Resipi Burger dan Sos Lada Hitam Prosperity versi Khairul Aming memang padu. Sedap dan saling tak tumpah seakan burger dari restoran makanan segera terkenal. Patutlah ramai yang cuba. Sampaikan ‘sold out’ daging dibuatnya.
Menerusi perkongsian saudari Zurina Zulkefli, beliau berkongsi resipi Sos Lada Hitam Khairul Aming namun dinikmati bersama sosej. Pun sedap! Sesuai bagi anda yang tak makan daging atau susah nak jump patty daging oblong. Jom lihat cara-caranya.
CARA MEMBUAT SOS LADA HITAM @ BLACKPEPPER PROSPERITY BURGER KHAIRUL AMING
BAHAN LAIN:
Sosej ayam – rebus
Roti bun
Bawang holland – potong dadu & rendam air sejuk
CARA MEMASAK:
1.Satukan mentega, bawnag putih, bawang kuning dan cendawan shiitake. Masak kesemuanya sehingga layu kekuningan.
2.Bila masakan dah kekuningan, masukkan sedikit air dan tepung gandum.
3.Masukkan air dan kacau sebati sehingga masakan menjadi likat. Masukkan sedikit kiub pati ayam, sos tiram dan kicap. Kacau sebati kemudian kisar menjadi sos.
4.Tuang semula sos ke atas kuali dan masak seketika.
5. Masukkan serbuk lada hitam yang ditumbuk kasar.
Fuchuk goreng berinti atau Fried Fuchuk Roll ni memang penuh khasiat. Inti yang sama ni boleh aje jadi inti popia sebenarnya.
.
Tapi inti sedap campuran ayam dan ikan cincang makin berganda sedapnya bila digulung atau dilipat dalam tauhu kering atau perut tauhu ini. Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh Ria Razali ni.
FU CHUK GORENG BERINTI
.
BAHAN-BAHAN :
.
500gm isi ayam cincang
250gm isi udang cincang
1 biji telur A
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk 5 rempah (5 spice powder)
1/2 cawan parutan carrot
1/2 cawan bawang cincang
1/2 cawan daun ketumbar cincang
1/2 cawan daun bawang cincang
1/2 cawan cendawan hitam – cincang (black fungus)
1/2 cawan sengkuang cincang
2 sudu besar tepung jagung
10 keping Fucuk – rendam sebentar bila boleh di lentur, potong kepada 2 atau 3 bahagian. *Toskan di atas kain dapur, usah rendam terlalu lama
Pelekat : 2 sudu besar tepung gandum + sedikit air (kacau rata, jgn terlalu cair atau pekat)
.
CARA MEMASAK : 1. Gaul kesemua bahan, masukkan telur dan tepung, sos,minyak bijan dan garam. Gaul hingga sebati. 2. Ambil sekeping fucuk, letak inti di tengahnya tinggalkan 1sm bahagian tepi untuk mengulung. 3. Lipat kedua bahagian tepi, gulung hingga ke depan. Lekatkan bahagian dalam lipatan dengan bancuhan tepung dan hujung tepi supaya tidak terbuka.
.
4. Buat hingga habis. Atur di dalam pengukus dan kukus dengan api besar selama 10 minit. 5. Panaskan minyak dan goreng hingga keperangan. 6. Hidang bersama sos cili.
Kredit : Ria Razali FB :KONGSI RESEPI MASAKAN DAN PETUA
Keledek Goreng Rangup memang sangat sedap dan sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Bagi anda yang tiba-tiba teringin nak makan Keledek Goreng seperti yang peniaga pisang goreng jual tu, boleh cuba resipi perkongsian saudari Aiza Shereenni. Sama je lebih kurang doh untuk pisang goreng cuma ini versi ringkas dan tidak guna banyak bahan. Memang sedap katanya. Jom cuba!
CARA MASAK KELEDEK GORENG RANGUP YANG SEDAP & MUDAH
Bagi yang rindu nak makan keropok lekorhomemade yang sedap dan segar, bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Noriah Abdullah ni. Hanya 4 bahan diperlukan dan sangat mudah. Ada resipi sos pencicah juga. Selamat mencuba!
CARA BUAT KEROPOK LEKOR HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg ikan selayang (dibuang tulang) – ikan selayang juga dikenali dengan nama ikan sardin
Kajian menunjukkan teh daun jambu batu mampu merencatkan virus H1N1 hingga 5 kali lebih kuat daripada teh hijau. Ketahui cara penyediaannya untuk bantu rawat influenza secara semula jadi.