Kuih sagu atau lopes sagu ini antara boleh dikatakan antara kuih tradisi yang mudah disediakan.
Cuma masalah bila buat kuih ini adakalanya sagu tak jernih atau masak tak sekata. Masih ada yang berbiji putih. Bila jadi begini, kuih sagu jadi tak cantik.
Bagi menghasilkan kuih sagu yang jernih, masak sekata tanpa biji putih, Mas Cotek menurunkan caranya.
Cara buat kuih sagu dan tip dapatkan sagu jernih sekata
Ads
Bahan-bahan:
1 cawan sagu
3/4 cawan gula pasir
4 cawan air
Sedikit pes minuman berperisa ros
2 helai pandan disimpul
Kelapa parut digaul dengan garam
Cara membuat
Dalam periuk panaskan air, pandan dan perisa ros hingga mendidih
2. Keluarkan pandan kemudian masukkan sagu. Kacau sebati.
3. Masukkan gula dan kacau rata.
4. Perlahankan api dan tutup periuk. Biarkan bertutup dalam 15 minit. Kacau sesekali saja. Ini cara untuk jadikan sagunya jernih sekata.
Ads
5. Apabila sudah agak pekat dan kesemua sagu jernih, tuang dalam loyang.
6. Biarkan sejuk dan barulah dipotong.
7. Gaul dengan kelapa parut tadi, sedia untuk dihidangkan.
Rangup dan sedap serta kelazatan inti ayam berkeju dan cendawan. Inilah keenakan pastri lapis Cheesy Chicken & Mushroom Puff padahal guna pastri lapis yang sudah siap dipek ( jenama Kawan pun okay). Namun pastri lapis ni memang rangup dan mudah berderai.
Yang penting isinya kena sedap, selain sosej dan isi ayam, bahan seperti susu segar, mentega, keju mozarella dan kepingan keju menjadikannya lebih sedap dimakan.
Bila dah masak masukkan sup campbell, susu segar, garam sedikit
Masukkan lada hitam, capsicum dan perasakan
Masak hingga pekat dan tutup api
Penyediaan :
Sediakan puff pastri (pastri lapis), letakkan inti atas puff dan sedikit cheese
Kelar bahagian atasnya dgn pisau
Tutup puff, guna garfu tekankan tepi puff hingga habis (rujuk gmbr)
.
Letakkan dlm dulang pembakar dan sapukan egg wash
Panaskan oven suhu 180 dan bakar selama 25- 30 minit
.
.
Rujukan :
FB: Resipi Mutiara HATI
Jika anda suka membeli belah secara online, jom layari DI SINI untuk mendapatkan tawaran dan pelbagai perkakas dan peralatan dapur untuk memudahkan kerja anda di dapur.
Kuih legend seperti kaswi ni kalau buat seloyang pun gerenti habis. Rasa lemak manis pada kuih memang puas makan. Lebih enak bila digaul dengan kelapa putih. Hidang bersama kopi panas, cukup lengkap.
Cara memasak: 1.Bancuh semua bahan atau blender halus. Tapiskan 2.Loyang size 8 inci, sapu dengan sedikit minyak. Panaskan loyang dalam 2 minit. 3.Tuang adunan dalam loyang. Kukus 30 minit. 4.Kalau ada wap air jatuh. terus lap/alas dengan tisu dapur di permukaan kuih bagi meresap air wap.Buat dengan perlahan-lahan agar tak merosakkan permukaan kuih. 5.Tunggu betul-betul sejuk, baru potong dan gaul dengan kelapa. 6.Sedia dihidang.