![smoothies kiwi & pisang](https://cdn.rasa.my/rasa/image-8-4.jpg)
Buah-buahan membekalkan vitamin dan mineral yang boleh melindungi badan daripada serangan penyakit dan jangkitan biasa. Boleh dimakan terus atau dinikmati sebagai minuman yang enak.
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji buah pisang | dibuang kulit dan disejukbekukan
- 2 biji buah kiwi | dibuang kulit dan dihiris
- 250 ml dadih rendah lemak
- 5 kiub ais
CARA MEMASAK:
- Masukkan semua bahan ke dalam mesin pengisar.
- Kisar sehingga halus.
- Masukkan ke dalam gelas dan sedia untuk dinikmati.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara-Cara Hasilkan Cincau Secara Homemade. Sangat Mudah Dan Pastinya Lebih Suci & Bersih.
![Cara-Cara Hasilkan Cincau Secara Homemade. Sangat Mudah Dan Pastinya Lebih Suci & Bersih.](https://cdn.rasa.my/rasa/Untitled-design-21-1.jpg)
Selama ni, admin ingatkan cincau ni dihasilkan dari agar-agar. Rupanya herba yang mampu menyejukkan badan ni dihasilkan dari pokok cincau. Pokok cincau ni pula, ada dua jenis iaitu pokok cincau hitam dan pokok cincau hijau.
Pokok cincau hitam
![Cara-Cara Hasilkan Cincau Secara Homemade. Sangat Mudah Dan Pastinya Lebih Suci & Bersih.](https://cdn.rasa.my/rasa/4-2.jpg)
![Cara-Cara Hasilkan Cincau Secara Homemade. Sangat Mudah Dan Pastinya Lebih Suci & Bersih.](https://cdn.rasa.my/rasa/GrassJellyBlocks.jpg)
Daun Cincau Hijau
![Cara-Cara Hasilkan Cincau Secara Homemade. Sangat Mudah Dan Pastinya Lebih Suci & Bersih.](https://cdn.rasa.my/rasa/5-2.jpg)
![Cara-Cara Hasilkan Cincau Secara Homemade. Sangat Mudah Dan Pastinya Lebih Suci & Bersih.](https://cdn.rasa.my/rasa/Grass_jelly_es_cincau_hijau-768x1024.jpg)
Jika tiada pokok cincau, herba ini boleh dibeli di kedai-kedai ubat cina. Hanya menggunakan tiga bahan asas, anda mampu hasilkan sendiri di rumah. Mudah je! Bagi yang ingin cuba buat cincau secara homemade, boleh cuba resipi di bawah ini. Selamat mencuba!
BAHAN-BAHAN:
- Daun cincau kering ( boleh didapati di kedai-kedai ubat cina. Beli anggaran RM5)
- 1500ml air
- 4 sudu makan tepung ubi kayu ( bancuh dengan sedikit air)
CARA MEMASAK:
- Rendam daun cincau dengan 1500 ml air dalam periuk selama 30 minit. Daun cincau boleh beli dari kedai ubat cina (rm5) .
2. Rebus daun cincau selama 40 minit lepas tu tapis untuk asingkan daun.
3. Bancuh 4 sudu besar tepung ubi kayu dengan sedikit air biasa dan masukkan dalam periuk. Kacau selama 15 minit. Angkat dan biarkan seketika.
4. Tuang adunan ke dalam bekas. Bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk.
5. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Roszila Ahmad
Jom Buat Sendiri Air Lai Chi Kang, Redakan Panas Penyejuk Tekak
![Jom Buat Sendiri Air Lai Chi Kang, Redakan Panas Penyejuk Tekak](https://cdn.rasa.my/2023/03/i-43.jpg)
Segar rasanya tatkala dapat menikmati air lai chi kang. Selain penyegar tekak, orang kata boleh meredakan panas dalam badan.
Walaupun banyak juga bahan penyediaannya, namun cukup berbaloi meminumnya kerana terkenal dengan banyak khasiat. Apa kata kita buat sendiri air lai chi kang, lebih puas hati. Boleh letak seberapa banyak bahan-bahan yang kita inginkan.
Ikuti perkongsian resipi air lai chi kang daripada Ariff Budiman Zainal Abidin yang tampak begitu menyegarkan.
BAHAN-BAHAN:
Biji selasih (direndam)
Kembang semangkuk (direndam) – Boleh beli online di sini
Barli – Boleh beli online di sini
Getah anggur
Kundur – Boleh beli online di sini
Gula batu
Kulat kering
Kismis – Boleh beli online di sini
Longan kering
Kurma merah – Boleh beli online di sini
Gula kabung
CARA MEMASAK:
Biji selasih dan kembang semangkuk direndam sehingga kembang.
Rebus bahan-bahan iaitu barli, getah anggur, kundur, gula batu, kulat kering, kismis, longan kering, kurma merah, dan juga gula kabung.
Masukkan daun pandan untuk lebih memberikan aroma wangi.
Rebus sehingga bahan-bahan bertukar warna dan lembut.
Selesai semua bahan siap direbus, bolehlah disejukkan dan dinikmati dengan ketulan ais. Boleh juga diminum suam untuk lebih sihat.
Ketika penyediaan air, bolehlah dicampurkan biji selasih dan bunga kembang semangkuk yang telah direndam awal tadi.
Sedia dinikmati. Sedap diminum pada bulan Ramadan juga sebagai penyejuk tekak kala berbuka puasa.
Kredit: Ariff Budiman Zainal Abidin
[ Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi ]
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Resipi Kerabu Pucuk Selom Campur Sardin Ni Memang Sangat Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Nak Petua Bantu Masalah Angin Dalam Badan? Jom Buat Dua Jus Kesihatan Ini
![Nak Petua Bantu Masalah Angin Dalam Badan? Jom Buat Dua Jus Kesihatan Ini](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2020/07/Untitled-design56.jpg)
Penceramah Kesihatan, Norazizah Ruslan memberikan resipi membuat jamu cekur kunyit dan teh masala yang bagus untuk kesihatan dalam seseorang individu. Menurut beliau, jamu cekur kunyit membantu meningkatkan antibodi tubuh seseorang disebabkan khasiat dalam kunyit itu sendiri.
Di samping itu, teh masala pula membantu masalah angin dalam badan. Minum teh masalah pada ketika teh itu suam amat bagus juga untuk membantu seseorang itu berpeluh sekali gus meningkatkan stamina badan.
Menurut Norazizah, minum jus yang dibuat sendiri lebih baik berbanding dibeli kerana kita boleh pantau kandungan yang dimasukkan dalam jus tersebut. Jangan tambah gula untuk mengekalkan khasiat jus di samping tidak menambah gula dalam badan.
JAMU CEKUR KUNYIT
BAHAN-BAHAN
200 gram kunyit segar (sebaiknya ibu kunyit)
200 gram temu kunci
200 gram kencur atau cekur
Air gula merah atau madu (secukupnya)
Air asam jawa atau jus limau atau jus lemon.
CARA MEMBUATNYA
1. Masukkan kunyit, temu kuci dan kencur atau cekur dalam slow juicer.
2. Jika tiada slow juicer, masukkan dalam pengisar dan kisar bersama 500 ml air.
3. Perah guna penapis teh tarik atau kain kasa.
4. Pati perahan tadi boleh dicampurkan dengan air gula merah atau madu dan perahan air asam jawa, jus limau atau lemon mengikut cita rasa.
Jamu cekur kunyit elok untuk manfaat dalaman wanita. Selain bantu tingkatkan antibodi, boleh juga membantu masalah angin dalam badan dan pelawasan.
TEH MASALA
BAHAN-BAHAN
5 uncang teh
1/2 cawan susu segar
2 susu besar gula perang atau secukup rasa.
1 helai daun pandan disimpul
1 ketul halia sebesar ibu jari kaki
10 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
5 biji lada hitam
500 ml air
CARA MEMBUAT
1. Rebus air bersama daun pandan, halia, pelaga, bunga cengkih dan lada hitam hingga betul-betul mendidih.
2. tutup api dan masukkan uncang teh. Biar terseduh 10 minit.
3. Buangkan daun pandan dan uncang teh.
4. Masukkan susu dan gula secukup rasa.
Teh masala memang bagus untuk bantu buang angin dalam badan.
Selamat mencuba!
Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar jus dengan blender baru. Yeeha!
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/
Jom tengok video ni
https://www.youtube.com/watch?v=8z9E4CUDm5Q&list=PLeFxvDQwYge2Z4S3GiUhGD-X4hTKVMcL_&index=7