Pani puri adalah sejenis masakan masyarakat India. Namun kini, pani puri semakin mendapat tempat dalam kalangan bukan masyarakat India. Cita rasa masyarakat majmuk di tanah air kita sememangnya istimewa. Kita boleh menikmati apa saja masakan pelbagai kaum.
Pani puri berbentuk bulat seperti keropok. Dimakan dengan inti yang dimasukkan ke dalam panipuri selepas dipecahkan sedikit bahagian atasnya.
Usahawan buku Inz Creation, Fazlina Mat Isa berkongsi pengalaman menikmati pani puri yang dijual berdekatan kawasan perumahan.
“Saya teringin nak makan pani puri disebabkan memang suka mencuba pelbagai jenis makanan masyarakat Malaysia. Sebenarnya sebelum pani puri ni viral lagi saya memang suka cuba masyarakat kaum india. Lagi pula cita rasa pani puri yang asli memang kena dengan tekak saya. Sekarang pani puri sudah semakin dimodenkan dengan inti keju dan coklat,” kata Fazlina.
PANI PURI PERISA ORIGINAL
Set panipuri original.
Pani puri original mempunyai inti kari kentang, air asam, air cili, hirisan bawang dan muruku halus. Kentangnya dimasak dengan pelbagai cara. Ada yang kentangnya dilenyek. Ada yang kentangnya dipotong dadu seperti inti karipap.
Ads
Muruku menambah kerangupan apabila dimakan.
“Saya suka kentang yang dimasak agak pedas walaupun ada air cili. Selepas keropok pani puri dilubangkan, saya isi kentang terlebih dahulu. Kemudian letakkan hirisan bawang, air asam, air cili dan hiaskan dengan muruku,” katanya lagi.
Rasa pedas dan masam menjadikan pani puri perisa original sangat diminati oleh Fazlina. Bagi Fazlina, inilah pani puri paling wow!
PANI PURI PERISA CHEESE
Set panipuri cheese.
Pani puri cheese adalah pani puri yang telah dimodenkan. Intinya terdiri daripada kari kentang, cheese dan mayones. Menurut Fazlina, bagi individu yang kurang suka pedas, boleh cuba menikmati pani puri cheese.
Ads
Nampak sedap!
“Bagi saya, pani puri cheese juga sedap rasanya. Cuma tidak boleh makan banyak. Sebabnya, kentang dimakan dengan cheese dan mayones menyebabkan rasa sedikit muak. Boleh makan tapi jangan habiskan semua 10 biji pani puri yang ada dalam satu set,” katanya.
PANI PURI PERISA COKLAT
Kegemaran kanak-kanak.
Ini adalah satu lagi perisa pani puri yang sudah dimodenkan. Bagi Fazlina, pani puri ini digemari oleh kanak-kanak.
Ads
“Ada dua jenis inti dalam set pani puri coklat. Satu coklat liquid dan satu lagi coklat serbuk yang digabungan antara serbuk biskut, coklat urai dan chocolate chip. Memang menarik perhatian budak-budak,” cerita Fazlina lagi.
Menikmati pani puri perisa coklat, cita rasa manis dengan kerangupan keropok itu sangat mengujakan.
Pani puri versi moden.
“Makan pani puri coklat samalah macam kita makan kudapan coklat. Tidaklah berempah seperti kebiasaan masakan India yang kita kenal sebagai makanan penuh dengan remah. Tapi saya OK saja dengan arus permodenan dalam masakan,” katanya menutup bicara.
Bagi penggemar Cekodok Pisang @ Cucur Pisang yang gebu, saudari Sabrina Abdul Ghaniada kongsikan satu resipi yang sangat mudah untuk disediakan. Sedap, rangup, lembut di dalam dan tak serap minyak. Gula tak guna banyak dan tak payah letak air dalam adunan. Guna 3 bahan je. Memang sangat-sangat senang dan tidak perlu banyak bahan untuk disediakan. Jom cuba. Anda dan keluarga pasti sukakannya.
RESIPI CEKODOK PISANG GEBU GUNA TEPUNG NAIK SENDIRI
Bila tibanya perayaan seperti Deepavali, muruku antara kudapan ringan yang dicari ramai. Malah, ia juga turut dihidangkan buat tetamu ketika Hari Raya. Rasanya yang rangup, pedas dan berempah memang menepati citarasa ramai. Jom cuba.
Muruku adalah makanan ringan yang berasal dari India Selatan dan namanya diambil dari perkataan Tamil yang bermaksud ‘dipintal’ merujuk kepada bentuknya. Kudapan ini biasanya dihasilkan dari tepung beras yang dicampur dengan pelbagai rempah serta bahan-bahan lain, diadun sebati dan kemudiannya digoreng hingga garing.
