Lauk ikan boleh kata hari-hari kita masak. Cuma sewaktu makan kena hati-hati dengan tulangnya apatah lagi yang memakannya kanak-kanak.

Ia penting supaya tak tercekik tulang. Salah satu cara untuk mengelakkan perkara ini berlaku adalah membuang terus tulang waktu membersihkan ikan.

Tak perlu potong isi ikan untuk buang tulang ini, cuma perlu tahu teknik yang betul. Sekali tarik semua tulang keluar.

Teknik buang tulang ikan ini boleh dikongsi oleh Nana Mea Soffea.

Cara- caranya
  1. Siang ikan seperti biasa, potong bahagian tulang yang hubungkan badan dan kepala. Kemudian bersihkan.
  2. Boleh tumbuk badan ikan supaya tulangnya bercerai.

3. Picit bahagian tulang belakang ikan dan tulang bahagian bawah sampai ke hujung.

4. Kemudian kepak atau patahkan tulang di bahagian ekor.

5. Gunting tulang utama di bahagian leher ikan, pegang badan ikan kuat-kuat dan tarik. Semua tulang ikan yang ada akan keluar sekali waktu ini.

Sumber:Nana Mea Soffea

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI