Ada yang teringin dengan kuih talam keladi? Buat yang teringin dan nak makan puas, min share resipi oleh Mrs Nor Wahid. Mungkin dah ramai yg tahu buat..tak apa saya share lagi resepi untuk yg baru nak try buat talam keladi. Ini cara sy …sebab talam keladi ni banyak versi …
Lapisan Bawah A
220gm tepung beras
50gm tepung ubi
2 sudu teh garam
300 ml santan pekat
550 ml air
Bahan B
300 gm keladi.. buang kulit, potong dadu kecil n kukus n timbang
Cara-cara Step 1 Bahagian Bawah
keladi dibuang kulit, potong dadu kecil dan kukus dan timbang . Kukus dulu baru timbang. 300gm. Toskan airnya. Biarkan, sementara itu kita siapkan langkah seterusnya
Step 2 Bahagian Bawah
Bancuhkan 220gm tepung beras, 50gm tepung ubi, 300ml santan, 550ml dan 2 sudu teh garam.. kacau sebati, tapis ke dalam periuk
Ads
Step 3 Bahagian Bawah
Kacau di atas api sederhana semua bahan tadi.
Di sini banyak resepi kata hingga naik wap… naik wap di sini maknanya agak pekat iyer …masa kita kacau tu terasa berat
Step 4 Bahagian Bawah
Bila dah terasa berat adunan tadi, tutup api terus masukkan keladi dan kacau terus.. bab ni tak perlu keladi dgn api menyala, sebabnya keladi sudah masak tadi kita kukus.. sebab itulah sebaik sahaja terasa berat maknanya pekat adunan terus tutup api dan masukkan keladi dan kacau dgn spatula pula
Step 5 Bahagian Bawah
Curahkan ke dalam loyang 10×10 yg dilapik plastik. Cara melapik ialah dengan basahkan sedikit loyang dengan air, kemudian letakkan plastik 16×16 dan sapukan sedikit minyak dikeliling dinding loyang .dgn ini plastik melekat atas dgn cantiknya di loyang
kukus selama 30 minit…sementara tunggu lapisan bawah masak, kita terus boleh siapkan bahan untuk lapisan atas
Lapisan Atas-Kepala
140gm tepung gandum
20gm tepung beras
240gm gula halus
2 biji telur grade A (3 biji gred B)
200ml santan pekat
400ml air
sedikit pewarna unggu
1/2 sudu garam
Cara-cara Step 1 Bahagian Atas
1- masukkan 240gm gula dan ½ sudu teh garam ke dalam periuk.. di sini sy tidak campurkan dlm adunan gandum + santan sebab gula lambat hancur
Ads
2-dalam bekas lain, campurkan 140gm gandum , 20gm tepung beras, 200ml santan , 400ml air, 2 biji telur dan sedikit pewarna purple … kacau rata dan sebati
Step 2 Bahagian Atas
1- bila sudah sebati adunan di step 1, tapis ke dalam periuk yg berisi gula dan garam tadi..
2- kemudian kacau di atas api sederhana hingga naip wap..naik wap di sini maknanya tidak cair dan tidak pekat… cara sy ialah sy tunggeng sikit periuk dan kalau nampak ada sikit sikit adunan melekat di periuk, terus sy tutup api.
Ads
3.kemudian tuang di atas lapisan keladi dengan perlahan…lapisan keladi tadi jangan lupa cakar manja dgn garpu sebelum tuang bahagian atas iyer, agar ia lekat tidak tanggal nanti ….jangan terus tuang gitu saja tau, biarkan adunan itu jatuh di atas spatula…
Kukus lagi 40 minit …. 30 minit tak berapa nak masak ….
sy tutup loyang dgn aluminium foil sebab sy malas nak lapkan tutup pengukus tiap 5 minit … kalau adik kakak rajin lap tutup pengukus tak payah guna aluminium foil ….
Cheese Roll atau Sardine Roll sangat sesuai untuk minum petang atau sarapan. Hidangan ini tidak terlalu berat. Nak hidangkan pun senang. Cuma goreng saja. Kalau anda buat banyak, boleh simpan sejuk beku. Esok-esok nak makan, ambil dan gorengkan saja.
Rutin harian yang sibuk ada kala mengekang kita daripada menyediakan hidangan dari air tangan sendiri. Asyik beli je kan? Jadi dah ada resipi ni, cuba buat sendiri hidangan untuk keluarga. Lagi sedap dan kasih sayang pun erat.
RASA kongsikan resipi untuk anda buat dua jenis roll ini di rumah. Anak-anak pun suka makan roll macam ni.
Cheese Roll
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara membuat
1.Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2.Masukkan mentega. Uli sedikit.
3.Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4.Masukkan telur ayam satu demi satu.
5.Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6.Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7.Letakkan keju dan gulung rapi.
8.Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9.Angkat dan toskan.
Sardin Roll
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara membuat
1.Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2.Masukkan mentega. Uli sedikit.
3.Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4.Masukkan telur ayam satu demi satu.
5.Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa
Cara membuat
1.Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2.Tumis cili kisar.
3.Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4.Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5.Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6.Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara penyediaan
1.Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2.Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3.Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4.Angkat dan toskan.
Ingin kelainan untuk hidangan minum petang, korang boleh cuba tiga menu kuih yang dikongsikan ini, nampak menarik dan mudah disediakan. Kalau mak-mak buat mesti anak-anak suka sebab sedap dan boleh juga djadikan bekal untuk anak-anak ke sekolah selain sesuai sebagai hidangan munum petang.
APAM PANDAN
BAHAN-BAHAN:
BAHAN 1:
180gm gula pasir
100ml air pandan | jus pandan + sedikit pes pandan
1/4 sudu the garam halus
Campurkan semua bahan, didihkan hingga gula larut. Sejukkan.
BAHAN 2:
250gm tepung gandum
125gm tepung ubi | ayak
250ml santan pekat
1 sudu teh yis segera
BAHAN TABURAN:
Kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam dan dikukus dengan daun pandan.
CARA MEMASAK:
Siapkan loyang saiz 20 X20, oleh dengan minyak, alas dengan plastic dan olehkan semula dengan minyak.
Campurkan semua bahan 2, adun menggunakan whisk.
Tuangkan air pandan, adun rata dan tidak bergentel.
Tuang dalam loyang yang telah dipasang dengan pemyekatnya sekali..
Biarkan lebih kurang satu jam.
Panaskan pengukus, bila pengukus sudah panas, kukus selama 35 minit dengan api sederhana.
Angkat dan sejukkan, keluarkan dari loyang, potong-potong dan taburkan dengan kelapa parut yang telah diperasakan dengan sedikit garam dan telah dikukus.
Hari ni teringin pula nak makan kuih yang berasaskan pisang. Kebetulan ada beli pisang , ingin nak buat cekodok pisang tapi sementara bekerja dari rumah ni kita rajinkan diri buat talam pisang.Kalau dengan resipi pisang ni pasti sekeluarga suka, pasti habis seloyang nanti.
Talam pisang
BAHAN-BAHAN BAHAGIAN BAWAH
1 cawan pisang dilenyek(saya guna pisang awak)
1 cawan tepung beras
2 cawan santan(saya guna santan segar)
¾ cawan gula(saya kurangkan sebab pisang dah manis) -BELI ONLINE DI SINI
pewarna kuning(ikut suka nak letak ke tidak)
CARA MEMASAK:
1.Masukkan semua ke dalam blender kecuali pisang..blend sehingga sebati.
2.Tuang ke dalam bekas kemudian masukkan pisang..kacau sebati.
3.Tuang ke dalam loyang yang d sapu sikit minyak..kukus lebih kurang 20-25 minit.
4.Pastikan air kukusan mendidih dulu ok dan jangan lupa balut tudung pengukus dengan kain.
BAHAN-BAHAN BAHAGIAN ATAS:
½ cawan tepung beras -BELI ONLINE DI SINI
1½ cawan santan pekat
garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1.Masukkan ke dalam blender jugak.. blend sebati.
2.Tuang ke dalam periuk..Kacau sekejap atas api..guna api perlahan.
3.Sebelum nak tuang ambik garfu garis-garis sikit atas permukaan adunan pisang kemudian tuang adunan putih tadi.
4.Kukus selama 20 minit.
5.Kena tunggu betul-betul sejuk baru boleh potong.
Cara simpan cili padi ini sesuai untuk yang selalu beli tapi akhirnya terbiar lembik dan busuk dalam peti ais.Kaedah menyimpan cili padi perkongsian Mazeline...