Resipi perkongsian Umi Watie ni memang gerenti sedap dan gerenti jadi. Berinti ayam dan campuran sos bolognese,cendawan dan taburan keju mozarella yang banyak memang melantun-lantun lah enaknya. Bau dan aroma shepard pie ni memang mewangi , terliur dibuatnya.
Menurut Kak Chik (panggilan empunya resipi) sheperd pie ni pernah menjadi jualan utamanya. Seminggu 30 pek terjual tau. Cara pembuatan mudah sangat. Tapi sekali makan memang angau terus.
Bukan mudah orang yang berniaga nak kongsi resipi kan. Resipi ni memang boleh buat jualan niagalah, sure laris. Jom cuba..,
SHEPARD PIE
BAHAN-BAHAN :
3 biji Kentang
½ cawan Susu segar (freshmilk)
1 sudu teh Lada hitam
2 sudu makan Mentega
1 biji Bawang holland
3 biji Bawang putih
1 cawan Ayam
3 sudu makan Sos bolognese
¼ cawan Lada benggala
¼ cawan Cendawan
1 sudu teh Mix spice
CARA MEMASAK :
1. Kentang rebus sampai lembut.
2. Panas-panas tu lenyek jangan tunggu sejuk. Letak lada hitam, garam dan susu. Kacau rata sampai jadi seperti adunan cekodok. Dah siap biarkan. Kita masak inti pula.
Ads
3. Ini adunan kentang yang dah sebati.
4. Mentega cairkan, tumis bawang putih sampai wangi. Ghau ghau bau diaaa. Masukkan isi ayam yang dah dicincang halus.
Tauhu kaya dengan sumber protein malah ia boleh dimasak dengan pelbagai gaya masakan. Jika dibeli, sekeping tauhu anggaran harganya ialah 50sen sekeping. Jika anda hasilkan sendiri di rumah, dengan kos yang sedikit, anda boleh hasilkan banyak tauhu. Boleh kongsi dengan jiran tetangga ataupun dijadikan sumber pendapatan sampingan. Berminat nak buat? Jom lihat cara-cara pembuatan tauhu perkongsian dari saudari Mimi Ly.
BAHAN-BAHAN:
1kg kacang soya – direndam semalaman
10 sudu besar cuka makan – cuka boleh diganti dengan GDL. Fungsinya sama iaitu untuk membekukan soya
2 helai kain bersih – boleh guna kain lampin baru atau kain lain yang bersesuaian
2 buah bekas penapis – sama besar
CARA MEMASAK:
Kisar kacang soya dengan air dengan nisbah 1 cawan kacang soya bersamaan 2 cawan air biasa. Kisar sekali sahaja.
2. Tuang soya yang dikisar ke dalam bekas yang telah dialas menggunakan kain. Perah air soya. Lakukan hingga habis. Hampas soya perlu dibuang.
3. Masukkan air tapisan soya ke dalam periuk besar. Kacau sentiasa hingga keluar bau soya dan berasap-asap. Semasa proses ini, teruskan kacau kerana tak nak bagi soya pecah. Setelah 5 minit, baru padamkan api. Tunggu 5 minit lagi supaya suam sedikit.
4. Tapis soya sekali lagi. Ia bertujuan untuk membuang sisa hampas yang ada serta menjadikan tauhu cantik dan lembut.
5. Masukkan air soya ke dalam bekas bersesuaian. Biarkan 5 minit dan masukkan cuka makan. Kacau seketika dan biarkan soya menjadi ketulan-ketulan. Anggaran masa dalam 15-20 minit.
6. Selain cuka, boleh juga menggunakan GDL ( serbuk tao fa). Ia boleh dibeli di kedai bakeri. Nisbahnya ialah 30gm GDL dilarutkan dengan 60gm air suam. Kemudian campurkan ke dalam air soya tadi. Tunggu sehingga berketul sama seperti proses menggunakan cuka tadi.
Sediakan bekas tapis. Alas kain lampin. Di bawah tapis beralas diletakkan satu lagi bekas supaya air lebihan tauhu mudah menitis ke bawah.
7. Tuang bancuhan soya berketul tadi dengan berhati-hati. Tutup kain dengan elok.
8. Letakkan satu lagi tapis dan juga pemberat. Biar sehingga tauhu sejuk dan bila dibuka, tauhu tidak melekat pada kain.
9. Potong tauhu, simpan dalam bekas berair dan letak dalam peti sejuk.
Nota:
Jika guna kain lampin, pilih kain lampin yang belum digunakan lagi (baru).
Untuk agen pembeku, pilih salah satu sahaja sama ada mahu guna cuka atau GDL. Jangan guna kedua-duanya sekaligus.
Untuk tauhu lebih tahan lama, masukkan 2 sudu makan cuka ke dalam air rendaman tauhu.
Tak tau nak buat apa hujung minggu? Jom kita baking buat dua jenis Red Velvet boleh juga buat hidangan minum petang. Tak pun, boleh dijadikan buah tangan bila berkunjung ke rumah saudara mara atau rakan. Anak-anak yang suka red velvet gerenti tak habis memuji. Ok, selamat mencuba.
