Suka makan Salad Buah? Jika ya, resipi perkongsian Mak Frida @fridajoincoffee ni antara yang anda boleh cuba. Menggunakan campuran buah-buahan segar dan dinikmati bersama sos enak. Hmm…Tengok gambar je pun dah terliur. Jom cuba. Anda pasti sukakannya.
SALAD BUAH PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 biji buah tembikai susu ( honeydew)
- 1/2 biji buah tembikai
- 200gm buah mata kucing @ longan
- 1 biji buah nanas
- 1 biji buah naga
- 200gm buah anggur
- 160gm susu pekat manis
- 160gm yogurt Greek
- 160gm mayones
- 200gm keju cheddar
CARA MEMASAK:
- Potong buah-buahan berbentuk dadu kecil. Buah anggur dibelah dua dan buah mata kucing dibuang bijinya. Campurkan kesemua buah dan gaul rata.
- Dalam bekas berasingan, campur susu pekat manis, yogurt dan mayonis. Kacau sebati.
- Tuang sos tadi ke atas campuran buah.
- Seterusnya, parut keju cheddar di atas buah dengan secukupnya.
- Sejukkan salad buah sebelum dinikmati.
Kredit resipi & foto: Ig Mak Frida @fridajoincoffee
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Cara-Cara Buat Nuget Ayam Homemade. Lebih Sedap & Sihat!
Anak-anak memang sukakan nuget. Oleh sebab itu snek ini lebih elok jika dibuat secara homemade. Bila buat sendiri, anda boleh tentukan bahan-bahan yang digunakan menjadikan ia lebih berkhasiat serta sihat untuk dinikmati. Paling penting terjamin kebersihan dan status halalnya. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nor Azliza Ismail ni. Anda pasti sukakannya.
NUGET AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 4 keping isi ayam | hiris dan kisar
- 2 biji telur
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar |optional
- 1 sudu teh lada putih
- 3 sudu besar tepung gandum atau breadcrumbs.
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
1. Gaul semua bahan dan kukus. Anggaran 1/2 masak.
2. Kemudian bentukkan mengikut kesukaan. Jika suka cheese, boleh campurkan dalam isi ayam.
3. Setelah siap, celupkan dalam telur dan kemudian gaulkan dengan breadcrumbs.
4. Kemudian goreng sehingga masak. Angkat dan sedia dihidangkan.
Kredit : Nor Azliza Ismail
Kulit Limau Mandarin Oren Kering, Snek Tahun Baru Cina Yang Mudah
Mudah je rupanya nak buat snek Kulit Limau Mandarin Oren ni. Hanya perlu sediakan tiga bahan sahaja dah menjadi snek mudah ni. Bila menjelang Tahun Baru Cina memang tiba-tiba banyak stok limau mandarin di rumah kan? Kulitnya boleh disimpan buat snek dengan langkah mudah yang akan dikongsikan dibawah. Boleh cuba di rumah sahaja tak perlu beli lagi.
Resipi penuh telah dikongsikan oleh Christine’s Recipe. Jom kita cuba!
KULIT LIMAU MANDARIN KERING
BAHAN-BAHAN:
Anggaran 10 biji limau
Garam
Air
CARA PENYEDIAAN:
1. Buang kulit limau, kalau boleh kulit dia tu kupas sekali atau 2 kali kopek je.. sebab kan limau ni mudah lekang dari isinya kan.. senang nak cuci nanti nak buang putih kat dalam kulit limau tu
2. Sediakan air dalam mangkuk yang boleh tenggelamkan kulit limau dan masukkan garam.. agak-agakla garam tu ya.kacau sikit biar garam dan air tu sebati sikit
3. Rendam kulit limau dalam air bergaram nak bagi hilang wax kat kulit limau tu.. gosok-gosok sikit cuci nak guna dengan berus gigi pun boleh..
4. Rendam dalam 30 minit, bila dah nampak urat putih kat kulit limau dah mula serap air tu boleh la mula mengikis guna sudu .. buang yang urat putih tu pahit..
5. Masa proses merendam ni urat putih senang nak buang.
6. Bersihkan kulit limau dan mula atur atas dulang dan jemur dalam 3- 4 hari dan pastikan kulit limau betul-betul kering sebelum disimpan dalam bekas kedap udara
SELAMAT MENCUBA!
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Cara Mudah Buat Lokching Sedap Secara Homemade.
Lokching atau Sate Ikan Thai ini memang tidak asing lagi anda yang tinggal di Kelantan dan negeri-negeri bersempadan dengan Siam. Ia merupakan snek ringan yang dihasilkan dari kisaran isi ikan, dibakar dan dinikmati bersama sos pedas atau manis. Memang sedap! Nak cuba buat sendiri? Jom cuba resipi perkongsian saudari Azieyan Azieyan ni. Memang imbau memori zaman kanak-kanak.
RESIPI LOKCHING / SATE IKAN THAI
BAHAN SATE:
- 250gm isi ikan Selayang (sardin) mentah – kisar lumat
- 100gm tepung ubi kayu / tepung kanji
- 1/2 biji bawang besar – dikisar
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk perasa
- 1 sudu teh soda bikarbonat
CARA MEMASAK:
1. Satukan isi ikan bersama bawang besar dan kisar hingga lumat.
2. Tuang ke dalam mangkuk dan gaulkan bersama tepung kanji, garam dan soda bikarbonat hingga sebati.
3. Cubit adunan dan bulat-bulatkan jadi bebola kecil. Penyetkan sedikit supaya sedikit leper.
4. Panaskan minyak dan goreng bebola tadi sekejap sahaja. Angkat dan toskan minyak.
5. Cucuk bebola sate ikan pada lidi dan bakar sekejap. Celup dalam sos dan bolehlah dinikmati.
TIP: Jika adunan terlalu lembik, tambahkan lagi tepung kanji sehingga adunan tidak melekat di tangan.
RESIPI SOS MANIS & PEDAS
BAHAN-BAHAN:
- Cili kering secukupnya – kisar lumat
- 4 ulas bawang putih – kisar lumat
- 1 1/2 cawan air
- 1 sudu makan tepung ubi kayu/tepung kanji – dibancuh dengan 2 sudu makan air
- 4 sudu makan gula atau secukupnya ( ikut citarasa masing-masing)
- 1/2 sudu makan garam
- Sedikit serbuk perasa
- Sedikit pewarna merah
- Lada burung ( cili padi) secukupnya – untuk sos pedas sahaja. Jika buat sos manis, tidak perlu letak.
CARA MEMBUAT:
- Tumis bawang putih dalam periuk tanpa minyak. Masukkan sedikit air.
- Masukkan gula, garam, serbuk perasa dan pewarna merah. Pewarna dimasukkan sedikit sahaja. Hanya untuk nampakkan warna pink. Kacau.
- Masukkan tepung kanji yang telah dibancuh dan kacau sos hingga mendidih.
- Biarkan sos sejuk dan sedia dihidangkan bersama lokching.
- Jika nak jadikan sos pedas, tambah lada burung dalam sos diatas.
Kredit resipi & foto: Azieyan Azieyan