Singgang Ayam letak sayur bendi, makan pula dengan nasi putih dan budu yang ditambah dengan cili padi potong, memang terangkat.
selalu dengar singgang ikan je kan, tapi sebenarnya ayam pun sedap kalau dibuat singgang.
Makan macam ni, memang boleh buat makan bertambah. Lauk ini juga sesuai untuk dibuat lauk berpantang. Sesuai juga buat yang berdiet, ratah sahaja lengkaplah hidangan.
SINGGANG AYAM
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam- dipotong & cuci bersih
kunyit-dihiris
lengkuas-dihiris
halia-dihiris
bawang putih-dihiris
serai-diketuk
bawang merah-dihiris
cili besar/cili padi- belah tengah
bendi
CARA MEMASAK:
1. Masukkan ayam sudah dicuci bersih kedalam periuk.
2. Masukkan lengkuas, halia, serai, kunyit, bawang putih, bawang merah
3. Masukkan air sehingga ayam tenggelam.
4. Letakkan periuk diatas dapur dan biar hingga mendidih.
5. Bila kuah mula mendidih boleh masukkan bendi dan cili merah atau cili padi.
6. Masukkan asam keping. Jika suka lebih masam boleh lebihkan dan sebaliknya.
7. Perasakan dengan sedikit garam mengikut citarasa anda.
8. Boleh tutup api bila semua bahan sudah masak dan cukup rasa.
Ads
INFO: Kalau suka boleh letak sedikit budu kedalam masakan tapi harus seimbangkan dengan garam sebab budu ada rasa masin.
Kalau sebut tentang ayam masak rose, automatik teringat kenduri kahwin. Kalau dapat nikmati ayam masak rose time kenduri memang puas hati rasanya.
Menurut empunya resipi ni Ayam masak rose resepi ni dia dapat dari tukang masak kenduri.Dulu-dulukan ada gotong royong time masak.Sekali cuba balik di rumah Alhamdulillah sama rasa macam di kenduri. Jadi dikongsikan untuk anda semua mencubanya.
Ayam Masak Rose
Bahan-bahan:
4 sekawan
2 batang serai(diketuk)
2 helai daun pandan (disimpul)
Cili kering (direbus dahulu)*
1 batang lobak merah*
1 biji tomato*
3 biji bawang besar*
5/6 ulas bawang putih*
Halia (hiris)*
Serbuk kas kas
Serbuk badam(badam biji tu kisar halus)
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk cili
1/2 tin susu cair
1 camca susu pekat
Tomato puri
Daun bawang
Daun sup
Garam kasar
Gula
Perasa(jika suka)
Cara memasak:
1.Ayam dibasuh bersih-bersih.Gaul kunyit garam.Goreng separuh masak.Ketepikan ayam yang telah digoreng tadi.
2.Bahan-bahan yang bertanda* dikisar halus.
3.Tumis bahan bawang besar yang dihiris,4 sekawan,serai dan daun pandan hingga sedikit layu.
4.Masukkan bahan kisar yang pertama dulu(bawang besar bawang putih dan halia)tumis sekejap.
5.Sepas tu masuk pulak bahan kisar yang kedua (cili kering,lobak merah, tomato) tumis hingga pecah minyak.
6.Dah pecah minyak,masukkan bahan-bahan serbuk jintan manis,serbuk jintan putih,serbuk cili,serbuk kas kas(satukan kesemuanya bahan-bahan ni dijadikan pes)
7.Masukkan susu cair,susu pekat, tomato puri dan tambah air. Biarkan mendidih.
8.Masukkan ayam,serbuk badam,garam, gula dan perasa.
9.Masak sehingga kepekatan kuah yang kita nak.
10.Dah boleh tutup api.Tabur daun bawang dan daun sup.
11.Siap untuk dihidang.
Resipi Ayam Masak Kicap ni memang ada pelbagai cara masak. Ada yang suka berkuah dan ada juga suka yang kering. Kali ini, kami kongsikan cara buat Ayam Masak Kicap versi kering yang dikongsi oleh Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan. Katanya, lagi kering lagi sedap. Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.
AYAM MASAK KICAP KERING
BAHAN-BAHAN:
½ ekor ayam
1 tangkai cili merah
1 tangkai cili hijau
5 ulas bawang putih
5 biji bawang merah ros
1 inci halia
3-4 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
½ biji bawang Holland
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Bawang putih, bawang merah, cili merah dan cili hijau dipotong kasar lalu ditumis sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil supaya lebih cepat masak. Boleh juga gunakan bahagian lain seperti dada.
3. Bila ayam dah separuh masak, masukkan kicap lemak manis. Jika tak suka manis, gunakan kicap lemak masin. Sentiasa gaul ayam.
4. Masukkan sos cili dan sos tomato. Sos-sos ini membantu memekatkan kicap. Gaul hingga sebati.
5. Boleh tambah garam jika tidak masin. Biarkan kuah memekat. Boleh masukkan sedikit bawang Holland.
6. Bila kuah dah kering, boleh masukkan daun bawang atau apa sahaja daun yang ada di dalam peti sejuk. Barulah nampak lebih menyelerakan.
Sajian Ayam Sambal Bali ini memasng sesuai untuk anda yang gemarkan hidangan pedas. Jika suka boleh tambahkan hirisan kentang yang telah digoreng di dalamnya.
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam | potong 16
Garam dan serbuk kunyit
Minyak masak | untuk menggoreng
8 batang serai | titik
1 biji bawang besar hiris
6 tangkai daun kari | lurutkan dari tangkai
3 sudu makan kicap pekat manis
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu makan air asam jawa
1/2 cawan minyak masak | guna lebihan minyak goreng ayam tadi
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
5 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
3cm halia
CARA MEMASAK:
Ayam dibersihkan,perasakan dengan garam kunyit. Panaskan minyak, gorengkan ayam separa masak. Angkat dan ketepikan.
Panaskan minyak, tumis serai hingga wangi, kemudian masukkan daun kari, tumis hingga garing menggunakan api sederhana.
Seterusnya masukkan bahan yang dikisar tumis hingga garing dan pecah minyak.
Masukkan air asam Jawa, dan kacau lagi seketika.
Perasakan dengan garam, gula dan kicap.
Masukkan ayam goreng dan hirisan bawang besar, masak lagi lebih kurang lima minit atau sehingga timbul minyak.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...