
Melalui facebook, Nur Iffah Abd Rashid berkongsi resipi kuih cara manis. Menariknya, resipi ini dibuat tanpa santan disebabkan ingin berjimat ketika Perintah Kawalan Pergerakan. Nak cuba buat kuih cara manis tanpa santan tapi tetap sedap dimakan? Jom ikut resipi ini.
KUIH CARA MANIS TANPA SANTAN

BAHAN-BAHAN
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur ayam
Sedikit pewarna hijau (atau secawan air kisaran daun pandan)
CARA MEMBUAT
1. Kisar semua bahan sehingga halus dan gebu.
2. Sapu sedikit minyak masak di atas acuan. Masukkan adunan dalam acuan.
3. Bakar atas api.
Kredit Resipi: Nur Iffah Abd Rashid
Link: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3094314197265909&set=a.310281239002566&type=3&theater
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Talam Ubi Kayu Lembut Bergedik. Resipi Ikut Sukatan Cawan Gerenti Jadi

Kuih talam memang digemari ramai. Kalau ke pasar malam macam macam jenis talam yang anda boleh pilih. Tapi sekarang kerana PKP, kuih talam yang biasa dijual tidak pula kelihatan. Teringin pula nak makan kuih talam ubi kayu. Dek kerana nak makan, kenalah gigihkan diri beli ubi kayu.
Talam Ubi Kayu
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
2 cawan ubi kayu. Parut. Perah. Jangan buat air perahan lagi..Buang bahagian atas air,Ambil mendapan saja. Gaul dengan ubi yang diperah tadi.
Gaul ubi dengan mendapan dari perahan ubi tadi
11/2 cawan gula kastor
Pewarna kuning
1 cawan santan pekat
½ cawan santan cair.
Cara buat:
1.Gaul sebati semua.
2.Masuk dalam periuk masak hingga santan nampak sikit pekat ,tutup api.
3.Panaskan kukusan.
4.Tuang masuk dalam loyang
5.Sapu minyak dulu Loyang, kemudian lapik plastik
6.Tuang adunan dalam loyang
7.Kukus 30minit
Lapisan atas
1 cawan tepung beras
1 cawan santan pekat
11/2 cawan santan cair
Sedikit garam
1 biji telur – tak nak letak pun tak apa
Esen vanilla
Cara buat:
1.Masuk semua bahan dalam satu bekas
2.Kacau sebati.
3.Tapis masuk periuk
4.Masak atas api sederhana.
5.Kacau hingga nampk pekat
6.Tutup api
7.Tuang atas lapisan ubi tadi
8.Kukus 25minit
9.10minit sekali angkat tudung kukusan supaya air tak menitik atas lapisan.
Siap untuk dihidang. Tunggu sejuk baru dipotong.

Kredit:ieda Iedaa Jahaya
ADA YANG NAK MEMBELI HAND BLENDER @ FOOD PROCESSOR, BOLEH LIHAT DI SINI.
Cara Buat Kaya Ball Guna Acuan Takoyaki. Lembut & Gebu Memang Tak Cukup Satu
https://www.rasa.my/tak-berkunjung-ke-mana-pun-makanlah-maruku-rangup-kat-rumah-cuti-deepavali-ini/
Seri Muka Kacang Merah Teksturnya Lembut &Kenyal. Rasa Kacang Merah Memang Tak Jemu Makan
Kuih Talam Gula Merah, Resipi Lembut Elok Boleh Goyang Gedik

SeEnaknya dapat menikmati kuih talam gula merah. Adakala yang kita beli di gerai, teksturnya agak keras dan kurang berlemak. Jadi, inginkan tekstur yang lembut, boleh goyang gedik, boleh cuba buat sendiri menggunakan resipi ini.
Jika betul-betul mengikut resipi perkongsian daripada Shakinah Zainal ini, boleh menghasilkan kuih talam gula merah yang lembut dan boleh goyang gedik. Pasti memuaskan hati. Jom cuba resipi ini.
TALAM GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
(LAPISAN BAWAH)
1 cawan gula merah – Boleh beli online di sini
Secawan air
1 ½ cawan tepung gandum – Boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung ubi – Boleh beli online di sini
Sesudu besar air kapur (jangan pekat sangat)
1 sudu besar kicap pekat (Saya guna jenama Jalen untuk bagi warna cantik. Tiada kesan rasa)
2 cawan air
CARA MEMASAK:
Sapukan loyang dengan minyak masak dan lapikkan dengan plastik. Ketepikan.
Secawan gula merah masak bersama secawan air. Ketepikan. Jika suka manis, boleh tambah sedikit gula putih.
Air gula merah satukan dengan air biasa jadikan 3 cawan air. Jangan lebih.
Satukan kesemua tepung, air kapur, kicap dan gula pasir jika nak tambah. (Saya memang pakai gula merah je.)
Tapiskan. Masukkan dalam kuali. Kacau sehingga naik wap. Jangan sampai pekat.
Masukkan ke dalam loyang dan kukus 15 – 20 minit dengan api agak besar.

(LAPISAN ATAS)
2 ½ cawan santan pekat (Jangan pekat sangat. Tambah air kalau santan pekat sangat)
1 ½ cawan tepung – Boleh beli online di sini
1 sudu kecil garam (atau secukupnya)

CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tapiskan.
Kemudian, masukkan dalam kuali dan kacau sehingga naik wap.
Tuang di atas lapisan gula merah tadi.
Kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak.
Sejukkan dan boleh potong dengan pisau plastik.


Kredit: Shakinah Zainal
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Bihun Sup Utara, Istimewanya Ada Pada Sambal Merah Dan Bihun Kuning
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Resipi Apam Beras Eno Yang Lembut & Enak

Apam beras merupakan antara kuih yang tidak lapuk dek zaman. Memang enak jika apam beras digandingkan bersama kelapa parut yang masin-masin berlemak. Resipi apam beras kali ini dikongsi oleh Siti Zainab Mahmud. Jom kita cuba resipi ini.
APAM BERAS ENO

BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung beras – beli online DISINI
- 1 cawan gula
- 1 cawan air
- 2 cawan nasi tapai (perap nasi sejuk + ragi selama 2 hari)
- 1 sudu besar serbuk Eno original
- Pewarna (optional)
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar nasi tapai, gula dan air sehingga halus.
2. Masukkan tepung beras dan kisar hingga sebati.
3. Tuang ke dalam bekas dan masukkan serbuk eno.
4. Kacau sebati hingga buih sekata.
5. Asingkan ke dalam bekas atau jug kecil untuk letak pewarna yang anda mahukan.
6. Pastikan periuk kukusan sudah dipanaskan terlebih dahulu.
7. Kukus dengan api yang kuat sehingga mengembang dan masak sepenuhnya.
8. Dalam 5 hingga 7 minit, boleh angkat. Siap!


Selamat mencuba.
Kredit resipi & foto: Siti Zainab Mahmud
Anda mencari PENGISAR? Boleh cari DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official:

