Kuih talam ubi kanda atau talam ubi berlapis ini bukan saja cantik tapi juga enak rasanya. Cara membuatnya juga mudah dan tak menggunakan banyak bahan, hanya memerlukan ubi disagat, santan, garam selain pewarna dan kelapa parut. Bagi yang nak mencuba berikut adalah resipinya.
Resipi talam ubi kanda
Bahan-bahan
3 cawan ubi kayu yang sudah disagat
2 cawan santan kotak
1 cawan air
1 cawan gula
Sedikit garam
Pewarna
Kelapa parut secukupnya
Ads
Cara membuat
1. Ubi kayu yang disagat diperah tapi airnya jangan dibuang lagi. Tunggu mendapan ubi turun ke bawah. Ambil mendapan gaul dengan ubi sagat tadi. Ketepikan dulu.
2. Dalam pada itu panaskan kukusan. Sediakan loyang 7 inci dan sapu dengan sedikit minyak. Lapik dengan plastik. Ketepikan seketika.
3. Dalam satu bekas, satukan ubi sagat bersama semua bahan. Gaul semua hingga sebati.
4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna kuning, hijau dan merah.
5. Masukkan adunan ubi warna hijau terlebih dahulu dalam loyang. Kukus 10 minit, hingga warna sudah bertukar terang dan adunan nampak berkilat dan berkanji.
6. Seterusnya tuang dan kukus adunan kuning selama 10 minit atau hingga masak. Kemudian tuang adunan merah dan kukus 15 minit.
Ads
7. Selepas masak, sejukkan dulu. Sementara itu boleh gaul kelapa parut gaul dengan sedikit garam dan kukus sekejap.
8. Bila kuih talam sudah sejuk, potong dan gaul dalam kelapa parut. Siap.
Kadang-kadang melayan anak untuk menyediakan menu sarapan , kepala ligat berfikir apa yang disukai mereka. Selagi boleh kita akan sediakan sarapan yang mengenyangkan. Resipi donut ball chezzy leleh ni
boleh buat untuk sarapan juga.
Donut Ball chezzy leleh
Bahan-bahan:
1kg tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh baking powder
1 peket mauripan -BELI ONLINE DI SINI
500 ml air suam
2 sudu teh susu pekat
1 senduk majerin
1 sudu teh garam
24 keping cheese dibelah dua – BELI ONLINE DI SINI
Cara memasak:
1.Air, mauripan, garam dan susu disatukan dalam jug biarkan sehingga berbuih.
2.Ayak tepung bersama baking powder masukkan bahan A diatas, uli dalam 10minit masukn margerin uli lagi 10 minit.
3.Biarkan adunan 1/2 jam ditempat panas sehingga kembang naik.
4.Selepas setengah jam tumbuk adunan utk keluarkan angin, kepal-kepal doh agak-agak size setengah genggam kmudian msukn cheese. Boleh la trus digoreng shingga keperangan.
5.Selepas itu tabur gula icing.
Kredit: La’ Dolce Resepi
Dapatkan AIR FRYER pelbagai saiz secara ONLINE. Barulah boleh masak tanpa minyak.
Hidangan untuk minum petang kita buat Puteri Ayu Cheese. 30minit siap dan boleh makan. Jika taka ada mixer pun boleh buat. Cheese putar dengan Blender saja.
BAHAN-BAHAN CHEESE 125g Tatura Cheese. 3 sudu besar gula pasir 2 sudu besar Susu Full Cream/Susu Cair 1 biji telur ayam 2 sudu besar tepung gandum
Kisar kesemua bahan di atas.
Bahan Bawah : 2 paket Tepung Kek Mesti Jadi(BLACK VELVET)
CARA MEMASAK : 1.Masukkan 1 sudu besar adunan Cheese ke dalam acuan Puteri Ayu yang telah digris dengan minyak(untuk elakkan Puteri Ayu Cheese melekat pada acuan. Senang nak keluarkan setelah masak) 2.Kukus 4 hingga 5minit. *Gandakan 2 untuk dapatkan Puteri Ayu Cheese 28-32 biji Cara bahan kat bawah untuk 1paket(boleh ganda 2 ye @ boleh guna 1paket Tepung Kek Mesti Jadi 250g.) TEPUNG KEK Mesti Jadi 3 BAHAN 125g
BAHAN- BAHAN: 1 biji telur ¼ cawan susu cair / Full cream ¼ cawan minyak masak
CARA – CARA : 1.Telur dipukul dan masukkan susu cair dan minya masak.Gaul sebati. 2.Masukkan tepung kek mesti jadi. Gaul sebati. 3.Tuang adunan ke dalam bekas acuan Puteri Ayu Cheese. 4.Kukus selama 15minit atau sehingga masak.
Donut tidaklah terlalu sukar untuk dibuat namun kadang kala hasilnya tidak segebu dan selembut yang dibayangkan. Teringin nak makan donat yang lembut tapi hanya guna bahan biasa? Resipi perkongsian Norhazwani Binti Johari ini boleh anda cuba.
BAHAN-BAHAN:
3 cawan tepung gandum
2 sudu besar planta (cairkan)
1 biji telur (pukul sikit)
1 cawan air suam(*)
3 sudu besar gula (*)
2 sudu besar susu pekat manis (*)
1 bungkus mauripan (*)
CARA-CARA:
Satukan bahan bertanda (*). Kacau sebati dan ketepikan 15 minit untuk proses pengembangan.
Dalam bekas berlainan, satukan planta, tepung dan telur. Gaul hingga sebati dan seakan serbuk roti.
Kemudian masukkan bancuhan bahan bertanda (*). Masukkan sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh yang tidak melekat di tangan.
Tumbuk sedikit doh kemudian rehatkan selama 45 minit hingga 1 jam.
Setelah doh mengembang, uli semula kemudian canai. Bulatkan dan bentukkan menjadi bentuk donut.
Susun doh donuh dan biarkan seketika sehingga kelihatan kembang.
Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan. Guna minyak yang tidak terlalu panas bagi mengelakkan donut hangus.
Angkat, toskan minyak dan taburkan gula halus. Sedia untuk dinikmati.