
Jika mahukan rasa lebih enak, masukkan lebih udang kerana ia akan menjadikan rasa spageti lebih manis serta berperisa.
SPAGETI SEAFOOD RINGKAS
BAHAN-BAHAN:
- 200gm spageti | dicelur
- 150gm campuran makanan laut
- 6 batang asparagus | dicelur & direndam dalam air berais
- 4 ulas bawang putih | diketuk
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh emping cili
- 1/2 sudu teh oregano
- 2 sudu makan mentega
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Panaskan mentega dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
- Masukkan campuran makanan laut dan goreng lagi hingga masak.
- Tambahkan spageti. Gaul rata.
- Kemudian masukkan serbuk lada hitam, emping cili, oregano dan perasakan dengan garam secukupnya.
- Masukkan asparagus. Gaul rata.
- Sedia untuk dinikmati.
https://www.youtube.com/watch?v=yimT_xM95yc
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Bihun Celup Siam Paling Sedap & Mudah Masak.

Bihun Celup Siam ni memang antara menu popular di Thailand dan juga negeri-negeri bersempadan seperti Kelantan. Keenakan kuah dan campuran dalam mangkuk mi tu membuatkan kita teringat-ingat. Pedas, masam, memang cukup sempurna. Rasa nak cuba? Nak ke Thailand rasanya jauh sangat. Jadi boleh buat sendiri di rumah. Puas makan dan memang berbaloi. Sedap weh!
BIHUN CELUP SIAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg tulang lembu yang berdaging
- 4 ulas bawang putih – dimayang
- 4 ulas bawang merah – dimayang
- 1 inci halia – dimayang
- 1 batang serai
- 2 pokok ketumbar | ambil bahagian akarnya
- Sos ikan ikan
- Gula kabung
- Garam
- Air secukupnya
- Minyak masak secukupnya
BAHAN REMPAH PENUMIS:
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1 kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
BAHAN ISIAN:
- Bihun | rendam dan celur
- Hirisan ayam yang telah direbus
- Bawang putih goreng bersama minyak chili flakes
- Daun ketumbar
- Kacang tumbuk
- Taugeh | dicelur
- Kangkung | dicelur
- Limau nipis
CARA MEMASAK:
- Rebus tulang hingga empuk, kemudian ketepikan.
- Panaskan minyak, bahan rempah penumis bersama bawang putih, bawang merah, halia hingga naik bau.
- Kemudian masukkan tulang yang telah direbus bersama-sama air rebusan. Tambahkan air secukupnya.
- Masukkan serai dan akar pokok ketumbar. Rebus sehingga mendidih, kemudian perasakan dengan sos ikan, gula kabung dan juga garam.
- Matikan api.
- Untuk menyediakannya, masukkan bihun ke dalam mangkuk.
- Diikuti semua bahan sampingan yang lain dan tuangkan kuah sup.
- Bihun Sup Thai sedia dihidangkan.
INFO CHEF: Bihun Sup Thai berbeza daripada bihun sup biasa kerana kuah supnya sedikit masam selain daripada bahan sampingan yang digunakan.
Sizzling Yee Mee Ala Food Court Sedap Buat berbuka

