Kebiasaannya, bila buat cocktail, akan buat jenis kuah cair dan sedap dimakan sejuk-sejuk.
Namun dengan resipi yang dikongsi Anis Tokman ini, lain daripada biasa kerana kuahnya dibuat pekat.
Rasanya pula, masam-masam manis pekat lemak berkrim dan seolah-olah macam makan yogurt strawberry kerana di bahagian bawah letak jelly perisa strawberry.
COCKTAIL YOGURT ANIS ATOKMAN
BAHAN-BAHAN:
Serbuk jelly (saya guna yang amway 1 kotak, masak dan letak perisa strawberry) 2 tin cocktail buah (saya guna hosen) 2 bekas nata de coco (perisa ikut suka) 2-3 scoop aiskrim vanilla 2 tin susu cair – beli online di sini 1 liter yogurt asli Susu pekat – beli online di sini
Ads
CARA MEMBUAT:
1. Masak serbuk jelly ikut perisa kesukaan masing-masing, kemudian isi dalam bekas agak-agak 1/3. Biarkan sekejap sampai jelly membeku.
2. Tapis cocktail, asingkan kuah dan buah. 3. Selepas jelly membeku, boleh letak nata de coco (tapis ambil isi saja), kemudian letak pula isi buah cocktail. Dah siap, ketepikan.
4. Untuk buat kuah, ambil baki air cocktail, masukkan susu cair, yogurt dan aiskrim. Kacau sebati.
5. Kalau rasa pekat sangat, boleh campur air nata de coco sikit, kemudian masukkan susu pekat ikut kemanisan masing-masing (kepekatan kuah agak-agak saja, sebab nanti masuk peti dia akan makin pekat lagi).
Ads
6. Saya tak masak dah kuah dia tapi kalau nak buat jual, untuk ketahanan, anda boleh masak dulu susu cair kemudian baru mix smua. 7. Kemudian boleh tuang dalam bekas yang telah diisi jelly, nata de coco dan buah cocktail. Masuk dalam peti bagi sejuk, kemudian boleh makan.
8. Dengan resipi ini, anggaran boleh dapat 50 bekas saiz comel tu.
Biasanya kalau buat burger kita akan beli daging atau ayam burger sedia ada. Jom jadi rajin di dapur. Jangan malas beli frozen foods yang kebanyakannya tinggi kandungan lemak, garam & menggunakan bahan pengawet (preservatives). Rasanya juga lebih segar dan enak. Jika nak simpan secara sejuk beku (frozen), bakar patties separuh masak, sejukkan pada suhu bilik dulu baru dibalut dengan cling wrap dan sejukkan dalam bahagian freezer. Boleh disimpan hingga sebulan tanpa pengawet inshaallah.
BEEF PATTIES
Bahan-bahan:
400gm daging kisar (minced meat) 2 labu bawang besar – dadu kecil 1/2 cawan cincangan daun bawang 1/2 cawan serbuk roti (breadcrumbs) 2 biji telur 1 sudu teh Italian Herbs Powder 1 sudu teh Garlic Powder 1 sudu teh Onion Powder 1 sudu teh lada sulah 1/2 sudu teh serbuk lada hitam Garam secukupnya
1. Satukan daging kisar, bawang besar, daun bawang & serbuk roti di dalam mangkuk. Gaul rata.
2. Masukkan telur dan gaul lagi.4. Masukkan semua bahan-bahan lain dan gaul sebati.
5. Kepal-kepalkan dan bentukkan seperti membuat bergedil (size ikut citarasa sendiri).
6. Cairkan sedikit mentega di dalam kuali leper non stick. Letakkan patties tadi dan masak hingga kedua-dua bahagian perang. Kemudian sambung bakar patties tadi dalam oven (200C) selama 10 minit. Ini untuk memastikan bahagian tengah patties masak. Enjoy!paties goreng
*Patties boleh dijadikan burger, sandwich atau dihidang sebagai main course yang di tambah black pepper sauce, salads, kentang putar, nasi, pasta, kentang goreng (chips) dll. *Selain daging lembu kisar, boleh tukar ke daging kambing, ayam atau udang. * Garlic Powder, Onion Powder, Italian Herbs Powder tu semua boleh beli dimana-mana supermarket bahagian bahan-bahan kering. Jenama apa pun boleh. * Selain serbuk roti yang kering, boleh juga guna roti putih yang dicincang halus. * Selain dijadikan patties, boleh juga dijadikan meatballs cuma perlu dikukus sedikit dalam 5 minit sebelum digoreng.
Kebanyakkan kita pasti meminati makanan yang berasakan coklat terutamanya kanak-kanak. Rahsia kelazatan pastri dan biskut ini adalah coklat. Kalau anda nak jana pendapatan di bulan puasa ni, Ni dia idea hebat manisan berasaskan coklat yang boleh dibuat untuk jualan.
WOOPY PIE
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega bergaram
200gm gula perang
1 biji telur gred A
260gm tepung serbaguna
60gm serbuk coklat
1 1/4 sudu teh serbuk penaik
250gm yogurt asli
1 sudu teh esen vanila
2 sudu makan air suam
BAHAN INTI:
250gm krim keju
1 cawan krim putar
4 sudu makan gula kastor
CARA MEMBUAT: 1. Pukul gula perang dengan mentega sehingga sebati dan campurkan dengan mentega dan esen vanila. Masukkan pula yogurt. 2. Seterusnya masukkan semua bahan kering dan air suam dan pukul perlahan sehingga sebati. 3. Masukkan adunan ke dalam beg paiping. Paipkan adunan (jangan terlalu kecil, jangan terlalu besar). Bakar selama 10 minit pada suhu 150˚C. 4. Untuk membuat inti, pukul krim keju yang dikeluarkan terus dari chiller dengan gula kastor sehingga kembang. Gunakan kelajuan rendah. Masukkan krim putar dan sebatikan. 5. Kemudian paipkan inti di atas pai yang sudah disejukkan dan tindan satu lagi pai di atasnya.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak: Bakar Keistimewaan: Rasa pai yang berlemak dan sedap dimakan ketika minum petang Anggaran perbelanjaan: RM40
INFO CHEF: Sebagai optional, anda boleh membuat inti dengan 1/2 cawan mentega kacang dicampur dengan 1/2 cawan krim keju
ECLAIRS WITH CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
125gm tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh gula
100gm mentega
3 biji telur
BAHAN INTI:
2 cawan susu penuh krim
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1/3 cawan tepung
1 sudu teh esen vanila
60gm mentega
BAHAN GANACHE:
2/3 cawan cip coklat
1/2 cawan krim putar
CARA MEMBUAT: 1. Satukan air dan mentega kemudian masak atas api sehingga menggelegak. Kemudian matikan api dan masukkan tepung. Kacau sebati dan hidupkan api sekali lagi sehingga tepung masak. 2. Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur. 3. Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda. 4. Bakar pada suhu 170˚C selama 20 minit. 5. Untuk membuat ganache coklat, panaskan susu dan masukkan cip coklat. Biarkan sebati dan sejukkan. 6. Akhir sekali, hiaskan permukaan eclair dengan ganache coklat.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 50 minit Cara memasak: Bakar Keistimewaan: Rasa manis inti eclair sesuai digabungkan dengan ganache coklat Anggaran perbelanjaan: RM45
NUTELLA CHEESE TART
BAHAN-BAHAN:
260gm tepung gandum
250gm mentega asli
70gm gula aising
1 sudu teh garam
BAHAN TOPPING:
226gm krim keju
226gm krim putar
2 sudu makan gula
170gm nutella
CARA MEMBUAT: 1. Sebatikan semua bahan tat dan ratakan atas acuan. Kemudian dibakar selama 25 minit pada suhu 150˚C. 2. Untuk membuat topping pula, pukul krim keju dan gula sehingga lembut. Masukkan pula krim putar dan nutella. Sebatikan. 3. Tuangkan topping ke atas kulit tat yang sudah disejukkan sebelum dipotong.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 40 minit Cara memasak: Bakar Keistimewaan: Rasa manis nutella digabungkan dengan kulit tat yang rangup Anggaran perbelanjaan: RM50
INFO CHEF: Sebaiknya, simpan tat yang telah diratakan bahan topping dalam peti ais sebelum dipotong.
NUTELLA VOLCANO
BAHAN-BAHAN (CAKE CRUMB):
250gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
130gm gula perang
150gm oat
170gm mentega sejuk
BAHAN INTI:
160gm coklat gelap
80gm krim putar
40gm nutella
BAHAN LAPISAN ATAS:
150gm adunan cake crumb
50gm emping badam
CARA MEMBUAT: 1. Satukan semua bahan cake crumb dan mesrakan semuanya. Kemudian asingkan 150gm adunan tersebut dan ketepikan. 2. Adunan selebihnya dimasukkan ke dalam loyang yang telah dilenserkan dan dialas dengan parchment paper. Ratakan. 3. Panaskan krim putar sehingga berwap. Tutup api dan masukkan coklat gelap. 4. Tuangkan coklat cair ke atas adunan cake crumb dalam loyang tadi. Kemudian ratakan nutella di atasnya. 5. Kemudian tuang dan kemaskan sapuan bahan lapisan atas di atas permukaan nutella tadi. 6. Bakar pada suhu 150˚C selama 30 minit.
