Adik-adik dan pelajar-pelajar yang minat dengan bidang kulinari , hospitaliti dan pelancongan, Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan (SHP) ,Kolej Yayasan Pelajaran Johor (KYPJ) boleh memenuhi impian dan cita-cita anda.

SHP, Kolej Yayasan Pelajaran Johor (KYPJ) sebelum ini dikenali sebagai Institut Hospitaliti YPJ adalah sekolah perhotelan terunggul di selatan tanahair sejak penubuhannya lebih 21 tahun yang lalu. Letaknya di kampus induk KYPJ, Kilometer 16, Jalan Kulai-Kota Tinggi, Johor.

SHP ketika ini mempunyai seramai 1,100 pelajar dari seluruh negara daripada keseluruhan 2,800 pelajar di kampus Induk KYPJ. Ia menawarkan tiga program dalaman peringkat Diploma diakreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Bidang-bidang yang ditawarkan ialah Diploma Pengurusan Perhotelan, Diploma Seni Kulinari dan Diploma Perkhidmatan Makanan (Makanan Halal) dengan syarat kemasukan lulus SPM dengan tiga kredit dalam mana-mana subjek atau lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 serta lulus SPM sekurang-kurangnya satu kredit.

Sejak ditubuhkan pada 1996, SHP telah melahirkan lebih tiga ribu graduan yang kini berkhidmat dalam sektor makanan, perhotelan dan pelancongan di dalam dan luar negara termasuk di negara-negara Teluk dan Asean. Lepasan SHP sentiasa menjadi tarikan majikan disebabkan penekanan terhadap latihan amali yang perlu dilalui pelajar sebanyak dua kali pada semester tiga dan enam.

IKLAN

Segala fasili ada disediakan.SHP dilengkapi 12 dapur latihan terdiri daripada 2 dapur komersial, 2 dapur western, 1 dapur masakan Melayu, 2 dapur pastri, 2 dapur artistri, 1 dapur garde manger (dapur sejuk) dan 2 dapur pastry making.

Bukan itu sahaja selain dapur amali, SHP juga dilengkapi sebuah mock up bilik hotel, sebuah standard mock up bilik hotel, lapan bilik kuliah, dua bilik seminar, satu bilik bar & pantry, sebuah mock up front office dan sebuah makmal komputer.

IKLAN

Pelajar SHP, Kolej Yayasan Pelajaran Johor bukan calang-calang pencapaiannya tau, Pernah memenangi enam pingat perak pada Pertandingan Piala Kulinari Antarabangsa Thailand 2015, pingat emas pada Pertandingan Kulinari ASEAN, pingat perak dan gangsa pada Pertandingan Culinaire Malaysia 2001. Ia juga pernah mencipta sejarah tersendiri membuat ukiran buah-buahan pada suhu sejuk 5 darjah celcius di puncak Gunung Kinabalu pada 2005

Jadi jom rebut peluang mengasah ilmu dan bakat di Sekolah Hospitaliti dan Pelancongan (SHP) di Kolej Yayasan Pelajaran Johor .

Maklumat lanjut layari https://www.kypj.edu.my atau FB: Kolej Yayasan
Pelajaran Johor.

LOKASI :  Kampus Induk KYPJ, Kilometer 16, Jalan Kulai-Kota Tinggi, 81000 Johor

IKLAN

ANDA BERMINAT MEMBELI BARANGAN DAPUR DAN RUMAH TERKINI, SILA LAYARI DI SINI.

ANDA MUNGKIN JUGA MENYUKAI RESIPI INI :

Roti Gebu & Macaron Cair Di Mulut, Zalynz Oven Kongsi Rahsianya.

5 IDEA ANEKA ROTI  MENARIK, BOLEH HIDANG DI JAMUAN ANAK-ANAK

Pai VS Quiche, Mana Satu Jadi Kegemaran. Rasa Enak Tapi Jenis Pastri Berbeza

 

DAN VIDEO MASAKAN INI :