Tempe goreng berempah kudapan pagi atau petang yang penuh khasiat. Nak lagi sedap cicah dengan sambal kicap, tak cukup sepinggan bila makan ramai-ramai.
Tempe mempunyai banyak khasiat yang baik untuk badan manusia, kalau tak mahu makan goreng biasa boleh buat resipi tempe goreng berempah ini. Kudapan yang cukup mengenyangkan.
Sepotong tempe menganduingi pelbagai nutrisi yang bermanfaat untuk badan kita. Kaya dengan Karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, Daidzein, Genisten dan juga bakteria baik yang bermanfaat untuk kesihatan. Jangan lupa cuba nanti!
TEMPE GORENG BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
Ads
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
Ads
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
INFO:
Ads
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Apabila bayi anda sudah mulai berusia setahun, boleh cuba berikan mereka makanan yang lebih sedap dan menyelerakan. Salah satunya adalah bubur sumsum yang diletakkan buah-buahan segar. Hal ini boleh membantu tumbesaran bayi.
Jom cuba.
BUBUR SUMSUM VERSI BABY
BAHAN-BAHAN
3 sudu besar tepung beras
1 cawan santan segar
Topping buah pilihan (buah naga dan mangga)
Buah pilihan boleh juga dipilih seperti pisang.
.
CARA MEMBUAT
1. Satukan tepung beras dan santan di dalam periuk. Kacau sebati. Masak di atas dapur menggunakan api sederhana kecil sehingga adunan menjadi likat.
2. Pastikan tepung beras telah benar benar masak. Kemudian tutupkan api.
3. Tuangkan adunan ke dalam bekas yang bersesuaian.
4. Biarkan adunan sejuk seketika sebelum diletakkan topping buah-buahan kegemaran.
5. Sejukkan di dalam peti sebelum dihidangkan. Siap.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
PopiaCheese ni antara snek kudapan paling laris abad ini. Harga jualannya juga agak mahal jika nak beli sebalang. Jom cuba resipi mudah perkongsian saudari Farhana Ismail ni. Hanya guna 3 bahan, kudapan enak ini siap untuk dinikmati. Bolehlah berjimat di musim perayaan ini.
“Kalau dah buntu taktau nak buat kudapan ape nak bagi anak anak makan apakata meh try popia cheese krup krap ni. Memang bebudak suka giler makan, sambil sambil tengok tv tu pakat berebut popia cheese ni. Sedar sedar dah habis sebalang. Jangan kata bebudak je suka makan. Mak bapak budak pun pulun sama naik dengan anak.”
Jemput-jemput adalah hidangan yang sesuai dibuat untuk sarapan atau minum petang. Kepelbagaian jemput-jemput menjadikan hidangan ini digemari ramai.
Boleh dibuat dengan kos agak tinggi misalnya diletakkan udang. Namun, bagi yang kurang gemar makanan laut, boleh letakkan kentang atau sayuran lain.
Wanita yang menggunakan facebook Maryam Elyas, memberikan resipi sesuai untuk musim catuan makanan ini. Pokok pangkalnya kenyang dan sedap dimakan.
CikYam up gambo makanan time hujan tadi. Bukan makanan mahal pun. Murah je. Ni actually makanan sesuai dibuat time musim catu makanan. Tak banyak bahan pun. Tak perlu letak udang, carrot atau apa. CikYam buat macam ni je. Dah cukup untuk mengenyangkan.
.
JEMPUT-JEMPUT BAWANG & KENTANG
BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung gandum
1 biji kentang
1 biji bawang besar
Setengah sudu kecil garam
2 cawan air
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMBUAT
1. Masuk tepung gandum dalam mangkuk.
2. Kentang dipotong dadu. Masukkan dalam periuk.
3. Bawang dipotong dadu. Masukkan dalam periuk.
4. Bancuh air dengan garam. Tuang sikit-sikit dalam periuk.
5. Kacau bagi sebati.
6. Panaskan minyak masak. Goreng sesudu, sesudu. Buat sampài habis bancuhan.
Senang kan? Murah, sedap dan dapat banyak. Penuh 2 pinggan tadi. Selamat mencuba!
Banyak khasiat nanas ni! Buah tropika ini kaya bromelain dan vitamin C yang membantu rawat sakit sendi, tekanan darah tinggi, kecantikan kulit serta tenaga dalaman.