Siapa tidak kenal dengan si gadis kecil molek Zizi Kirana. Pelantun lagu rap ini dengan suara serak basahnya diundang untuk menjayakan Rasa Nostalgia Ramadan. Wah sungguh ayu  berkebaya pendek rona hijau, sempat juga dia rap dengan Datuk Chef Wan. Memang penuh keceriaan gandingan keduanya.

Soto Sabah & Bintanok Jagung Menu Kesukaan Zizi Kirana Sewaktu Berbuka

Selain bercerita tentang nostalgia Ramadan, Zizi  juga mengidamkan menu tradisi dari negeri bawah bayu , iaitu Sabah. Menunya ialah Soto Sabah.Supnya yang pekat dan penuh rasa rempah ratus, ditambah pula potongan ayam dan mi sungguh menyelerakan.

Soto Sabah & Bintanok Jagung Menu Kesukaan Zizi Kirana Sewaktu Berbuka

Bintanok pula merupakan kuih jagung tanpa campuran tepung dan cara penyediaannya ringkas sahaja.Diperbuat dari jagung muda. Dikukus dalam bungkusan kulit jagung. Sedap buat anda yang pertama kali merasanya.

Soto Sabah & Bintanok Jagung Menu Kesukaan Zizi Kirana Sewaktu Berbuka

 

Soto Sabah & Bintanok Jagung Menu Kesukaan Zizi Kirana Sewaktu Berbuka

IKLAN

SOTO SABAH
Bahan-bahan:
Air
Stok ayam
Garam dan gula secukup rasa
Dada ayam
Rempah sup (1 bungkus)

1 sudu serbuk kunyit
Halia
Lengkuas
Serai
Bawang merah
Bawang putih
Mi soto
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cili
Limau kasturi
Taugeh

Cara memasak:
1. Kisarkan bawang merah, lengkuas, halia, serai, bawang putih dan air.
2. Panaskan minyak.
3. Tumiskan bahan kisar.
4. Masukkan kunyit.
5. Masukkan rempah soto (1 sudu)
6. Masukkan dada ayam
7. Masukkan stok ayam, garam, bawang goreng, sedikit daun sup dan daun bawang,

8. Letak garam dan gula secukupnya. Kacau sehingga rata.

IKLAN

9. Letak mi, cili, limau kasturi dan taugeh . Sedia untuk dihidang.

Soto Sabah & Bintanok Jagung Menu Kesukaan Zizi Kirana Sewaktu Berbuka
BINTANOK JAGUNG
Bahan-bahan:
20 biji jagung muda
Kulit jagung secukupnya (rebus supaya lembut)

Gula dan garam secukup rasa

Cara memasak:

IKLAN

1.Parut jagung secukupnya.

2. Masukkan sedikit tepung gandum.
3. Masukkan gula dan garam.
4. Masukkan adunan sebentar tadi ke dalam kulit jagung dan lipat dengan kemas.
5. Kukus dalam masa 10-15 minit.
6. Sejukkan dan sedia untuk dihidang.

Soto Sabah & Bintanok Jagung Menu Kesukaan Zizi Kirana Sewaktu Berbuka

 

Ifa Raziah Tunjuk Skil Masak Bihun Sup Utara Gaya Miss Diva Depan Chef Wan

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI