Nak makan pisang goreng tapi dalam masa yang sama sedang amalkan pemakanan sihat, nak kurangkan minyak. Jangan tahan selera, kita boleh saja menikmati pisang goreng tapi cuba goreng gunakan air fryer

Pisang goreng hasil dari air fryer ini tetap sedap dan rangup  asalkan ikut cara yang dikongsi Eniza M.Salim. Untuk mendapatkan hasil pisang goreng yang rangup, rahsianya ialah menggolekkan pisang dengan serbuk roti.

Goreng pisang guna air fryer, nak rangup guna cara ini 

Tip Buat Pisang Goreng Guna Air Fryer Supaya Hasilnya Tetap Rangup

Bahan-bahan:

Pisang (pisang abu atau pisang nipah)
Tepung pisang goreng segera
Air
Serbuk roti
Minyak (untuk disemburkan pada pisang)

Tip Buat Pisang Goreng Guna Air Fryer Supaya Hasilnya Tetap Rangup

IKLAN
Cara masak guna air fryer
  1. Kupas pisang yang ingin dimasak.

2. Bancuh tepung pisang goreng segera bersama sedikit air. Jangan terlalu pekat dan jangan terlalu cair.

3. Masukkan pisang ke dalam adunan bancuhan tepung kemudiaan golek-golekkan atas serbuk roti.

Tip Buat Pisang Goreng Guna Air Fryer Supaya Hasilnya Tetap Rangup

IKLAN

 

4. Susun dalam air fryer. Semburkan minyak. Hidupkan air fryer.

5. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 10 minit. Sembur minyak untuk dapatkan hasil yang moist garing.

IKLAN

 

6. Tambah lagi 5 minit selepas terbalikkan pisang. Siap untuk dihidangkan. Memang rangup krup krap bila makan.

Tip Buat Pisang Goreng Guna Air Fryer Supaya Hasilnya Tetap Rangup

Sumber: Eniza M.Salim 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI