Jika anda singgah ke Pusat Bandar Wangsa Maju, jangan lupa cuba sajian di Restoran Mok Teh. Menu istimewanya sajian Terengganu, tapi  pemiliknya Mok Teh pun hebat masak sajian nogori warisan dari ibu mertuanya.

Rendang air tangannya sedap tak terperi, ala nogori. Istimewanya bahannya ringkas aje. Jom semak, boleh masak hujung minggu ni…

  1. RENDANG AYAM CILI API

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor ayam| dipotong 12
  • 1 kilo santan

BAHAN A

  • 30 biji cili api
  • 2 inci kunyit hidup

BAHAN B

  • 5 biji bawang merah
  • 3 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 7 batang serai |diketuk
  • 2 asam keping
  • 3 helai daun kunyit
  • 1 sudu kerisik
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Ayam dibersihkan dan dipotong 12.
2. Bahan A dikisar dan dimasukkan kedalam kuali bersama ayam.
3. Bawang merah, bawang putih dan halia di hiris halus. Lengkuas dihiris nipis.
4. Kesemuanya dimasukkan ke dalam bersama ayam tadi.
5. Apabila agak kering air, kemudian dimasukkan santan,serai, asam keping dan garam.
6. Masak sehingga agak kering, masukkan daun kunyit yang dihirs halus.

Saiz hidangan: 8 orang.
Waktu memasak 40 minit.
Cara Memasak : Reneh
Keistimewaan: Enak dan berlemak

2. RENDANG ITIK

BAHAN-BAHAN :

  • 1 ekor itik salai |dpotong 12
  • 1 kilo santan

BAHAN A

  • 20 biji cili api
  • 5 sudu cili boh
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 5 batang serai

BAHAN B

  • 5 batang serai |diketuk
  • 2 asam keping
  • 3 helai daun kunyit |dicarik carikkan
  • 1 sudu makan kerisik
  • Garam secukup rasa
  • Gula merah secukup rasa

CARA MEMASAK :
1. Daging itik dipotong 12 dan dimasukkan kedalam kuali.
2. Bahan A dikisarkan, kemudian dimasukkan kedalam kuali.
3. Dimasukkan bersama sehelai daun kunyit yang dicarik carikkan.
4. Dimasak sehingga mendidih, kemudian dimasukkan Bahan B yang lain.
5. Masak sehingga agak kering.

Saiz hidangan: 8 orang.
Waktu memasak 40 minit.
Cara Memasak : Reneh
Keistimewaan: Enak dan berlemak
Anggaran kos: RM30

3. RENDANG PUCUK UBI MAK LONG

BAHAN-BAHAN :

  • 2 ikat pucuk ubi | pilih yang muda , basuh dan toskan
  • 2 kilo santan
  • Segenggam ikan bilis
  • Segenggam cili api
  • 3 inci kunyit
  • 5 ulas bawang merah |dihiris nipis
  • 5 batang serai | dititik
  • Garam
  • Asam keping

CARA MEMASAK:
1. Kisar cili api, kunyit hidup dan ikan bilis.
2. Panaskan kuali. Masukkan santan, serai, asam keping dan bahan yang dah dikisar. Masak sehingga naik minyak.
3. Masukkan pucuk ubi, terus masak , masukkan garam. Teruskan masak.
4. Bila agak kering santannya, kecil kan api.Teruskan memasak dan selalu dikacau sehingga kering.
5. Angkat dan sedia dihidangkan

INFO : Terpulang kepada anda, sekiranya suka makan yang garing boleh masak sehingga garing.

Saiz hidangan: 10 orang.
Waktu memasak 40 minit.
Cara Memasak : Reneh
Keistimewaan: Enak dan berlemak

4. RENDANG CAMPUR MAMA

BAHAN A – CUCI DAN TOS

  • 250gm daging
  • 250gm paru paru
  • 250gm limpa
  • 250gm jantung
  • 250gm hati

BAHAN B – KISAR

  • 250gm bawang merah
  • 100 gm bawang putih
  • 10 batang serai
  • 50 gm halia
  • 75gm lengkuas
  • 50gm kunyit
  • 100g cili api | ikut kepedasan yang diingini
  • 100g cili boh| ikut kepedasan yang diingini

 

  • 2 kilo santan
  • 2 sudu makan kerisik
  • 5 batang serai |diketuk
  • Garam secukup rasa
  • 2 keping asam keping
  • Sedikit gula merah

CARA MEMASAK:
1. Masukkan bahan A, B dan santan ke dalam kuali dan panaskan
2.B ila sudah mendidih, masukkan kerisik, asam keping, serai ketuk dan kerisik.
3. Kemudian masukkan garam dan gula merah. Masak sehingga kering, gunakan api perlahan dan sering kacau.
4. Rendang siap dihidang.

Saiz hidangan: 10 orang.
Waktu memasak 40 minit.
Cara Memasak : Tumis dan reneh
Keistimewaan: Enak dan berlemak

RESIPI : Zunita Adibah bt Mohamed Adib @ Mok Teh
TERIMA KASIH : Restoran Mok Teh Nasi Dagang
Pusat Bandar Wangsa Maju, Kuala Lumpur.