Ramai yang tercari-cari resipi muruku yang sedap, mudah disediakan serta rangup. Terdapat sangat banyak resipi yang boleh anda cuba dan antaranya adalah seperti yang RASA kongsikan ini. Ia adalah resipi asli perkongsian Puan Tamil Selvi Samugam Sundram. Jom cuba!
1. MURUKU RIBEN
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung kacang kuda
1 ½ sudu teh serbuk cili merah
¼ sudu teh asafoetida
1 sudu teh mentega
110ml air
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau terlalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan membentuk reben. Ketepikan.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan doh bentuk reben dan goreng sehingga berwarna sederhana perang. Angkat dan ulangi langkah hingga selesai.
Angkat, sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
Sedia untuk dinikmati.
2. MURUKU BAWANG PUTIH
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung beras
2 cawan tepung kacang kuda
5 tangkai cili kering
10 ulas bawang putih (dikupas)
1/8 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
50ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Cili kering dan bawang putih dikisar halus.
Masukkan semua bahan dan bahan kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
3. BUTTER MURUKU
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Tepung Beras
1 sudu besar Tepung Kacang Kuda
1 sudu besar Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
1 cubit Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
2 sudu besar mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan bentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
4. MURUKU JINTAN MANIS
BAHAN-BAHAN:
¾ cawan Tepung ‘Pothukadalai’ (fried gram powder)
2 cawan Tepung Beras
½ cawan Tepung Ulunthu(Urad Dhal) goreng
1 ½ sudu kecil Jintan Manis
¼ sudu kecil Asafoetida
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar mentega
300ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Jintan manis digoreng tanpa minyak. Sejukkan. Kisar sederhana halus.
Masukkan semua bahan dan jintan manis kisar kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Doh tidak boleh terlalu kering atau telalu basah.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku dan tekan doh berbentuk bintang.
Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan muruku dan goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Simpan di dalam bekas kedap udara selepas muruku sejuk.
5. OMAPODI
BAHAN-BAHAN:
¼ cawan tepung beras
1 cawan Tepung Kacang Kuda
¼ sudu kecil Asafoetida
1/8 sudu kecil garam
1 sudu kecil mentega
100ml air
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMASAK:
Masukkan semua bahan kecuali air ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Uli sehingga doh tidak melekit.
Masukkan doh ke dalam acuan muruku.
Panaskan minyak di dalam kuali. Tekan doh kedalam minyak. Goreng sehingga berwarna sedehana perang.
Selepas sejuk, masukkan kacang goreng, kacang hijau goreng. Kacau perlahan. Simpan dalam bekas kedap udara.
INFO RASA: Asafoetida: Getah dari pokok herba. Kaya khasiat dan disebut juga sebagai ‘ food of the gods’.
Kadang-kadang nak tarik perhatian selera makan anak-anak, mak-mak kena usaha lebih sikit.
Dan bila bentuk kuih yang comel, pasti anak-anak tertarik dan asyik makan je. Jadi, apa kata kita cuba idea menarik daripada Emas Perak ini yang membuatkan kuih sardin roll tampak comel sekali.
1.Panaskan minyak dan juga marjerin. Kemudian, masukkan ke dalam tepung. Gaul menggunakan senduk kerana adunan masih lagi panas ketika ini. 2. Apabila sudah digaul sebati, masukkan air sejuk. Masa ni dah boleh uli menggunakan tangan. Uli sehingga adunan tidak lagi melekat pada tangan. 3. Apabila sudah siap, simpan sekejap di dalam peti sejuk. Lebih kurang dalam 30 minit. Kemudian keluarkan untuk dicanai. 4. Bahagikan doh kepada bahagian-bahagian kecil. Kemudian, canai rata. Caranya sama seperti hendak membuat karipap. 5. Siap dicanai, letakkan inti. Gulungkan. Kemudian, hiris dengan pisau bagi menampakkan kesan seperti dalam gambar.
6. Panaskan minyak. Goreng hingga keemasan.
BAHAN INTI:
Ikan sardin dalam tin Ikan rebus Bawang putih | dihiris Bawang merah | dihiris Lada merah | dihiris
CARA-CARA:
1.Tumis bawang merah, bawang putih dan lada sehingga garing. 2.Kemudian, masukkan ikan. Kacau rata. 3. Perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto (kalau suka). Kacau hingga sebati.
Resipi Udang Sambal Kantan yang padu, beraroma dan menggoda selera! Gabungan udang galah segar, bunga kantan, dan kuah sambal pekat menjadikan hidangan ini lauk kampung yang wajib dicuba.