Jika diberi pilihan, karipap yang berjerawat atau yang licin jadi pilihan anda? Lagi sedap yang berjerawat kulitnya. Mudah saja buat karipap berjerawat cara orang tua dulu.

Memang tak cukup sebiji bila dimakan panas-panas.Jom cuba buat ikut resipi perkongsian dari Missz Amira.

KARIPAP KAMPUNG

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

KULIT KARIPAP

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum

1 sudu besar tepung beras

1/2 sudu besar gula

1/2 sudu kecil garam

1 sudu besar marjerin

3 sudu besar minyak masak

Cara membuat:

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

  1. Gaul rata semua bahan semua kecuali minyak dan marjerin.

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

2.Panaskan minyak sekejap dan masukkan marjerin sehingga cair, kemudian masukkan ke dalam tepung tadi semasa panas.

IKLAN

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

3.Gaul dengan senduk sehingga semuanya sebati dan jadi seperti serbuk roti. Masukkan 1/2 cawan air sejuk dari peti ais. Uli sebati.

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya4.Hasil doh yang sudah siap. Saya tak perap pun.

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

5.Sedia untuk digelek dan tekap karipap. Nak kelim guna tangan pun boleh, nak guna acuan pun boleh. Acuan ni beli dekat shopee “acuan karipap/dumpling Maker.

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

6.Inti dan tepung ngam-ngam cukup dapat banyak ni.

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

7.Goreng dalam minyak yang banyak dan panas. Api sederhana.

 INTI KENTANG AYAM

Bahan-bahan inti:

IKLAN

1 biji bawang Holland saiz kecil

3 biji kentang saiz biasa

1 ketul dada ayam saiz besar (banyak pun boleh)

1 sudu besar rempah kari ayam/daging

2 cawan air

3 sudu besar gula

1 sudu kecil garam

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

Cara membuat:

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

IKLAN
  1. Panaskan sedikit minyak. Tumiskan bawang, ayam dan rempah kari ayam/daging.

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

2.Masukkan kentang, air, gula dan garam. Biarkan mendidih dan sehingga hampir kering. Bila dah hampir kering, kacau-kacau supaya rata sehingga kering sepenuhnya (guna air sederhana).

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

3.Hasil setelah kering. Saya suka kentang berbiji dan empuk begini je. Kalau suka lembik, tambah air dan masak lebih lama.

Karipap Kampung Macam Orang Tua Dulu, Lain Macam Sedapnya

4.Hasilnya, sedap makan panas-panas.

Kredit: Missz Amira

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA: 

Sedap! Resipi Nasi Butter, Ayam Goreng & Sup Ala KFC

Resipi Kek Coklat Caramel Cheese Azlina Ina. Lembut, Gebu, Memang Padu!

Gulai Kurma Ayam Kelantan, Kuah Pekat Memang Puas Hati Makan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa

https://www.youtube.com/watch?v=3G49PgMlm8I

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI