Pulut Inti, antara menu pulut tradisional yang masih kekal disukai ramai sehingga kehari ini. Anda yang menyukai pulut ini boleh cuba membuatnya kerana kebanyakan bahannya ada di dapur anda. Bagi yang baru nak mencuba, berikut dikongsikan resipinya. Memang tak menyesal anda cuba dan tak perlu keluar rumah hanya sekadar nak beli pulut initi.
PULUT INTI: BAHAN-BAHAN: INTI: 1/2 biji kelapa parut 3 keping gula melaka sedikit gula putih (ikut citarasa masing-masing) sedikit air 2 sudu besar tepung gandum 2 helai daun pandan disimpul secubit garam PULUT: 4 pot beras pulut | rendang 2-3 jam 3 pot santan daripada 1/2 biji kelapa garam secukup rasa 2 helai daun pandan disimpul
BAHAN LAIN:
Daun pisang
Daun pandan
Ads
CARA MEMASAK:
Ads
Ads
Untuk memasak pulut: Sediakan periuk pengukus. Bersihkan beras yang telah direndam terlebih dahulu, toskan.
Masukkan garam ke dalam santan kemudian tuang ke dalam bekas beras pulut dan masukkan daun pandan yang disimpul tadi.
Kukus pulut, selepas 10 minit, kacau pulut. Masak lagi 10 minit.
Setelah masak biarkan sejuk sebelum membungkus.
Sementara pulut sejuk sediakan inti kelapa: Satukan gula melaka, gula putih, daun pandan, secubit garam dan sedikit air.
Masak hingga gula larut. Masukkan kelapa, kacau sebati, kemudian masukkan tepung gandum dan kacau rata.
Masak hingga kering dan sentiasa dikacau hingga masak. Tutup api.
Sejukkan inti dahulu sebelum membungkus.
Untuk membungkus, layukan daun pisang terlebih dahulu. Potong daun pisang mengikut saiz yang sesuai.
Ambil sedikit pulut. Letak daun pandan, kemudian letak inti secukupnya.
Kredit: resipi viral
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Petang begini,mulut terasa inginkan kudapan atau pemanis mulut. Kalau dihidangkan bubur memanglah sedap digabungkan dengan teh panas. Jom kita buat bubur yang satu ni, bubur kacang merah resipi Azian Hasan. Mungkin kita jarang makan bubur kacang merah. Selalunya kita makan bubur kacang hijau kan. Bubur kacang merah yang Kak Yan buat ini ialah salah satu manisan untuk makanan masyarakat Cina. Manisan ini tidak menggunakan santan.Resipi ini menggunakan biji kacang merah. Kalau nak guna kacang merah tin, hanya tambahkan air, gula, daun pandan, sedikit bancuhan tepung beras dan hirisan limau kering.
Bahan-bahan: 300 gram kacang merah(direndam selama satu jam) 6 cawan air 180 gram gula 2 helai daun pandan 3 keping kulit limau kering 2 sudu makan tepung beras dicampurkan dengan empat sudu makan air.
Cara memasak: 1.Basuh kacang merah dan rebus bersama air sehingga ia lembut. 2.Masukkan gula, daun pandan dan kulit limau kering. Masak sehingga mendidih. 3.Masukkan tepung beras. Kacau sehingga kuahnya pekat. Kredit: #azianhasan
Memang best kalau pandai buat kuih talam, setiap petang pasti ada menu minum petang. Kunci kejayaan buat kuih talam ni kena rajin mencuba dan jangan derhaka resipi je sebenarnya. Saya nak kongsikan 5 resipi kuih talam yang mudah dan menarik untuk dicuba. Mana tahu boleh cuba jual guna resipi kuih talam yang saya share ni. Jom kita cuba!
di rumah sebab barang-barang dekat dapur mesti tersusun rapi je. Dapatkan dengan harga istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
KUIH TALAM LAPIS KACANG MERAH
Bahan A:
525gm gula halus – tak suka manis boleh kurangkan 1100ml Air 5 helai daun pandan – digunting pendek
Bahan B:
500gm tepung beras 50gm tepung ubi 1 ½ sudu kecil garam 500ml santan pekat 1100ml Air
Bahan C:
300gm kacang merah kecil – direndam 1 malam, basuh dan rebus hingga empuk kemudian timbang selepas direbus Pewarnna Pink
Cara Penyediaan:
1. Masak bahan A sehingga mendidih. 2. Satukan semua bahan B dan campurkaan dengan bahan A. 3. Bahagikan kepada 2 bahagian. 4. Pastikan putih 800ml. 5. Selebihnya untuk warna merah rose pink lebih kurang 4 atau 5 titik. 6. Mulakan melapis 500ml merah, 400ml putih, 350ml merah. Dikukus setiap satu lapis lebih kurang 5 minit. 7. 700ml merah tambah kacang merah (dikisar sekejap je) kemudian kukus 7 minit. 8. Melapis sehingga habis, akhir sekali warna merah yang ditambahkan sedikit lagi pewarna. Kukus hingga masak. 9. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
1. Satukan kesemua jenis tepung dalam sebuah mangkuk. 2. Masukkan sedikit garam, gula dan santan. 3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati. 4. Alaskan loyang dengan plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit. Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yang terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih.
