Adakala kita buntu nak masak apa lagi dengan ayam. Nak makan yang ringkas, tak nak berlemak santan atau gulai. Apa kata, masak Tumis Ayam Serai. Menu ringkas, tapi buat nasi bertambah.
Bahan-bahannya pun senang diperoleh. Cara memasaknya juga mudah. Ikuti perkongsian resipi daripada Noratiqah Nordin dalam menghasilkan Tumis Ayam Serai. Memang sedap. Makan dengan nasi putih saja pun dah cukup.
Tengah PKPB ni macam-macam pulak tekak ni mengidam nak makan. Apa pun pilihan terbaik adalah makan bersama famili di rumah. Aroma Nasi Karot @ Lobak Merah dan Ayam Bakar ni kalau dimasak memang semerbak aromanya.
.
Kalau bau dah sedap, apalagi rasanya. Meh,kita cuba resipi yang dikongsikanZaini Talib ini
AYAM BAKAR
.
BAHAN-BAHAN :
Seekor ayam saiz kecil ( kalau tak nak potong, kalau saiz besar potong 4 bagi cepat masak)
1 biji bawang besar | sederhana besar – beli online DI SINI
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan di atas. Lumur pada ayam
2. Kemudian masukkan 2 sudu besar madu gaul rata pada ayam. Perap 24 jam kalau nak lebih sedap.
3. Masa nak masak keluarkan ayam dari peti sejuk kemudian lumur dengan sedikit mentega.
4. Panaskan oven suhu 220 darjah C.
5. Bila oven dah ready baru masukkan ayam. Bakar ayam 15 minit dengan suhu 220 C.Kemudian turunkan suhu ke 180 darjah dan teruskan masak ayam sehingga empuk
3 biji bawang merah | dimayang – beli online DI SINI
3 ulas bawang putih | dimayang – beli online DI SINI
Seinci halia | dipotong mancis – beli online DI SINI
1 hekai daun pandan
1/4 yogurt | kalau tiada tak apa (boleh guna susu diperah 1/2 biji lemon atau limau nipis)
Rempah empat sekawan (1 kulit kayu manis, 3 buah pelaga, 2 bunga lawang, 6 cengkih ).
Sedikit daun ketumbar.
CARA MEMASAK :
1. Tumis bawang , rempah empat sekawan dan daun pandan.
2. Dah naik bau masukkan beras, goreng sekejap sampai naik bau .
3. Selepas itu bolehlah masukkan dalam periuk nasi.
4. Masukkan yogurt,garam dan air secukupnya dan perasakan.
5. Selepas itu tabur carrot dan daun ketumbar kat atas.
Resipi Ayam Goreng Belacan Daun LimaU ini bukan je guna bahan mudah, tapi hasilnya memang luar jangka. Perapan belacan yang mesra dengan hirisan daun limau purut bagi rasa unik dan aroma menyelerakan. Hidangan sesuai untuk tengah hari atau makan malam, ringkas tapi memuaskan!
AYAM GORENG BELACAN DAUN LIMAU
BAHAN KISAR:
8 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi
1 inci belacan
1 biji telur
Sedikit air
BAHAN LAIN:
½ ekor ayam – potong 8
2 helai Daun limau purut – hiris
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa
4 sudu besar tepung gandum
Untuk cara memasak dan hasilnya boleh tonton dalam video di bawah. Selamat mencuba!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cendawan shiitake mempunyai beberapa kebaikan sejak berkurun dahulu. Malahan ia dianggap sebagai simbol panjang umur di Asia Timur. Di Jepun cendawan ini memang sangat popular. Tidak hairan lah warga Jepun ramai warga emas di sana kelihatan sihat dan dikatakan mempunyai jangka hayat yang panjang.
Di kalangan masyarakat bangsawan Jepun meyakini memakan cendawan ini akan melambatkan proses penuaan. Di dalam erti kata lain, anti-penuaan.
foto : www.mygrocer.my
Shiitake iaitu istilah asli dalam bahasa Jepun berrmaksud cendawan dari pokok Shii( Castanopsis cuspidata) kerana batang pohonnya yang sudah reput merupakan tempat tumbuh cendawan shiitake.
