mengelegak terus tutupkan api. Apabila air rebus pulut sudah mendidih jangan biar terlalu lama sangat yaa takut pulut kembang nanti apabila kita nak masak dalam rice cooker.
Kemudianya, tapiskan pulut kite tu, buangkan air rebusan tadi. Sebab kite taknak guna air dah.
Masukan pulut kite ke dalam rice cooker. Jika tak nak santan tak payah letak santan dan tidak perlu tambah langsung air okeh . Tapi arfah buat pulut santan. Santan tu letak bersama sedikit garam kemudian gaulkan dengan pulut kite tadi agar sebati. Santan tu letak betul-betul paras pulut sahajaa atau kurang dari paras pulut yee, jangan sampai pulut tengelam dengan santan sebab takut nanti pulut kite tu lembik pulak kang.
Kemudianya, masak di dalam rice cooker sehingga rice cooker dari button “cooking” menjadi, “keep warm”. Dalam 10 minit – 15 minit cenggitu, bergantung jugak kepada berapa banyak pulut kita masak.
Bila pulut dah masak / button keep warm yeaahh masa itu uols letakan gula dan gaul-gaulkan rata. Kemudianya tutupkan sekejap periuk rice cooker kite tu semula, tapi tak payah lama sangat. Tujuan letak gula itu nanti cantik elok je pulut kite berkilat gojess hihihi . Anddd, pulut anda sudah siap & boleh di makan dengan bahagianyaaaaa.
InsyaAllah, kalau korang masak pulut mengunakan kaedah ini walaupun pulut tidak di rendam dahulu. Tetapi, pulut akan masak elok, tidak kembang dan tesktur pulutnya cantik dan sangat-sangat menjimat masa.
Setengah orang suka jugak kan masak pulut di dalam rice cooker kalau nak cepat, tetapi yg versi kene sukat air tu kan, kalau tak pandai nak agak sukatan kuantiti air memang pulut akan kembang hihihi :’).
Moga-moga perkongsian ini memberi manfaat dan selamatt mencuba guys ⚘.