Bahan lapisan atas:
2 cawan santan pekat 1 cawan air pandan – 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cawan jumlahnya 1 cawan tepung gandum 2 sudu besar tepung jagung 1 sudu besar tepung ubi 2 biji telur 2 sudu besar gula pasir Secubit garam Pewarna hijau/pandan
Cara Penyediaan:
1. Masukkan kesemua bahan dalam sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya. 2. Masukkan adunan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je. 3. Cakar-cakarkan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yang terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit untuk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih. 4. Tunggu kuih betul-betul sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik. 5. Jangan lupa like dan share, terima kasih dan selamat mencuba
3 sudu besar serbuk koko* 4 sudu besar air suam* 1 sudu kecil pewarna hijau 1 sudu kecil esen pisang
Cara Penyediaan:
1. Mula-mula satukan bahan B dan masak di atas api kecil hingga gula larut sepenuhnya. Tutup api dan biarkan suam. Ketepikan. 2. Sementara itu, satukan kesemua bahan A dan kacau rata. Ketepikan. 3. Panaskan pengukus, sediakan loyang sapu sedikit minyak dan lapik dengan plastik supaya kuih mudah keluar. Balut penutup pengukus dengan kain bersih atau guna aluminium foil. 4. Setelah air mendidih, masukkan acuan ke dalam pengukus dan panaskan seketika. 5. Setelah adunan B suam, tuangkan ke dalam adunan A. Kacau rata. 6. Sediakan 2 biji bekas berasingan dan tapis adunan A + B sama rata ke dalam kedua-dua bekas itu. 7. Satukan bahan bertanda *. 8. Satu bekas dicampur dengan campuran serbuk koko dan satu bekas lagi dicampur dengan pewarna hijau dan esen pisang. 9. Tuangkan sedikit adunan hijau ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Tuangkan pula adunan coklat ke dalam loyang, tutup pengukus dan kukus selama 5-6 minit. Ulang kedua-dua proses sehingga habis berselang-seli. Untuk lapisan terakhir, kukus selama 20 minit. 10. Sejukkan dahulu sebelum dipotong. 11. Jangan lupa like dan share ye, terima kasih dan selamat mencuba.
1. Satukan bahan bertanda * dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A. 2. Masak bahan A sehingga naik wap (jangan sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. Kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut). 3. Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata 4. Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik. 5. Kukus selama 25 minit, selepas masak, cakar-cakar dengan garfu.
Bahan A lapisan atas:
300gm gula merah – boleh guna gula melaka/gula kampung 50gm gula castor 500ml air
1. Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar. 2. Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati. 3. Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan ke dalam periuk. 4. Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja). 5. Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
KUIH TALAM KELADI
BAHAN-BAHAN:
Bahan A lapisan bawah:
2 1/4 cawan tepung beras 1/4 cawan tepung ubi 300ml santan pekat – saya buat santan sederhana pekat 4 1/2 cawan 700ml air – campuran diantara santan pekat dan air
Bahan B lapisan bawah:
1 1/2 cawan keladi – buang kulit basuh, kukus dan toskan, supaya keladi tidak lebam semasa rebus masukkan sedikit garam.
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan A sehingga sebati. 2. Masukkan kedalam periuk. Masak hinggan naik wap dan masukkan bahan B. 3. Kacau sekejap, dan masukkan ke dalam loyang 10×10, kukus selama 25 minit.
Bahan lapisan atas:
1 1/4 cawan tepung gandum 1 cawan gula pasir 1 biji telur 250ml santan pekat – saya guna santan sederhana pekat 3 1/2 cawan 500ml santan cair – campuran diantara santan pekat dan air Sedikit warna purple
Cara Penyediaan:
1. Bancuh semua bahan diatas, tapis kedalam periuk. 2. Masak hingga naik wap. Tuang keatas lapisan bawah, jangan lupa cakar sedikit bahagian bawah sebelum tuang bahagian atas tu. 3. Kukus selama 30 minit. Bila dah siap, dah betul-betul sejuk baru potong.
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Chicken tenders ini boleh jadi hidangan bila dah buntu nak masak apa untuk anak-anak. Lengkap dengan sos ranch homemade, menu ini memang buat mereka...