Melalui facebook group Rasa Share Resipi, Iedaa Jahaya telah berkongsi resipi membuat pau. Pau ini dikatakan sebagai pau daripada resipi ibunya. Cuma dia olah memasukkan sedikit bread softtener. Pau ini juga gebu dan sedap rasanya.
PAU GEBU
BAHAN A
1/2 peket yis
2 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
CARA MEMBUAT BAHAN A
1. Masukkan semua BAHAN A dalam satu bekas.
2. Kacau. Ketepikan. Tunggu sehingga adunan membuih.
Ads
BAHAN B
3 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil bread softener
1/2 sudu garam
3 sudu besar minyak jagung
CARA MEMBUAT BAHAN B
1. Ambik satu bekas besar. Masukkan semua bahan. Sebatikan semua bahan.
2. Apabila adunan BAHAN A sudah membuih, masukkan dalam adunan BAHAN B. Boleh mula menguli.
3. Cara menguli, masukkan air suam sedikit demi sedikit dan uli perlahan-lahan.
4. Uli sehingga jadi doh yang tidak melekat di tangan.
5. Kemudian, perap 15 minit sehingga doh mengembang.
6. Jika ada daun pisang, layurkan daun pisang di atas api seketika. Kemudian gunting bentuk bulat dan letak doh pau.
7. Canai doh, masukkan inti. Panaskan pengukus. Kukus 7 minit.
.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Macam-macam popia orang buat, semuanya sedap, kali ini jom cuba buat popia berinti Bluberi, mesti anak-anak suka. Ranggup digigit dan masam manis intinya memang sedap sangat ye.
POPIA BERINTI BLUBERI
BAHAN-BAHAN:
Kulit popia secukupnya
BAHAN-BAHAN INTI:
650gm buah bluberi segar
55gm gula pasir
1 ½ sudu teh tepung jagung
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
60ml air
2 sudu teh mentega sejuk, potong dadu
225gm bluberri.
CARA MEMASAK:
Satukan buah bluberi segar, gula, tepung jagung dan kulit kayu manis dalam periuk bersama air dengan api sederhana. Masak hingga gula larut dan adunan agak pekat (kira-kira 10-15 minit). Tutup api dan masukkan mentega dan baki bluberi. Gaul rata dan biarkan sejuk.
Sapukan tepi setiap penjuru kulit popia dengan sedikit air dan letakkan dua sudu makan inti bluberi dan gulung membentuk menjadi popia. Ulangi langkah hingga selesai.
Goreng hingga popia perang keemasan. Sedia dinikmati.
Mulut terasa nak makan yang manis-manis. Memang dah lama tak merasa wajik atau di utara panggil pulut kacau utara. Rasanya yang manis bukanlah sekali hadap, bak kata orang sebagai dessert selepas makan. Ada peminat tak? Kalau ada yang nak mencuba buat, dikongsikan caranya.
PULUT KACAU UTARA Bahan-bahan: 5 cawan santan pekat 3 cawan pulut susu 2 cawan gula merah(masak dgn sedikit air) 1/2 cawan gula putih secubit garam daun pandan(disimpul)
Cara membuat: 1.Rendam pulut 2-3 jam. Kemudian kukus sehingga masak. 2.Masak gula merah dengan sedikit air sehingga larut.
3.Masukkan santan, gula merah, gula putih, garam dan daun pandan ke dalam kuali. 4.Masak sehingga menjadi pekat dan bertali. Masukkan pulut tadi.Kacau sehingga sebati semua bahan. 5.Dah masak terus tuang ke dalam loyang atau bekas.
Miang Kham merupakan makanan tradisional Thailand dan Laos, ia merupakan makanan appetizer yang sedap dan mudah untuk disediakan. Boleh menjadi hidangan istimewa untuk tetamu yang datang beraya di rumah terbuka. Selamat mencuba!
RESIPI MIANG KHAM / MEANG KHUM
BAHAN-BAHAN:
30 helai daun kaduk
1/4 cawan kacang tanah atau gajus panggang*
1/4 cawan udang kering | cuci dan sangai hingga kering*
1/4 cawan halia muda | potong dadu*
1/4 cawan limau nipis | potong dadu*
1/4 cawan bawang merah| potong dadu*
1/4 cawan kelapa sagat, sangai hingga perang*
5 tangkai cili merah/hijau | potong kecil
Simpan sedikit bahan bertanda* untuk diadun bersama sos
BAHAN SOS:
Dalam kuali non-stick, sangai hirisan serai, lengkuas, bawang merah, halia dan belacan hingga perang dan naik bau. Ketepikan.
Tumbuk udang kering, kacang tanah dan kelapa sangai hingga halus.
Campurkan bahan-bahan yang disangai tadi dan tumbuk hingga lumat.
Dalam periuk didihkan gula melaka, air dan sos ikan.
Bila gula larut, masukkan bahan tumbuk tadi.
Reneh dengan api perlahan sehingga sos menjadi pekat.
Angkat dan biarkan sejuk. Sos mesti pekat, manis dan masin.
Untuk hidangan, ambil sehelai daun kaduk, isikan dengan bahan-bahan hiris dan kacang akhir sekali tuang 1/2 sudu kecil sos, balut rapi dan sedia di kunyah!
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...