SWISS ROLL RED VELVET CAKE
BAHAN-BAHAN:
500gm mix sponge cake
100gm susu UHT
100gm minyak masak
10gm serbuk penaik
10gm cuka
8 biji telur
3 sudu teh pewarna merah
BAHAN UNTUK TOPPING:
500gm krim segar
CARA MEMASAK:
Untuk membuat topping; putar krim segar sehingga kembang dua kali ganda. Ketepikan.
Putar mix sponge cake bersama telur dan putar sehingga kembang selama lapan minit menggunakan ‘high speed’.
Campurkan pewarna merah bersama susu UHT dan kacau sehingga sebati dengan menggunakan ‘low speed’. Kemudian masukkan ke dalam adunan yang telah diputar tadi.
Campurkan cuka bersama soda dan masukkan sekali ke dalam adunan tadi.
Akhir sekali, masukkan minyak masak ke dalam adunan dengan menggunakan ‘low speed’.
Setelah adunan telah siap diputar, masukkan adunan ke dalam loyang bersaiz 12 x 17.
Bakar pada susu 180C selama 15 minit. Keluarkan.
Sapukan krim tadi pada permukaan kek yang telah siap dibakar dan gulung.
Sedia dihidangkan.
RED VELVET CUPCAKES
BAHAN-BAHAN:
230gm mentega
600gm gula
500gm tepung kek
480gm susu UHT
6 biji telur
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh serbuk penaik
4 sudu teh serbuk koko
1 sudu teh garam
3 sudu teh pewarna
2 sudu teh cuka
2 sudu teh baking soda
BAHAN UNTUK TOPPING:
500gm krim keju
100gm gula ising
100gm krim putar
10 keping oreo | hancurkan
BAHAN HIASAN:
Oreo secukupnya
Kepingan coklat secukupnya
CARA MEMASAK:
Putar mentega dan gula sehingga kembang.
Campurkan esen vanila bersama telur dan masukkan ke dalam adunan yang diputar tadi.
Satukan dan ayak semua bahan kering seperti tepung kek, serbuk penaik, serbuk koko dan garam.
Setelah adunan sebati, masukkan bahan yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sehingga sebati.
Campurkan pewarna ke dalam susu UHT. Kemudian masukkan ke dalam adunan yang diputar sedikit demi sedikit.
Campurkan baking soda bersama cuka dan masukkan ke dalam adunan.
Setelah adunan siap, masukkan adunan ke dalam cawan kertas sebanyak ½ adunan. Bakar pada susu 150C selama 10-15 minit. Keluarkan dan sejukkan.
Untuk membuat topping; Putar gula ising dan krim keju hingga kembang.
Masukkan krim putar sedikit demi sedikit dan putar sehingga kembang dua kali ganda. Masukkan oreo yang telah pun dihancurkan.
Masukkan ke dalam piping bag dan paipkan di bahagian atas kek, menggunakan nozzle berbentuk bintang. Hiaskan dengan kepingan coklat dan oreo untuk lebih menarik.
Selamat menyambut Hari Deepavali! Bagi yang belum tahu nak masak apa untuk tetamu yang datang esok, resipi yang RASA kongsikan ini pasti boleh membantu. Maklumlah, semua bangsa meraikannya baik India, Melayu dan Cina. Jadi apa salahnya kalau sajian pun ada pelbagai pilihan. Antara hidangan terbaik yang boleh anda cuba ialah Mi Rebus Johor resipi perkongsian Puan Faziatun Nisa Yusof Basha ni. Siap dengan resipi langkah demi langkah. Jadi senanglah ank cuba!
MI REBUS JOHOR
BAHAN-BAHAN:
1kg mi kuning- dicelur
BAHAN KISAR:
100g udang basah
3 sudu besar udang kering
2 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
5-6 tangkai lada kering
BAHAN KUAH:
3 biji keledek- direbus dan dilecek
150-200g daging cincang/ daging tetel
1 batang serai
2 sudu besar serbuk kari daging
2 sudu besar taucu – kisar
Garam dan gula secukupnya
Air secukupnya
BAHAN HIASAN:
Tauge – dicelur
Tauhu goreng
Telur rebus
Bawang goreng
Lada potong
Daun bawang
CARA MEMASAK:
1. Rebus keledek dan lecek.
2. Tumis serai di belah dua.
3. Masukkan bahan blender. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan serbuk kari dan tumis lagi.
5. Masukkan daging cincang dan tambah air.
6. Biar mendidih dan masukkan taucu kisar.
7. Masukkan keledek lecek, reneh sehingga kanji keledek memekatkan kuah.
8. Perasakan dengan garam dan gula.
9. Celur mi dan tauge. Goreng tahu dan rebus telur.
Ketahui khasiat air barli yang luar biasa untuk kesihatan dari bantu penyembuhan luka, turunkan berat badan, hingga sejukkan badan secara semula jadi. Rugi kalau tak minum air barli setiap hari!