Isi Kandungan
ToggleSizzling yee mee ala food court ini tak kurang sedapnya. Sesuai dimasak untuk berbuka nanti. Mesti anak-anak teruja. Tak kalah sedap daripada yang biasa makan di food court. Lagi best kita boleh tambah bahan apa saja yang kita suka. Kalau ada sizzling plate tu lagi best. Tapi kalau tak ada tak mengapa.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Shai Anne Ahemed ini ye. Selamat mencuba!
Sizzling Yee Mee Ala Food Court
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk Kuah:
1 mangkuk ayam – potong kecil
10 biji cendawan shiitake kering -rendam dengan air panas kemudian potong empat bahagian – boleh beli online di sini
1 inci halia -hiris nipis – boleh beli online di sini
10 tangkai cili kering -potong – boleh beli online di sini
1 ketul kiub ayam – boleh beli online di sini
5 ulas bawang putih -cincang – boleh beli online di sini
1 sudu kecil serbuk lada hitam (dikisar sendiri)
3 sudu besar tepung jagung -dilarutkan dalam sedikit air –boleh beli online di sini
1 senduk kicap pekat
Sedikit gula – boleh beli online di sini
1 senduk sos tiram
Garam – boleh beli online di sini
Sesudu besar minyak bijan –boleh beli online di sini
1 liter air
Bahan-Bahan lain:
1 bungkus yee mee (Boleh jugak guna mee kuning, kueh tiaw & nasi putih pun sedap)
Telur
Pak choy
Cara Memasak:
Perap ayam dengan kicap pekat, sos tiram, minyak bijan, serbuk lada hitam dan juga kiub ayam. Ketepikan.
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumis bawang putih dan halia hingga wangi kemudian masukkan cili kering, tumis sebentar. Tutup periuk supaya ayam masak sepenuhnya.
Kemudian masukkan air, diikuti cendawan shiitake dan cendawan lain yang disukai.
Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Bila dah menggelegak, masukkan larutan tepung jagung, masak hingga kuah pekat. Tutup api.
Sediakan sizzling plate (jika ada), letakkan yee mee, curahkan kuah sizzling atas mee. Buka api dapur, masukkan sebiji telur dan pak choy. Masak sekejap hingga mee lembut.
Ulang proses ini bergantung kepada berapa banyak hidangan yg ingin disediakan.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sedap dan Mudah, Lasagna Daging Cheese Tertarik Ini Memang Padu!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Cara Masak Mi Kicap Sedap Boleh Siap Dalam Masa 15 Minit.

Terasa nak makan mi? Sajian mi kicap ni paling cepat buat. Kalau nak makan di kedai, agak susah nak jumpa restoran yang jual mi kicap yang kena dengan selera. Jadi, bolehlah cuba masak sendiri. Resipi ni hanya perlukan masa 15 minit je untuk masak. Bila buat sendiri ni, rasanya tentunya lebih sedap, kebersihan terjaga dan paling penting adalah hasil air tangan sendiri. Malah pengguaan minyak bawang putih menaikkan lagi aroma hidangan ini. Barulah suami dan anak-anak makin sayang.
RESIPI MI KICAP PALING MUDAH
BAHAN-BAHAN:
- 1 keping mi wantan ] rebus
- 250ml air
- 1 paket serbuk perencah sup ayam
BAHAN A (UNTUK MINYAK BAWANG PUTIH):
- 3 biji bawang putih ] racik halus
- Minyak masak secukupnya
BAHAN B (UNTUK SOS KICAP):
- 3 biji bawang putih ] racik halus
- 20ml minyak masak
- 1cm halia ]tumbuk
- 50ml kicap manis
- 50ml sos tiram
- 50ml kicap pekat
- 50ml cili sos
- 1 kiub pati bilis/ayam
- 5gm lada sulah
- Garam dan gula jika perlu
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat mi kicap; Celur pak choy hingga lembut. Angkat dan ketepikan.
2. Letak mi wantan yang telah direbus terlebih dahulu ke dalam kuali atau mangkuk besar dan tuang sedikit minyak bawang putih. Untuk membuat minyak bawang putih: Panaskan minyak dalam kuali sebanyak yang anda mahu. Apabila cukup panas, tumis bawang putih kekuningan dan terbit wangi. Tutup api dan angkat. Ketepikan.
3. Tuangkan pula sos kicap. Untuk membuat sos kicap: Masukkan bawang putih dan halia, tumis hingga naik bau dan masukkan semua kicap, sos tiram dan cili sos dan sedikit air dan kicap pekat. Biar ia mendidih dan masukkan pati ikan bilis atau pati ayam. Perasakan dengan garam dan gula jika perlu. Biar mendidih hingga kuah pekat. Biar sejuk. Ketepikan.
4. Masukkan sedikit perasa ayam . Gaul sebati.
5. Angkat dan hias dengan pak choy, ayam goreng, hirisan cili merah dan parsli. Sedia dinikmati.
ANDA JUGA MUNGKIN SUKA RESIPI INI:
Nasi Goreng Daging Bersama Kacang Panjang. Makan Malam Ringkas Tapi Penuh Selera.