Kebanyakan orang Kedah mesti tahu sambal lengkuas kan? Biasanya sambal lengkuas ni digunakan untuk buat nasi ulam.

Namun menurut pemilik yang berkongsi resipi ini, Jona MJ, lebih suka makan dengan nasi kosong atau ratah begitu saja pun sedap.

Resipi ini diajar oleh ibu mertuanya yang merupakan orang Baling, Kedah.

 

RESIPI SAMBAL LENGKUAS

BAHAN-BAHAN:

2 penumbuk lengkuas muda – beli online di sini
15 batang serai – beli online di sini
30 biji cili padi (kalau tak suka pedas, boleh kurangkan, nak lebihkan pun boleh, ikut selera) – beli online di sini
Belacan (besar ibu jari) – kalau nak lebih pun boleh – beli online di sini
4 sudu besar kerisik (nak lebih pun lagi sedap) – beli online di sini
Garam secukup rasa
5 biji limau kasturi | diperah nak airnya saja (perah lepas semua dah tumbuk) – beli online di sini

TONTON Dapur Rasa Live: Muffin Coklat Biscoff Lotus

IKLAN

TONTON Dapur Rasa Live: Asam Pedas Ikan Kembung  

CARA-CARA:

Tumbuk lumat semua bahan, kecuali kerisik dan campurkan.

[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]

IKLAN

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

*Saya simpan dalam peti sejuk. Kalau nak makan, baru ambil sikit dan campurkan dengan kerisik.
*Tip: kalau nak tahan lama, boleh sangai atas kuali sampai kering. Sambal ni jadi macam serunding.

Kredit resipi: Jona MJ

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa

IKLAN

Cara Buat Pajeri Nenas Pekat & Sedap Versi Kelantan

Cara Buat Sambal Bilis Kering Rangup, Tahan 3 Bulan

Modal Ciput Je Buat Baja Organik, Sesuai Untuk Semua Tanaman

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official