Teringin nak makan tapai, menyebutnya pun dah kecur air liur. Resipi tapai yang min kongsikan ni adalah tapai beras pulut. Nak buat tapai, beras pulut kenalah mengalami proses penapaian. Cuba resepi tapai pulut yang mudah dan ringkas ini.
TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut
Ragi
Daun pisang (boleh gantikan dengan daun getah)
Plastic Wrap
Lidi
CARA MEMASAK:
1. Cuci beras pulut hingga bersih. Rendam sebentar.
2. Masukkan pulut dalam kukusan (bekas pengukus).
Ads
3. Selepas dikukus masukkan dalam bekas/besen tuk diuli.
4. Lepas tu masukkan dalam kukusan sekali lagi.
5. Kukus untuk kedua kali.
6. Sepas tu angkat dan letakkan di dalam bekas/talam biarkan pulut sejuk.
7. Selepas setengah atau 1 jam (pastikan pulut betul-betul sejuk) masukkan ragi. Ragi kena tapis atau dan tabur di semua permukaan pulut.
8. Selepas itu terbalikkan pulut untuk tabur ragi di bahagian yang belum ditabur lagi.
Ads
9. Daun pisang mestilah dilap terlebih dahulu dengan kain bersih.
10. Ambik sudu dan letak atas daun terpulang letak berapa banyak.
11. Selepas itu bungkus tapai tu dan sematkan dengan lidi.
Ads
12. Gunting bahagian hujung tapai untuk lebih rapi.
13. Daun getah juga boleh dipakai.
Langgan Rasa
14. Akhir sekali masukkan tapai ke dalam bekas/besen besar dan tutupkan dengan lebihan2 daun pisang sebelum diikat dengan kain sarung/selimut/pelikat/selendang. Biarkan sehari semalam tanpa diganggu dan lihat hasilnya.
Biasanya jika kek yang bersalut coklat akan disukai oleh anak-anak. Hidang jer pasti licin. Jadi untuk bahagiakan hati mereka kita buat lagi untuk hidangan minum petang ini.
Kek Tornado
Bahan-bahan:
2 biji telur
½ cawan gula kastor
½ cawan susu cair
½ cawan susu pekat
½ cawan serbuk koko
½ cawan minyak jagung
Esen vanila
Blend semua bahan di atas
Tuang dalam bekas.
Masuk bahan ayak
3/4 cawan tepung gandum
½ sudu kecil baking soda
Gaul sebati.
Sapu loyang dengan sedikit minyak,lapik baking paper
Tuang adunan.
Kukus 45 minit
Dah masak, sejukkan dulu.
Untuk lapisan cheese:
125g cream cheese-mix sekejap
Tuang
½ cawan whipping cream
Mix lagi
Masuk 3 sudu makan susu pekat
Mix hingga sebati
Double boiler
3-4 cawan coklat beryls.bersama
½ cawan whipping cream
Kacau hingga coklat cair
Tutup api.
Potong bahagian atas kek
Lapis adunan cheese dahulu, hentakkan supaya semua adunan cheese menutupi kek.
Simpan baki adunan cheese.Masuk dalam piping beg,ketepikan dulu.
Kemudian curah pula coklat cair. Guna senduk pun boleh,tuang perlahan-lahan.
Hentakkan sikit supaya coklat cair menutupi lapisan cheese.Bila dah siap,Pipekan adunan cheese. Dan lakarkan.Masuk chiller sekejap.Bila dah sejuk baru boleh potong.Sedia untuk makan.
Siapa yang tak suka makan roti sapu kaya kan.. Baik yang siap terus atau makan di kedai kopitiam, tapi kalau boleh berjimat tak salah untuk kamu cuba buat resipi kaya homemade ni. Paling bagus kamu boleh kawal sendiri gula takat mana yang kamu mahukan nak manis ke kurang manis! Selamat mencuba…
RESIPI KAYA NYONYA KARAMEL
BAHAN-BAHAN:
6 biji telur gred A
600ml pati santan
300gm gula halus (blh kurangkan klau x nak manis)
4 helai daun pandan, disimpul
100gram gula pasir*
160ml air panas*(*untuk gula hangus @ karamel)
CARA MEMBUAT:
1. Masak gula pasir hingga cair dan keperangan, jangan sampai gelap, nanti pahit. Sentiasa kacau semasa memasak karamel. Kemudian tuangkan air panas, tuang hingga habis, kacau hingga sebati dan sejukkan.
2. Dalam satu bekas, masukkan telur dan gula halus, kacau rata dengan whisk hingga gula larut. Tuang santan dan karamel yang telah sejuk tadi. Kacau hingga semua sebati. Tapis bancuhan tadi.
3. Tuang ke dalam periuk, masukkan daun pandan. Masak dengan api sederhana dan kacau sentiasa hingga bancuhan kelihatan pekat. Kecilkan api, dan terus mengacau hingga ia kental, kurang lebih 11/2jam. Tutup api.
4. Keluarkan daun pandan. Isi kan kaya tadi ke dalam botol yang bersih. Biar kaya betul2 sejuk sebelum ditutup. simpan dalam peti sejuk untuk tahan lama.
RESIPI KAYA PANDAN NYONYA
BAHAN-BAHAN:
350 ml pati santan
3 biji telur gred A
5-6 helai daun pandan
150 gram gula pasir (tak nak manis blh kurangkan)
Secubit garam
1 helai daun pandan, disimpul
CARA MEMBUAT:
1. Daun pandan dicuci, kemudian lap kering. Potong kecil dan masukkan ke dalam blender. Tuang pati santan. Kisar hingga daun pandan hancur. Tuang dalam tapis dan perah hingga hampas daun pandan kering, asingkan. Ketepikan sebentar.
2. Pukul telur dan gula hingga larut dan berkrim, gunakan whisk. Tuang santan (no. 1) dan pukul sebati. Masukkan secubit garam, kacau rata dan tapis sekali lagi ke dalam periuk. Masukkan daun pandan yang disimpul. Masak dengan api kecil sambil dikacau tanpa henti.
3. Masak hingga pekat, keluarkan daun pandan dan terus memasak dengan api kecil hingga kaya kelihatan kental. Masak sekejap lagi dan boleh matikan api, biarkan sekejap. Isi kaya pandan dalam botol bersih yang telah dikeringkan terlebih dahulu. Biar kaya sejuk, baru ditutup dan simpan dalam peti sejuk untuk tahan lebih lama.
Orang muda-muda sekarang kenal ke snek getuk ubi ni? Sedap tau makan masa panas lepastu rangup diluar lembut manis di dalam pehh memang berulang makan tak ingat orang lain. Cara nak buat resipi getuk ubi ni pun mudah je. Terima kasih untuk Norhasliza Abu Bakar yang sudi berkongsi resipi cara pembuatan getuk ubi di Facebook yang dijamin mesti menjadi.
GETUK UBI
BAHAN-BAHAN:
Bahan A
1 kilo ubi kayu (kalau lebih pun takpe)
5 sudu besar gula
1/2 biji kelapa parut (kelapa ambil yang putih je)
Bahan B
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar menjerin
1/2 cawan air (agak-agak je)
garam sedikit
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Minyak masak secukupnya
CARA PENYEDIAAN:
Ubi kayu di buang kulitnya di potong kecil basuh rebus sehingga lembut bila dah masak toskan airnya bolehlah ketuk ubi kayu masukkan kelapa gula hingga sebati.