Tempe goreng berempah kudapan pagi atau petang yang penuh khasiat. Nak lagi sedap cicah dengan sambal kicap, tak cukup sepinggan bila makan ramai-ramai.
Tempe mempunyai banyak khasiat yang baik untuk badan manusia, kalau tak mahu makan goreng biasa boleh buat resipi tempe goreng berempah ini. Kudapan yang cukup mengenyangkan.
Sepotong tempe menganduingi pelbagai nutrisi yang bermanfaat untuk badan kita. Kaya dengan Karbohidrat, lemak, protein, serat, vitamin, enzim, Daidzein, Genisten dan juga bakteria baik yang bermanfaat untuk kesihatan. Jangan lupa cuba nanti!
TEMPE GORENG BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
Ketumbar
Jitan manis
Bawang putih
Serbuk kunyit
Garam
Tepung gandum
Air
Ads
INFO: Ikut sukatan berapa banyak tempe (Dikisar atau ditumbuk)
CARA MEMASAK:
1. Potong tempe mengikut ketebalan yang dikehendaki.
2. Bancuh bancuhan dengan bahan-bahan kisar. Jangan terlalu cair atau terlalu pekat.
3. Masukkan tempe yang sudah dibelah ke dalam bancuhan.
4. Panaskan minyak dan gorengkan tempe sehingga keperangan.
5. Bila tempe sudah garing boleh angkat dan toskan.
Ads
INFO:
Boleh makan begitu saja atau sedap cicah dengan sos atau sambal kicap.
Makain nipis tempe dipotong makin rangup bila digoreng.
Macam ni rupanya buat Keropok Nasi. Jika di dapur anda ada lebihan nasi sejuk, jangan buang atau bazirkan kerana ada menu sedap dan enak yang boleh dihasilkan menggunakan bahan ini. Resipi keropok nasi ini dikongsi dari saudari Mazura Esha. Nampak mudah nak buat. Jadi jom cuba. Pasti sedap.
1. Rendam nasi sejuk dengan air panas selama 1 jam. Kemudian tapis. 2. Satukan semua bahan (kecuali tepung ubi) ke dalam blender. Masukkan sedikit air (cukup sekadar untuk bagi blender berputar sahaja) 3. Tuang ke dalam bekas dan masukkan tepung ubi. Uli hingga jadi doh. Boleh rasa jika doh sudah cukup perasa atau tidak. Jika tidak cukup, boleh tambah. 4. Jika suka, boleh letak pewarna kesukaan. 5. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Bentukkan mengikut saiz kesukaan anda.
6. Didihkan air dalam periuk dan masukkan keropok tadi. Masak hingga doh keropok terapung. 7. Angkat doh dan lalukan di bawah air mengalir. Toskan. Sejukkan dan simpan doh dalam peti sejuk beku semalaman.
8. Keluarkan ketulan doh keropok dan hiris nipis-nipis. 9. Susun dalam bekas bersesuaian dan jemur hingga kering. Biasa kalau cuaca panas dan matahari terik, boleh jemur dalam 2 hari.
10. Bila kepingan keropok sudah kering, simpan dalam bekas kedap udara dan boleh digoreng pada bila-bila masa.
Pizza Cup ni nampak sedap kan? Sesuai anda sajikan buat anak-anak. Di musim cuti persekolahan tentunya waktu yang sibuk bagi ibu-ibu. Mana tidaknya, anak-anak di rumah asyik minta makan. Salah satu menu yang paling mudah untuk dihasilkan adalah menu olahan dari roti. Sangat ringkas tapi sedap dan mengenyangkan.
Salah satu yang boleh dicuba ialah Pizza Cup perkongsian saudari Siti Misyati ni. Sangat mudah. Bakar pun guna air fryer je. Namun jika tiada air fryer, boleh je guna ketuhar. Selamat mencuba!
Petang-petang selalu teringin nak makan sesuatu yang ringan-ringan. Kalau hujan, nak keluar beli keropok lekor kan susah. Jom buat sendiri. Senang je. Rasa pun sedap.
KEROPOK LEKOR HOMEMADE
Bahan-bahan
500 gram isi ikan sardin
2 ulas bawang putih
Sedikit maggi cukup rasa
2 cawan tepung ubi
1 cawan tepung gandum
Air untuk merebus
Caranya membuat
1. Satukan isi ikan sardin, bawang putih dan maggi cukup rasa. Kisar sampai betul-betul halus.
2. Lepas tu campurkan dengan tepung ubi dan tepung gandum. Tambahkan sedikit air. Uli sampai menjadi doh dan dapat dibentuk.
3. Didihkan air. Rebus keropok lekor tadi sampai timbul atau terapung. Angkat dan biarkan sejuk seketika.
4. Potong-potong ikut selera masing-masing dan siap untuk di goreng.