Menu kampung mudah dan cepat dimasak, ni lah resipi legend kesukaan ramai terung bulat goreng berlada. Campur pulak ikan bilis memang mantaplah, goreng dulu lagi best.
Resipi perkongsian Nurul Hawa Nadila Sari ni memang berbaloi untuk dicuba. Dah ada sajian ni, lauk lain takde pun takpe. Dah cukup sedap ni…
TERUNG BULAT GORENG BERLADA DENGAN IKAN BILIS
Ads
BAHAN-BAHAN :
Terung bulat (warna unggu/hijau pun boleh) – dipotong 2 dan direndam dalam air utk hilangkan getahnya
1 bungkus ikan bilis – dicuci ( lebih kurang 1/2 genggam) – nak goreng dulu pun sedap
4 biji cili akar
2 biji cili hidup
* ditumbuk halus/dikisar separuh hancur pun boleh
Ads
1 biji bawang merah besar
2 biji bawang putih
1 keping asam keping
Serbuk pati ikan bilis @ perasa
2 sudu makan minyak
CARA MEMASAK :
1. Tumis bahan yang ditumbuk halus hingga wangi… 2. Masukkan ikan bilis dan asam keping kacau rata
Ads
3. Masukkan terung 4. Masak mengikut kematangan terung yang dikehendaki akhir sekali masukkan perasa atau kiub ikan bilis…(terung separuh msk pn boleh) Dapomamakemba
Kredit : Nurul Hawa Nadila Sari mahn
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Kalau makan di restoren mamak atau nasi kandar, kobis goreng ini mesti ada. Warnanya agak kekuningan, berbeza daripada kobis goreng yang biasa kita masak di rumah.
Kubis goreng mamak ini memang ngam sangat makan dengan kari, jadi jika hidangan menu kari elok jika masak sekali sayur ini.
Cara buat kobis goreng mamak
Bahan-bahan
1 sdt biji sawi
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
5 tangkai cili kering
1 tangkai daun kari
1 biji (500 g) kubis
1 batang lobak merah
1 sdt serbuk kunyit
Sedikit air
Cara memasak
1. Hiris bahan-bahan yang bertanda.
2. Panaskan sedikit minyak masak. Masukkan biji sawi, bawang yang telah dihiris, cili kering dan daun kari. Tumis sehingga layu & keperangan.
3. Masukkan pula kubis, lobak merah & serbuk kunyit. Gaul rata.
4. Tambah sedikit air jika sayur terlalu kering. Perasakan dengan garam. Gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.
Ni dia resipi Bubble Rice Choco Bar yang mudah betul membuatnya. Boleh tambahkan koleksi biskut raya anda. Gandingan coklat dengan bertih beras atau bubble rice ni memang padu sangat.
Walau bahannya ringkas, tapi rasanya rangup dan sedap
BUBBLE RICE CHOCO BAR
BAHAN BAHAN:
500 gm coklat masakan (boleh guna milk compound)
25 ml minyak masak *opsyen nak letak atau tidak
Bubble rice secukupnya *boleh juga letak kismis/kekacang
CARA MEMASAK :
Bakar dalam oven bubble rice pada suhu 120°c selama 10 min lebih kurang/sehingga rangup,ketepikan
Double boil coklat masakan sehingga cair sepenuhnya, masukkan minyak masak dan kacau sehingga sebati…
Masukkan sedikit coklat ke dalam mould/acuan cetak
Taburkan bubble rice ke atasnya. Jangangn tekan..
Tuangkan ke atas bubble rice tadi sehingga menutupi keseluruhan permukaan, hentak-hentak sedikit acuan untuk diratakan.
*pastikan choklat suam-suam kuku sebelum tuang ke atas bubble rice untuk elakkan daripada lemau
Boleh simpan boleh simpan ke dalam peti sejuk bahagian chiller seketika, Dah sejuk/beku boleh keluarkan dari cetak/mould dan sedia di makan
* Letak minyak masak sikit, jadi nanti selepas beku, chocolate bar yang terhasil tidak terlalu keras.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...