Dari segi perubatan ia didapati berupaya menjadi sumber yang bertindak sebagai antivirus. Kemampuan Shiitake disebabkan ia menghasilkan sejenis bahan yang dipanggil interferon. Penyelidik juga melaporkan pengambilan cendawan jenis Shiitake boleh merendahkan paras kolesterol dalam darah sehingga 40 ke 50 peratus.
Sebagai makanan berkhasiat, Shiitake juga mengandungi jumlah asid amino lebih baik berbanding kacang soya, daging, susu atau telur. Ia juga mengandungi kandungan vitamin dan mineral yang baik seperti vitamin A, B, B12, C, D dan niacin.
Paling menarik, Shiitake dikatakan menghasilkan sejenis bahan yang menyerap lemak dalam tubuh. Beritaa baik untuk mereka yang ingin mengamalkan diet sihat dan mengurangkan lebihan berat badan.
Jom kita cuba 3 resepi dari Cendawan Shiitake dari yang lazat dan mudah ini.
1.CENDAWAN & BROKOLI MASAK SOS TIRAM
BAHAN-BAHAN :
200 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam semalaman
200 gm brokoli
Bahan sos:
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos tiram
1 biji bawang besar /dihiris
Minyak untuk menumis
Sedikit air (jika mahu sedikit berkuah)
Garam secukup rasa /sedikit sahaja kerana sos tiram sudah masin
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumiskan hirisan bawang besar sehingga naik bau. 2. Masukkan lada hitam. Kicap manis dan sos tiram. Kacau rata. 3. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah dan masukkan garam secukup rasa. 4. Setelah menggelegak sedidikit, masukkan cendawan diiikuti brokoli. 5. Kaup balikkan, masak sebentar sahaja 5-6 minit, usah terlalu layu.Sedia untuk dihidang
Saiz hidangan : 8 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sayur-sayuran Keistimewaan : Enak dengan brokoli, sajian yang sungguh menyihatkan Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF :Anda boleh juga merebus sebentar sayur-sayuran, dan menuang sos kemudian ke atas sayur-sayuran.
2. AYAM LADA HITAM BERSAMA CENDAWAN
BAHAN-BAHAN :
1 kg dada ayam
50 gm serbuk lada hitam
30 gm cendawan shiitake | dibasuh dan direndam dengan air, dihiris nipis
30 ml kicap manis
10 gm serbuk kunyit
Bahan dikisar : 100 gm bawang putih 150 gm bawang merah 50 gm halia
CARA MEMASAK : 1. Perap ayam dengan serbuk kunyit dan garam selama 20 minit. 2. Kemudian goreng ayam separuh masak 3. Pijarkan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan -bahan yang dikisar hingga naik bau dan garing. 4. Masukkan ayam dan kemudian masukkan lada hitam, cendawan dan kicap. Kacau sebati. 5. Setelah ayam masak , sajian sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 10 orang makan Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis hidangan : Lauk utama Keistimewaan : Ramuan lada hitam dan cendawan sungguh melazatkan Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Usah memasukkan garam kerana sudah terdapat kicap di dalamnya.
2.TOFU KUKUS DENGAN CENDAWAN & BROKOLI
BAHAN-BAHAN :
350 gm tofu putih | kukus selama 20 minit
50 gm cendawan shitake kering | dibasuh dan rendam air semalaman
50 gm brokoli
1/2 biji bawang besar | dihiris
4 ulas bawang putih | dihiris
4 sm halia | dihiris
500 ml stok ayam | atau air rebusan ayam
4 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Sedikit tepung jagung yang dibancuh tepung jagung | jika mahu pekat
CARA MEMASAK : 1. Pijarkan minyak dalam kuali. 2. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia’ 3. Masukkan stok ayam, sos tiram dan air rendaman cendawan. 4. Masukkan cendawan shitake dan brokoli dan masak hingga lembut. 5. Perisakan dengan sedikit garam dan gula secukup rasa. 6. Pekatkan kuah dengan menggunakan air yang dibancuh tepung jagung (opsyen ) 7. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 8. Tuangkan di atas tofu yang telah dikukus terlebih dahulu. Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 20 minit Cara memasak : Kukus dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan :Sajian ‘vegetarian’ yang sihat dan enak Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Tekstur taufu sangat halus dan lebih lembut berbeza dari tauhu . Ia mudah hancur dan tidak sesuai untuk masakan tumis bergoreng.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...