Dok pikir bau apa la manis2.Rupa2nya, bau tapai. Lupa plak mlm jumaat bru ni aku buat tapai ni..
Nasib Xde semut 😂Alhamdulillah, manis sgt. Simpan dlm peti dulu, esok mkn. Nikmatnya mkn sejuk2..
Sape suka? 😘
Tapai Pulut Manis
IKLAN
Bahan-bahan:
1kg beras pulut
1 biji ragi (Seeloknya jemur terlebih dahulu, tp yg ni sy xjemur pon. Hancurkan ragi, sy letak dlm plastik dan ketuk guna alu lesung, nnti nak guna baru ayak guna penapis teh)
-bekas dadih/daun getah/daun pisang. (sy guna bks dadih je)
Cara memasak:
1.Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam..
2.Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 min..
IKLAN
3.Siramkan pulut yang telah dikukus dgn 3cawan air, sambil kaup balik.. (sy xalihkan pulut kedalam bekas, sy siramkan air trus dr pngukus)
4.Kukus semula pulut tadi dalam 10min/sehingga naik wap..
5.Tutup api dan alihkan pulut yg telah masak kedalam dulang besar utk disejukkan. (Ratakan pulut td, supaya cpt sejuk)
6.Biarkan pulut betul2 sejuk..
7.Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi keatas pulut, balik2kan pulut td, ayak ragi keatas pulut skli lg.. (agak2 ragi rata pd pulut)
8.Sudukan pulut td kedalam bekas dadih/daun getah.
9.Susunkan ke dalam bekas sesuai. (sy letak dlm besen)
10.Balut besen tersebut dgn Kain..
Simpan di tempat yg gelap slma 2hari..
Selepas 2 hari, baru tgk tapai tu ye..
IKLAN
InsyaAllah, menjadi.. Tapai manis dan berair.. 😋
Selamat mencuba 😊
credit : Siti Norizan
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Biskut batik yang sedap dan mudah dihidangkan. Selepas masak hanya perlu gulung dalam plastik dan bila sudah sejuk boleh potong ikut ketebalan yang kita suka.
BISKUT BATIK GULUNG BAHAN-BAHAN:
Biskut marie sepeket, (patah-patahkan)
480gm milo sepeket
250gm Butter/Mentega
Suku tin susu pekat (ikut citarasa anda)
Esen vanila (pilihan)
Kacang campuran (pilihan)
CARA MEMASAK:
Masukkan butter, susu, & vanila dalam kuali dan kacau rata.
Masukkan milo bila butter sudah cair sepenuhnya. Gunakan api sederhana.
Kemudian masukkan biskut dan kacang. Kacau hingga sebati.
Masukkan dalam plastik bungkus makanan dan bentukkan macam dalam gambar (langkah ini kena cepat buat sebelum adunan sejuk, kalau dah sejuk susah nak bentuk)
Masukkan dalam peti sejuk, lepas sehari dah boleh potong.
Info: Biasa buat ikut resipi ini boleh dapat dalam 7 plastik. Dalam 15 minit dah siap bungkus.
Pencuci mulut air mangga ni tengok dah tau sedap. Bukan setakat minuman tapi juga merangkap pencuci mulut yang segar, berkrim dan enak dengan potongan mangga segar.
Pencuci mulut yang dikongsikan Fatien Zaini ni antaranya mengandungi ramuan susu segar, jelly perasa mangga,dan sagu. Lebih mantap lagi ada buah laici lagi. Ni memang lazat dan nyaman lalu kat tekak, ais batu menyegarkan keletihan badan.
AIR MANGGO DESSERT
BAHAN-BAHAN : 3 cawan susu segar 1 paket serbuk jelly flavour mangga(masak & sejukkan serta di potong dadu 1/2 cawan whipping cream(boleh ganti dgn susu cair) 1 cawan susu pekat(ikut manis yg kita nak) – beli online DI SINI 1 cawan sagu(masak dengan air yg mendidih & tapiskan) 1 tin laici tin(ambil buah sahaja) -beli online DI SINI 2 biji mangga (dipotong dadu)
CARA PENYEDIAAN :
1. Satukan semua bahan di atas dan letak ais batu. 2. Siap untuk dihidang.
Kredit: Fatien Zaini
INGIN MENCARI BLENDER DAN MESIN MEMPROSES MAKANAN, BOLEH BELI ONLINE DI SINI
Suka makan Puding Pisang Sos Kastard? Resipi yang dikongsi oleh saudari Ummu Maryam ni nampak sangat sedap. Menurut beliau resipi ini dicuba dari perkongsian saudari Linda Zaid. Bagi penggemar manisan, memang berbaloi anda cuba. Resipinya cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Pasti puas hati bila buat sendiri begini. Kalau nak sediakan untuk jamuan makan pun sesuai. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
1.Satukan semua bahan sos kastard dan masak sehingga pekat. Padam api.
2. Bila sudah suam, masukkan sos kastard ke dalam peti sejuk.
3. Untuk menikmatinya, letakkan pisang yang digoreng tadi ke dalam piring, tuang sos kastard dan taburkan sedikit kismis. Bahan hiasan terpulang pada selera masing-masing.