Penggemar nasi ayam hainan pasti menggemari ayam kukus halia ini. Resipi ringkas tetapi padat dengan rasa auntetik masakan cina.

AYAM KUKUS CHINESE STYLE

Ayam Kukus Halia Chinese Style

BAHAN-BAHAN:

  • 1 ekor ayam dipotong 20-24 (macam buat nasi ayam )
  • 2 inci halia dihiris nipis
  • 5 batang daun bawang dipotong panjang
  • garam secukup rasa

BAHAN PERAPAN:

  • 3 sudu besar kicap cair
    2 sudu teh minyak bijan
    1 sudu teh lada serbuk hitam
    garam secukup rasa.

CARA PENYEDIAAN:

  1. Gaul semua bahan dan lumur pada ayam perap lebih kurang 1 jam
  2. Panaskan kukusan pada api besar Susun ayam atas pinggan kukusan Taburkan halia dan daun bawang Kukus sehingga empuk.

 

Kredit: hairul nizam ijam

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI