Masuk bulan Syawal nanti kerisik ini antara yang kita guna dalam masakan. Elok juga kalau buat siap-siap untuk mudahkan kerja memasak rendang.

Kerisik ini memang boleh saja dibeli tapi ada juga terkena kerisik berbau tengik, memang spoil rendang dibuatnya.

Supaya puas hati dan kerisik pun elok serta tahan lama boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh.

1. Goreng kelapa parut bersama ketumbar. Kalau rajin boleh jemur dahulu kelapa parut.

2. Bila kelapa dah garing, sejukkan sekejap.

Tip Buat Kerisik Supaya Tahan Lama, Waktu Kisar Masuk Bahan Ini

3. Kemudian masukkan kelapa goreng ke dalam mesin pengisar basah dan masukkan sekali minyak masak.

4. Kisar kelapa parut sehingga halus. Siap

Tip Buat Kerisik Supaya Tahan Lama, Waktu Kisar Masuk Bahan Ini

 

5. Simpan dalam botol, Insya-Allah tahan lama kerana kerisik sudah berminyak elok.

Tip Buat Kerisik Supaya Tahan Lama, Waktu Kisar Masuk Bahan Ini

 

Semoga bermanfaat

Sumber: Yayar B. Awang Noh

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI