
Roti yang biasa kita beli dan makan waktu kecil-kecil dulu. Kini, anda boleh hasilkan sendiri secara homemade. Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri roti benggali pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Memang sedap!
BAHAN-BAHAN:
- 1000gm tepung high protein
- 80gm gula
- 50gm susu tepung
- 12gm yis
- 10gm bread improver
- 2 biji kuning telur
- 550gm air
- 18gm marjerin
- 10gm garam
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
- Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
- Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Biscotti & Pastri Puff Mudah Dari Chef Mohd Shafeeq

Hotel Crystal Crown PJ memang kaya dengan idea bakeri dan pastrinya. Chef Pastri, Chef Mohd Shafeeq Shahrom Nuwi berkongsi resipi pistachio biscotti dan karipap pastri ayam yang sungguh enak.
.
Biscotti dibakar dua kali untuk rasa rangup dan ringan berongga. Manakala karipap ayam penuh berperisa dengan kulit pastri puff memang terbaiklah. Berbaloi untuk dicuba, boleh dijadikan sajian petang yang menambat selera.
PISTACHIO BISCOTTI
BAHAN-BAHAN :
- 3 biji telur
- 200gm tepung gandum
- 140gm gula
- 3gm tepung penaik
- 150gm kacang pistachio | panggang
CARA MEMASAK:
1. Masukkan tepung dan gula dan pukul sehingga rata.
2. Masukkan tepung dan pistachio, kacau hingga sebati. Masukkan ke dalam acuan.
3. Panaskan oven dalam suhu 160 darjah celcius dan bakar selama 30 minit
4. Biarkan sejuk seketika dan kemudian masukkan dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.
5. Kemudian keluarkan, dan potong adunan nipis nipis
6. Panaskan oven dan bakar sekali lagi selama 15 minit pada suhu 150 darjah celcius, sehingga menjadi rangup.
7. Sejukkan seketika dan sedia untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar selama dua kali
Jenis masakan : Biskut berasal dari Itali
Keistimewaan : Ringan dan rangup
Anggaran kos : RM 20
Info Chef : Perkataan biscotti bermaksud dari perkataan Latin bermaksud dua kali bakar . Biskut ini teksturnya rangup kering dan ringan, sedap dimakan dengan mencicahnya dalam air kopi atau teh
CHICKEN CURRY PUFF
BAHAN-BAHAN :
- 6 keping puff pastri | siap dijual di pasaraya
- 1 cawan isi ayam | dibuang tulang
- 1 biji bawang besar | dicincang
- 1 biji telur | dipukul
- 1/4 cawan air | untuk memasak inti
- 2 sudu besar minyak masak | untuk menumis inti
- 1 sudu teh garam | atau secukup rasa
- 1 sudu teh serbuk kari
- 3 biji telur rebus | dibelah dua.
- 2 biji kentang
CARA MEMASAK :
Untuk inti :
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau.
2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan kentang hingga empuk, dan masukkan ayam. Perasakan dengan garam
4. Tutup kuali dan biarkan mereneh dengan api perlahan
4. Masukkan air, dan tutup semula dan biarkan hingga inti betul-betul masak.
5. Potong telur rebus belah dan ketepikan.
Untuk menyediakan curry puff :
1. Ambil kepingan pastri puff dan potong tiga segi atau bentuk yang dikehendaki.
2. Masukkan 1 1/2 sudu besar inti dan letakkan ditengah,masukkan hirisan telur rebus, ambil lagi sekeping pastri dan tutup di atasnya
3. Tekan keliling pastri, boleh gunakan garfu sampai melekat.
4. Sapukan telur yang dipukul di atasnya, agar ia masak emas keperangan.
5. Bakar di dalam ketuhar, selama 12 minit (atau sampai keperangan) dalam ketuhar bersuhu 160 darjah C.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Paf dan pastri
Keistimewaan : Inti kari ayam dan telur rebus mengenakkan pastri puff
Anggaran kos : RM 20
INFO CHEF : Jika anda memilih untuk membuat pastri sendiri, simpan dalam peti sejuk dan buat sehari lebih awal.
RESEPI : CHEF PASTRI, CHEF MOHD SHAFEEQ SHAHROM NUWI
TERIMA KASIH : Crystal Crown Hotel Petaling Jaya, No. 12, Jalan Utara, PJS 52, Petaling Jaya, Selangor
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
ATAU RESIPI INI :
Biskut Sarang Semut Biskut , Hasil Ramuan Tiga Jenis Tepung, Patut Ler Sedap.
JOM TONTON VIDEO INI :
Cara Buat Chicken Pie Sedap Gerenti Laku Keras

Teringin chicken pie seperti di kafe? Boleh buat sendiri ikut resipi yang dikongsikan ini. Intinya daripada cendawan dan ayam. Sangat sedap dan nak buat pun mudah je. Kalau nak buat jualan, memang laku keras.
CHICKEN PIE
Bahan-bahan:
- 200gm isi ayam
- Black pepper
- Garam secukupnya
- 2 sudu besar butter
- 1/2 biji bawang Holland (potong dadu)
- 2 biji bawang putih (cincang)
- 3 sudu teh tepung gandum
- Sedikit air
- 1 cawan kentang
- Lobak merah
- Shitake mushroom
- Mixed herbs
- Chicken Stock
- Kacang peas
- 1/2 cawan cooking cream/whipping cream/fresh milk
Cara memasak inti:
1.Panaskan minyak,masukkan 200gm isi ayam,black pepper, garam dan angkat.
2.Panaskan 2 sudu besar butter, masukkan ½ biji bawang Holland potong dadu, 2 biji bawang putih cincang, 3 sudu teh tepung gandum dan air sikit.
3. Masukkan 1 cawan kentang , lobak merah, shiitake mushroom dan air, mixed herbs ,black pepper ,garam, chicken stock, kacang peas, 1/2 cawan cooking cream/whipping cream/fresh milk.
4) Masukkan ayam tadi.
Bahan-bahan:
- 1 1/2 tepung gandum
- 1 sudu besar gula icing
- 200 gram butter
- 1 biji telur gred A
- 4 sudu besar air sejuk (dari peti sejuk)
Cara membuat:
1.Gaul rata tepung gandum dan gula icing .
2.Masukkan butter sejuk dan gaul rata.
3.Adunan akan menjadi macam ni. Kemudian masukkan telur.
4.Apabila dah gaul telur, masukkan air sejuk.
5.Adunan akan jadi macam ni tak melekat dekat tangan. Tutup dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam sebelum dicanai.
6.Kemudian canai kulit pie macam ni. Bulatan tu boleh guna cawan.
7.Masukkan dalam cup dan ratakan.
8.Isikan inti yang dibuat tadi.
9.Tutupkan bahagian atas. Tepi-tepi yang lebih tu kemaskan dan potong dengan pisau.
10. Tepi-tepi tu boleh kelim dengan garfu je.
11. Sebelum dimasukkan ke dalam oven.Sapu kuning telur tabur mixed herbs sikit. Suhu 200 darjah dalam masa 20 minit.
Kredit: Muliaidayu Ahmad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
https://www.rasa.my/resipi-nasi-kerabu-kuning-sedap-masak-sendiri-baru-puas-makan/
https://www.rasa.my/resipi-rojak-ayam-sedap-masak-sendiri-puas-hati-lebih-jimat/
https://www.rasa.my/cara-masak-oden-homemade-ala-family-mart-sedap-puas-makan/
https://www.rasa.my/jom-cuba-resipi-kuih-kole-kacang-sedap-mudah-kurang-manis/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Sambut Tahun Baru Dengan Hidangan Istimewa Yang Menyelerakan

Tidak lama lagi kita bakal meninggalkan 2022. Pastinya banyak kenangan suka dan duka sepanjang tahun ini. Begitu juga dengan koleksi resipi menarik yang telah anda rasa atau cuba di tahun ini.
Sempena meraikan tahun 2023 yang bakal menjelang tiba, jom cuba resipi istimewa yang boleh anda hidangkan buat keluarga dan tetamu yang bakal bertandang ke rumah nanti.
Chef Brian berkongsi dua resipi istimewa sempena Tahun Baru untuk tetamunya Ah Fad iaitu Strawberry Choux Buns with Perfect Italiano Mozzarella dan yang kedua adalah Cheesy Canneloni Cake Masak Merah. Kedua resipi ini menggunakan keju Perfect Italiano Mozzarella dan keju Perfect Italiano Perfect Bakes. Sangat menyelerakan.
Keju Perfect Italiano Mozzarella memiliki tekstur keju yang lembut dan kenyal serta berkrim dengan kandungan tenusu asli berkualiti tinggi dari Australia. Keju ini memberi regangan sempurna dan meningkatkan rasa dalam masakan.
Untuk resipi Cheesy Canneloni Cake Masak Merah,Chef Brian menggunakan keju Perfect Italiano Perfect Bakes dan keju Perfect Italiano Mozzarella. Pencinta keju sangat dialu-alukan untuk mencuba.
Untuk hidangan menggunakan topping atau ditabur pada hidangan yang dibakar contohnya nasi atau pasta, keju Perfect Italiano Perfect Bakes ialah pilihan terbaik anda. Gabungan daripada 3 keju iaitu, Cheddar yang berperisa penuh dicampurkan dengan Mozzarella untuk regangan (stretchiness) dan Parmesan untuk memberikan hidangan dengan rasa yang lazat. Sesuai untuk semua makanan yang dibakar, keju Perfect Italiano Perfect Bakes membantu anda memperoleh kerak coklat keemasan yang menyelerakan.
Selamat mencuba semua!!
Strawberry Cheese Choux Buns with Perfect Italiano Mozzarella
Pate a choux:
Bahan-bahan:
125 ml (1/2 cawan) air
60 g (1/4cawan) Mentega Anchor (Unsalted)
1 sudu besar gula kastor
75 g (1/2 cawan) tepung gandum
2 telur
Filling Mozarella:
Bahan-bahan:
250 ml (1 cawan) Susu UHT Full Cream Fernleaf
1/2 sudu kecil esen vanilla
4 kuning telur
30 g ( 2 sudu besar) gula perang
30 g (1/4 cawan) tepung jagung
1 cawan Keju Perfect Italiano Mozzarella
Coulis strawberi, Icing Sugar
Cara memasak:
1.Untuk choux, panaskan air, Mentega Anchor (Unsalted) dan gula. Tutup api dan masukkan tepung sekali gus. Masak sambil mengacau sehingga mendapat doh lembut dan doh mula mengering. Biarkan doh menyejuk. Pukulkan masuk telur. Masukkan dalam piping bag dan pipe saiz yang diinginkan. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C untuk 20 min. Buka pintu oven dan tutupkan kembali dan bakar untuk 10 min lagi.
2.Untuk filling, panaskan Susu UHT Full Cream Fernleaf bersama esen vanilla. Dalam mangkuk pukulkan bersama tepung jagung, kuning telur, gula kaster. Masak kembali sehingga memekat. Gaulkan masuk Keju Perfect Italiano Mozzarella.
3.Belahkan choux yang disejukkan, isikan dengan coulis strawberi dan filling. Hiaskan dengan gula aising.
Optional : Craquelin
30 g Mentega Anchor (Unsalted), suhu bilik
30 g gula perang
30 g tepung
Lenyekkan Mentega Anchor (Unsalted) bersama gula perang. Gaulkan masuk tepung. Buatkan satu lapisan 2mm dan bekukan 1 jam. Potong ikut bentuk bulat chou dan letak atas adunan chou sebelum dibakar.
Cheesy Canneloni Cake Masak Merah
Bahan-bahan:
1/2 cawan pasta canneloni -dicelur
1 1/2 sudu besar minyak zaitun
1 paket Keju Perfect Italiano Mozzarella
1 cawan sos masak merah
1 paket Keju Perfect Italiano Perfect Bakes
Daun selasih segar
Cara memasak:
1.Susunkan canneloni yang dicelur secara menegak dalam loyang bakar bulat yang telah dioles minyak zaitun.
2.Sumbatkan dengan Keju Perfect Italiano Mozzarella dan daging masak merah.
3.Tuangkan sos masak merah lebihan atas canneloni yang telah disumbat dan taburkan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes.
4.Bakarkan dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C untuk 20 minit atau sehingga keju cair dan keperangan. Sejukkan sebelum dikeluarkan daripada loyang. Hiaskan dengan daun selasih.