Kalau dah buntu nak buatkan hidangan apa untuk anak di rumah, boleh cuba resipi apam coklat ni. Resipi apam coklat yang dikongsikan oleh Noraslinda Md Radzhi di Facebook ni memang sangat sedap dan pasti menjadi! Kaya dengan rasa coklat yang tak terlalu manis dan lembut gebu gitu memang diam-diam dah habis je. Kalau nak buat jualan guna resipi ni pun saya pasti laku keras apam coklat ni. Saya kongsikan resipinya di bawah. Jom kita cuba!

APAM COKLAT

Resipi Apam Coklat Pasti Menjadi Kegilaan Anak-Anak Di Rumah

BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum

5½ atau 6 sudu besar serbuk koko

1 sudu kecil baking powder

½ sudu kecil soda bikarbonat

2 biji telur ( akak guna gred B )

¾ cawan gula halus

1 cawan susu pekat

1 cawan minyak jagung

IKLAN

1 cawan air suam

CARA PENYEDIAAN:

Tepung gandum, baking powder, soda bikarbonat, dan serbuk koko. ( diayak )

Masukkan gula, susu pekat, telur, minyak jagung dan air suam

Kacau sebati (guna whisk je)

Rehatkan ½ jam

Oles minyak dalam acuan

IKLAN

Tuang adunan

Kukus 20 minit.. api sederhana

Dah sejuk keluarkan apam dari acuan

Hias ikut kesukaan..

p/s : perap 5 atau 6 jam. Nak perap semalaman pun boleh.

SELAMAT MENCUBA!

Kredit: Noraslinda Md Radzhi

IKLAN

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Kuih Kasturi Kuih Tradisional Masih Popular Hingga Kini

Roti Sardin Goreng Pedas Manja Menu Pantas Dan Tak Jemu

Donut Gebu Pasti Laris Buat Jualan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://youtu.be/LbKm1uRk9PY