Orang kita memang cukup suka padankan hidangan lauk pauk dengan sambal. Segala jenis sambal ada, namun yang paling popular ialah sambal belacan.
Kali ini, Rasa kongsikan seleksi jenis sambal yang ada dan mudah disediakan, hasil daripada perkongsian Kak Zu. Memang nampak sedap!
SAMBAL GESEK NEGERI SEMBILAN
BAHAN-BAHAN:
30 biji cili burung kampung 4 biji cili api merah – beli online di sini ½ cawan ikan bilis ¼ sudu kecil garam 1 sudu kecil gula 1 biji perahan limau nipis
CARA MEMBUAT:
1. Tumbuk/chopper cili api dengan garam dan gula. Tumbuk kasar ye. Jangan lumat sangat. 2. Kemudian masukkan ikan bilis, tumbuk lagi hingga separuh hancur. Akhir sekali, perahkan air limau nipis. Siap.
SAMBAL BELACAN SIAM
BAHAN-BAHAN:
2 biji cili masak 20 biji cili api 10 biji cili api merah siam Belacan 1 sudu kecil gula ½ sudu kecil garam ½ sudu kecil ajinomoto Air asam secukupnya 5 sudu cuka makan ½ biji bawang holland – beli online di sini
1. Masukkan semua bahan dalam pengisar dan kisar sampai sebati. 2. Air asam tu agak-agak nak cair atau pekat sambal ya. Jangan kisar hancur sangat tau. 3. Biar ada bahagian yang kasar-kasar tu. Baru syok bila makan gigit-gigit cili tu. Rasanya sebiji rasa macam sambal di kedai tomyam.
SAMBAL TEMPOYAK
IKLAN
BAHAN-BAHAN:
1 biji cili masak 20 biji cili api 10 biji cili api siam merah ½ sudu kecil garam 1 sudu kecil gula (kalau tempoyak dah manis, letak gula sikit je cukup) ½ cawan ikan bilis | dibasuh
CARA MEMBUAT:
1. Tumbuk/kisar dalam chopper kesemua bahan. Dah hancur masukkan ikan bilis. 2. Chopper lagi ikan bilis tu bagi separuh hancur. Akhir sekali, campurkan dengan tempoyak manis.
SAMBAL LIMAU
BAHAN-BAHAN:
1 biji cili masak 20 biji cili api 10 biji cili api siam ½ sudu kecil garam 1 sudu kecil gula Belacan 2 biji limau nipis
1. Tumbuk/kisar dalam chopper kesemua bahan dan akhir sekali perahkan perahan limau. 2. Jangan masukkan air ye, nanti sambal cepat berubah rasa. Sambal akan tahan lama dalam peti sejuk. 3. Sambal ni boleh buat lauk juga. Kalau dah bosan sangat tak tahu nak masak apa, ambil ikan atau ayam, gaul garam dan kunyit. Kemudian letakkan sambal ni di bahagian atas dan masak dalam air fryer.
IKLAN
SAMBAL MANGGA
BAHAN-BAHAN:
1 biji cili masak 20 biji cili api 10 biji cili api siam ½ sudu kecil garam 1 sudu besar gula Belacan Buah mangga/bacang/kuinin | diracik-racik
CARA MEMBUAT:
1. Tumbuk/chopper kesemua bahan kecuali mangga. Jangan masuk air tau. Dah hancur, baru masukkan mangga. 2. Gula boleh ditambah jika mangga tak cukup manis atau sambal pedas sangat.
KUAH ASAM KERISIK
BAHAN-BAHAN:
Cili api hijau Cili api merah Cili masak Bawang besar Buah tomato (semua dihiris)
BAHAN KISAR:
IKLAN
Bawang besar Cili api Air asam jawa Belacan
CARA MEMBUAT:
1. Lenyekkan dan ramas-ramas dua bahan ni dengan air. Semua bahan disatukan. 2. Masukkan kerisik. Sesuaikan rasa gula dan garam serta bahan perasa. 3. Gula letak lebih sikit. Masukkan limau kasturi yang dibelah 2. Sukatan agak-agak, ikut citarasa dan kepekatan ya.