Saiz hidangan: 4-5 orang Waktu memasak: 45 minit Cara memasak: Bakar Keistimewaan: Rasa coklat dan nutella yang kuat Anggaran perbelanjaan: RM40
INFO CHEF: Selain menggunakan emping badam, anda boleh menggantikannya dengan pilihan kacang yang lain seperti gajus atau kacang hazel.
CONGO BARS
BAHAN-BAHAN:
150gm mentega
250gm gula perang
3 biji telur
310gm tepung gandum
2 1/2 sudu teh serbuk penaik
200gm cip coklat
CARA MEMBUAT: 1. Cairkan mentega dan campurkan dengan gula perang. Pukul sebati. 2. Masukkan telur perlahan-lahan dan aduk. Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan cip coklat. Sebatikan. 3. Kemudian dibakar pada suhu 150˚C selama 40 minit.
Saiz hidangan: 3-4 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak: Bakar Keistimewaan: Gabungan rasa kek dan brownies yang sedap Anggaran perbelanjaan: RM30
INFO CHEF: Jika mahu, boleh tambahkan 150gm serbuk coklat atau koko ke dalam adunan.
Bila dekat dengan bulan puasa ramai yang cari serunding untuk lauk berbuka, rasa garing dan pedas memang memancing selera bersahur tak kala mata masih kelat. Kebanyakan dari kita selalunya beli je serunding, tapi harganya boleh tahan mahal. Apa kata kali ini kita buat siap-siap beberapa jenis serunding untuk simpan bulan puasa yang tak sampai sebulan lagi. Atau bboleh je jadikan jual untuk tambah pendapatan.
SERUNDING DAGING
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging batang pinang
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
1 kg santan
Gula merah dan garam secukupnya
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa
Bahan A:
½ kg bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
Bahan B:
2 genggam jintan manis
2 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rebus daging sehingga empuk dan disiat halus.
Kisar semua bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan santan. Kacau sebati.
Masukkan daging yang telah disiat.
Masukkan gula, garam dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
SERUNDING AYAM
BAHAN-BAHAN
1 kg ayam
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
1 kg santan
Gula merah dan garam secukupnya
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa.
Bahan A:
½ kg bawang merah
10 ulas bawang putih
2 batang serai
2 cm lengkuas
Bahan B:
3 genggam jintan manis
3 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rebus isi ayam sehingga empuk dan disiat halus.
Kisar semua bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan kacau.
Masukkan santan dan kacau sebati.
Masukkan isi ayam yang telah disiat.
Masukkan gula, garam dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak sehingga garing dan angkat.
SERUNDING IKAN
BAHAN-BAHAN
2 kg ikan
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
1 kg santan
Bahan A
1/2 kg ulas bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan B
3 genggam jintan manis
3 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rebus ikan dan asingkan bahagian isi dan tulang.
Kisar semua bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan kacau.
Masukkan santan dan kacau sebati.
Masukkan isi ikan yang telah diasingkan tulang.
Masukkan gula, garam dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
SERUNDING IKAN BILIS
BAHAN-BAHAN:
250 gm ikan bilis putih
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
Gula merah dan garam secukupnya
Sebiji kelapa parut
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa
Bahan A:
½ kg bawang merah
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan B:
3 genggam jintan manis
3 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rendam ikan bilis putih dan kisar.
Kisar bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
Masukkan ikan bilis yang telah dikisar kasar.
Masukkan gula merah, garam, kelapa parut dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.
SERUNDING UDANG GERAGAU
BAHAN-BAHAN:
250 gm udang geragau
Minyak masak untuk menumis
5 senduk cili boh
Gula merah dan garam secukupnya
Sebiji kelapa parut
Sepeket kerisik
Secawan air asam jawa
Bahan A:
½ kg bawang besar
10 ulas bawang putih
5 batang serai
2 cm kunyit hidup
2 cm halia
2 cm lengkuas
Bahan B:
3 genggam jintan manis
3 genggam ketumbar
CARA MEMASAK:
Rendam udang geragau dan kisar kasar.
Kisar bahan A.
Goreng bahan B tanpa minyak dan kemudian dikisar kasar.
Tumis bahan A bersama cili boh sehingga naik minyak.
Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
Masukkan udang geragau yang telah dikisar kasar.
Masukkan gula merah, garam, kelapa parut dan kerisik.
Masukkan air asam jawa.
Masak dengan api perlahan sehingga garing dan angkat.