SAMBAL PICIT
BAHAN-BAHAN:
Air asam jawa Cili api Belacan Garam & gula secukupnya Ajinomoto
CARA MEMBUAT:
1. Picit-picitkan cili padi dan belacan dalam air asam jawa. Kalau suka, tambahkan perahan limau nipis. 2. Akhir sekali, masukkan ikan pelaling rebus. Warna sambal ini bergantung pada jenis asam jawa dan belacan. Perasakan dengan garam, gula dan ajinomoto.
Siapa di sini sama macam min? Kalau makan, memang nak kena ada sambal. Barulah lancar makan sampai menambah 3 pinggan nasi kan.
Sambal ringkas macam ni, makan dengan nasi panas-panas pun berseleralah.
Bila ada je sambal atas meja bersama lauk lain, mesti peminat makanan pedas akan teruja kan. Kalau pergi kedai, mesti tanya punyalah.
Jom kita buat resipi sambal lonte yang mudah ini hasil perkongsian saudari Umi Watie. Senang sangat cara untuk membuatnya. Bahan-bahan yang wajib ada di semua rumah. Cuma perlukan kerajinan sikit saja. Jom buat.
1.Basuh ikan bilis dan ditoskan kering. Ketepikan. Panaskan minyak di dalam kuali. 2. Gorengkan semua bahan. Kacau-kacaukan biar semua masak serata. Hati-hati supaya sambal lonte tidak menjadi sambal hangus.
3.Bila semua nampak dah garing dan layu, toskan. Biarkan suam sikit.
4. Kemudian, tumbuk dengan lesung batu. Tumbuk semua bahan sampai sebati.Terpulang sama ada suka tumbuk kasar atau halus. Terpulang pada selera masing-masing.
5. Apabila sudah siap, perasakan dengan cili gula. Kemudian, bubuh dalam piring. Hidangkan dengan ulaman dan nasi panas.
Kek Sarang Semut, antara kek yang dikatakan sukar untuk membuatnya disebabkan tak semua dapat hasil ‘sarang semut’ yang cantik.
Menerusi resipi yang dikongsi Ieda Jahaya ini, kek sarang semut yang dihasilkan menjadi dan sangat cantik walaupun adunan tidak diperap dan bakar di atas dapur saja.
Resipi ini sesuai untuk mereka yang baru belajar untuk membuat kek legend ini. Jom kita cuba!
KEK SARANG SEMUT
BAHAN AYAK:
100g tepung gandum – beli online di sini 100g tepung ubi – beli online di sini ½ sudu makan baking soda ½ sudu makan baking powder *Ayak dan ketepikan dulu
2. Kacau hingga gula larut dan cair. Jangan nampak sikit pun ketulan gula dalam tu. 3. Kemudian, masukkan air panas. Tuang sedikit demi sedikit, sambil kacau. Jangan tuang sekali gus ye dan hati-hati sebab panas.
4. Kacau-kacau hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan dulu. 5. Di dalam bekas lain, masukkan telur, susu pekat dan esen vanilla. Pukul guna whisk je selama 1 minit atau hingga sebati.
6. Cairkan buttercup dan ketepikan. 7. Selepas pukul telur, masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit berselang-seli dengan gula karamel tadi.
8. Buat hingga habis. Kacau hingga sebati, kemudian tuang buttercup yang dicairkan tadi sedikit demi sedikit sambil kacau hingga sebati.
9. Untuk bakar, guna nonstick pan saiz besar ye untuk senang nak msuk loyang. 10. Sapu loyang 9 inci dengan marjerin atau mentega. Tapis adunan masuk ke dalam loyang.
11. Panaskan non-stick pan selama 10 minit. Kemudian, bakar 20 minit.
12. Jangan tutup loyang. Biar adunan membuih dan naik.
13. Bila kek dah nampak kembang membuih, sambung bakar lagi dan tutup kuali.
14. Guna api perlahan je. Terus membakar selama 45 minit. Bila kek dah masak, tutup api. Tunggu sejuk, baru potong.
Adakalanya jemu juga bila asyik makan nasi kan. Buat anda yang mahukan menu lain selain daripada nasi, boleh cuba koleksi resipi spaghetti ini.
Sama ada dimasak secara kering ataupun berkuah, hidangan spaghetti boleh juga mengenyangkan isi perut sekeluarga. Jom kita masak!
SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN:
1 peket spaghetti (500 gram) 400gm udang sederhana anggaran 400gm sotong 10 biji cendawan butang (optional – boleh letak jika suka) 5 batang cili padi hijau | dihiris 5 batang cili padi merah | dihiris 1 biji bawang holland @ bawang besar | dipotong dadu 7 ulas bawang putih | dicincang 5cm mentega 5 sudu besar minyak zaitun (kalau nak letak minyak masak pun boleh) 1 sudu kecil parsley 1 sudu kecil oregano 1 sudu kecil basil 1 sudu kecil lada hitam 1 sudu kecil serbuk cili @ chili flakes Garam & serbuk perasa 2 senduk air rebusan spaghetti
CARA REBUS SPAGHETTI:
1. Masak air sehingga mendidih, gunakan periuk yang lebih besar supaya mudah untuk spaghetti kembang dan masak dengan sempurna. 2. Apabila sudah mendidih, masukkan 2 cubit garam dan 2 sudu besar minyak masak. Kemudian, masukkan spaghetti. 3. Anggaran masak spaghetti selama 12-15 minit. Angkat dan toskan.
CARA MEMASAK:
1. Dengan menggunakan api sederhana, panaskan mentega dan minyak zaitun. 2. Masukkan bawang putih, masak sehingga sedikit kekuningan. 3. Masukkan bawang Holland atau bawang besar. Masak sehingga sedikit kekuningan. 4. Masukkan udang dan sotong. Gaul sehingga masak. Masukkan cili padi, lada hitam, parsley, basil, oregano, serbuk cilia atau chili flakes, garam dan serbuk perasa. Kacau rata. 5. masukkan spaghetti yang telah direbus dan gaul sebati. Masukkan air rebusan spaghetti serta rasakan dengan secukup rasa yang diinginkan.
Kredit: Nurul Ateekah
CREAMY SALSA SPAGHETTI PEPPERONI WITH SALMON GRILL
(untuk hidangan 4 orang) BAHAN A:
1 bungkus spaghetti atau apa-apa jenis pasta yang disukai 2 sudu besar mentega Minyak zaitun Bawang putih | dipotong dadu (nak guna banyak mana, agak-agak saja) Bawang merah | dipotong dadu (nak guna banyak mana, agak-agak saja) ½ cawan hirisan mushroom shitake (boleh letak lebih ikut citarasa) 1-2 sudu besar tepung gandum 1 cawan susu full cream ½ cawan cream cheese (saya guna jenama Tatura – kalau tak ada cream cheese, boleh guna cheese keping dalam 5-6 keping atau cooking cream)
BAHAN B:
3 sudu besar tomato puri 1 sudu besar serbuk cili 1 sudu besar chili flakes 1 sudub besar serbuk lada hitam 1 sudu besar herba campuran (mix herbs) Daun parsley kering (agak-agak) 1-2 sudu besar air perahan lemon Garam & gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti, kemudian toskan. Gaulkan bersama olive oil. Ketepikan. 2. Panaskan kuali. Masukkan mentega dan sedikit olive oil ke dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. 3. Masukkan hirisan mushroom shitake (boleh letak lebih ikut citarasa). Masukkan tepung gandum. Kacau sebati bersama tumisan. 4. Masukkan susu full cream. Kacau sampai likat. Masukkan cream cheese. 5. Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit untuk kawal kelikatan yang anda suka. 6. Tutup api dan kisar halus. Jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik. 7. Kemudian dah kisar, tuang kembali ke kuali asal. Pasang api sederhana. Masukkan semua bahan B ke dalam kuali bersama creamy sauce kisar tadi. 8. Jika nak lagi sedap, boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa. Saya tak letak sebab jarang masak guna bahan bersumberkan msg. 9. Kacau-kacau rata. Kalau terlalu likat, masukkan air. Kawal kelikatan mengikut selera anda. 10. Panaskan pan lain. Tumiskan bawang putih cincang hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yang anda suka (potong slice). 11. Masukkan pepperoni, sedikit lada hitam dan sos tiram. Kacau-kacau sampai agak garing. 12. Masukkan dalam kuah kita dalam kuali, gaul-gaul dan masukkan sekali spaghetti. Kacau-kacau, tambah air jika terlalu likat, ikut citarasa anda. Hidangkan. Tabur pasley+cheese powder. Siap.
Kredit resipi: Shida Razak KC
SPAGHETTI GORENG
BAHAN-BAHAN:
1 ulas bawang holland | potong dadu 2 ulas bawang putih | potong dadu 500gm daging cincang 2 sudu cili kisar 1½ sos tiram 1 sudu sos cili 1 sudu kecil garam 1 sudu gula 1 cili merah 1 capsicum kuning 1 capsicum hijau
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang, kemudian masukkan daging dan masak seketika. 2. Masukkan cili boh, tumis-tumis. Masukkan sos tiram, cili. Kemudian masukkan garam dan gula. 3. Akhir sekali masukkan sayur. Gaul gaul. Dan masukkan spaghetti.
Kredit resipi: Aisyah Rahman
SPAGHETTI GORENG TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus spaghetti Udang/ayam/sotong (kupas/potong & bersihkan) 4-5 biji telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dengan garfu) 3-4 ulas bawang putih | ketuk 2-3 sudu besar mentega (salted) Daun kari 2-3 biji cili padi | potong (ikut kepedasan masing-masing) Garam & gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, tumiskan mentega dan bawang putih. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih. 2. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam dan gula. Gaul rata. 3. Masukkan spaghetti dan 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang.
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah 2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nanti muak. 3. Boleh guna resipi sama untuk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin. Udang/ketam/sotong/ayam diperap dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan tepung jagung (jangan tambah air, nanti keras) dan digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resipi di atas.
Kredit resipi: Hani Mohamed
SPAGHETTI BUTTERMILK TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Mentega 1 labu bawang putih 1 sudu besar perencah tomyam Daun Kari Daun limau purut Susu sejat 1 kiub pati ayam knorr ½ bungkus spaghetti Chili flakes 1 sudu besar tepung jagung
CARA MEMBUAT:
1. Rebus spaghetti. Sementara tunggu spaghetti masak, panaskan kuali/pan. Masukkan mentega (ikut suka nak banyak mana). 2. Goreng bawang putih sampai naik bau (bawang putih tu dihiris dulu). Masukkan daun kari, daun limau purut, kiub pati ayam dan susu sejat. Kacau rata. 3. Masuk perencah tomyam. Kacau. Masukkan chili flakes. Kacau sehingga mendidih. 4. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masukkan spaghetti yang telah ditoskan. Gaulkan dan matikan api Sedia untuk dimakan. 5. Tak perlu letak garam sebab kiub ayam dan perencah tomyam dah masin. Kalau nak letak udang atau sotong, boleh je.
Kredit resipi: Jauhari zazul
SPAGHETTI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
1 peket spageti (boleh belaka jenama apa dan jenis pasta pun boleh) 2 ½ tin susu sejat atau susu kotak (kalau nak guna 2 tin susu, ½ lagi tu air pun boleh) Marjerin + minyak (untuk menumis) Daging cincang Bawang merah | potong dadu 1 sudu besar tepung gandum Cendawan & sosej 3 keping cheese slice Lada hitam | kisar @ tumbuk Perisa maggi cukup rasa Garam & gula Parsley & oregano (kalau tak ada tak apa)
1. Rebus spaghetti terlebih dahulu, sampai lembut dan letak 2 sudu besar minyak masak, untuk elakkan dari melekat masa sejuk. 2. Panaskan majerin + minyak. Tumis bawang hingga masak dan naik bau. Biarkan sedikit garing. 3. Masukkan tepung gandum, kacau lagi sekejap dan masukkan lada hitam serta daging. Kacau lagi sampai naik minyak. 4. Masukkan cendawan dan sosej, kalau tak nak letak pun tak apa. Masukkan susu. 5. Bila nampak susu dah naik wap menggelegak, masukkan cheese dan perasakan dengan gula, garam serta perisa. Kacau rata. 6. Akhir sekali, kalau ada herba kering, boleh masukkan. Lagi umpph rasa dia. Parsley atau oregano, boleh belaka, nak letak dua-dua pun beres. 7. Bila sejuk, kuah tu akan jadi lebih pekat ya, sebab ada gandum dan cheese. Jangan bimbang kalau dah masak nampak cair je, tunggu sejuk sikit, boleh makan.
Kredit resipi: Nurul Husna Mohamed Daud
SPAGHETTI AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland | potong dadu 6 ulas bawang putih | potong dadu 1 tin cendawan butang | hiris nipis Capsicum hijau & merah | potong dadu Udang | dibuang kulit 2 sudu besar mix herbs 3 sudu besar chili flakes 1 kiub pati ayam (optional) 2 sudu besar serbuk lada hitam 500gm @ 1 peket spaghetti Garam & olive oil Parmesan Cheese
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti dahulu. Apabila dah masak, toskan. 2. Panaskan olive oil. Tumis bawang holland dan bawang putih sampai layu. Masukkan udang, goreng sekejap. 3. Masukkan mix herbs, chili flakes, serbuk black pepper dan kiub ayam. Goreng sekejap. Masukkan cendawan dan capsicum. Kacau. 4. Masukkan garam secukup rasa. Kacau lagi. Masukkan spaghetti yang telah direbus, kacau sebati. 5. Taburkan sedikit chili flakes dan parmesan cheese. Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi: Adilah Jaafar
SPAGHETTI BOLOGNESE MEATBALL
BAHAN-BAHAN:
1 paket spaghetti | direbus 1 biji bawang holland | potong dadu ½ peket isi daging cincang 1 botol sos pasta mushroom (adabi) 1 botol sos pasta asli (adabi) 3 sudu sos cili 2 sudu cili kisar 2 ulas bawang putih | potong dadu 1 biji tomato | potong dadu Bebola daging atau bebola ayam (pilihan) Sedikit cili padi dihiris (ikut nak pedas mana) Sedikit blackpapper ajishio Garam jika perlu & perasa tambahan (ajinomoto)
CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang putih, cili kisar, bawang holland dan cili padi. Masuk daging cincang, sosej dan bebola daging atau ayam. Masukkan sedikit air, tunggu hingga masak. 2. Kemudian masukkan sos pasta, sos cili dan sedikit air, masukkan tomato yang dipotong dadu tadi. 3. Tunggu sehingga sos menggelegak. Letak sedikit blackpapper ajishio. Boleh tambah air jika nak kuah lebih dan boleh tambah garam jika perlu. 4. Tutup api dan hidangkan bersama mee spaghetti. Taburkan oregano ke dalam kuah bolognese sebelum dihidang. *Spaghetti direbus hingga lembut, toskan airnya. Letak sedikit minyak.
Kredit resipi: Eniza M. Salim
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa: