Resipi Pulut Bangkok ini wajib dicuba. Rasanya sangat sedap. Campuran antara lemak daripada pulut dan manis pisang. Bayangkan betapa sedapnya kombinasi itu kan?
Pemanis mulut ini sesuai untuk seisi keluarga. Kalau ada tetamu datang bertandang pun boleh jadikan juadah pemanis mulut. Tentu mereka suka.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Azy Cullen ini ye. Memang tak rugi cuba.
Resipi Pulut Bangkok
Bahan-bahan:
300gm beras pulut susu
Pisang ( nak pakai pisang apa pun boleh kot)
300gm santan segar (nk pakai santan kotak pun boleh)
Dalam resipi ini, digunakan beras pulut susu Jasmine. Terlebih dahulu, beras pulut dicuci dan ditoskan.
Kemudian rendam beras pulut tadi dengan air daun pandan selama 30 minit.
Setelah tos, campurkan dengan santan dan garam (gambar kanan). Letak santan sampai tengelam beras pulut. Kemudian kukus 30 minit hingga pulut separuh masak. Jangan lupa letak daun pandan skali semasa kukus pulut. Wanginya satu rumah!
Sementara kukus pulut tu boleh buat air gula. Masukkan air dan gula ke dalam periuk. Sukatan gula 8 sudu besar itu sedang elok rasanya tapi boleh kurangkan atau lebihkan. Ikut selera.
Bila air dah masak, campurkan dengan kelapa parut. Gaul sekata. Tuang air sikit demi sedikit ye. Macam nak buat inti ketayap.
Apabila pulut dah separuh masak, bolehlah mulakan proses balut pulut dan pisang. Boleh ikut step dan tengok gambar ye. Atas kanan step 1.
Ads
Step 2 dan step 3.
Untuk gulung lebih kemas, masukkan dalam plastik dan gulung. Guna plastik bungkus saiz kecil biasa tu je. Kemudian ikat dengan tali. Siap untuk dikukus.
Kulus selama 30 minit. kukus sampai pulut masak.
Sebelum potong, salutkan dulu dengan inti kelapa tadi.
Musim rumah terbuka masih berlanjutan, hidangan apa yang nak di buat selain menu tradisi wajib rendang, lemang dan ketupat. Apa kata cuba buat sendiri pizza 100% homemade mesti teruja tetamu, keluarga dan saudara mara untuk merasainya. Selamat mencuba!
PIZZA HOMEMADE
Penyediaan ada 3 bahagian :
1. Doh
2. Sos
3. Topping
Ikut langkah-langkah di bawah untuk setiap bahagian.
Bahan-bahan untuk doh:
1. 3/4 cawan air
2. 1 sk yis mauripan
3. 2 cawan tepung gandum, lebih jika perlu
4. 1 1/2 sk garam
Cara-cara:
1. Campur yis dengan air, tunggu hingga yis mengembang
2. Gaul tepung dengan air bercampur yis tadi
3. Masukkan garam
4. Uli tepung 10 minit (kalau tak pakai mixer)
5. Masukkan adunan ke dalam bekas dan tutup dengan kain – biar 2 jam
6. Selepas 2 jam, dh bole start guna
7. Tips – bole buat lebih dan simpan dalam freezer, kira macam doh segera la nanti, boleh tahan 3 bulan
Bahan-bahan untuk sos:
1. 2 ulas bawang putih (chopped)
2. 1/2 biji bawang holland (chopped)
3. 1/2 tin sos prego tradisi
4. 1 sk oregano (kering)
5. 1 sk basil (kering)
6. 1 helai daun bay
7. 1 sb butter
8. Chicken stock
Cara-cara:
1. Cairkan butter
2. Tumis bawang putih dan bawang holland
3. Bila dah lembut, masukkan sos prego
4. Masukkan oregano dan basil
5. Lepas 5 minit masukkan chicken chicken stock
6. Gaul, rasa, ngam? Ok dah siap
Topping (ikut selera)
Sy peminat super supreme, jd di bawah adalah topping pilihan :
1. Cheese mozarella
2. Cendawan shitake (hiris)
3. Bawang holland (potong dadu)
4. Capsicum hijau dan merah (hiris)
5. Beef pepperoni
6. Black olive (saya tak letak sebab tak jumpa kat kedai)
Penyedian untuk 3 bahagian dah pun selesai.
Cara-cara untuk start mempizza, ikut turutan yang betul:
1. Pre heat oven 180°c
2. Sapu planta atas pan, canai doh letak atas pan, cucuk doh guna garfu
3. Sapu sos
4. Tabur cheese mozarella
5. Tabur cendawan shitake
6. Tabur bawang holland
7. Tabur capsicum hijau dan merah
8. Susun beef pepperoni
9. Tabur sikit je lagi cheese mozarella
10. Masuk oven 20 minit ke 30 minit
Kalau di rumah ada anak-anak atau anda sendiri yang suka mengunyah makan jajan, elok sediakan siap-siap.
Paling mudah buat adalah popcorn caramel. Nak nampak lagi menarik letak warna. Caranya boleh ikut step by step yang dikongsi oleh Cik Hayfa Zhufairah
Buat sendiri popcorn caramel
Bahan-bahan yang diperlukan:
Bertih jagung
Minyak masak
Gula
Butter
Pewarna masakan
Sebelum masak pastikan pilih bertih jagung yang elok, bertih yang kempis asingkan atau buang. Bertih jagung ini ada jual di supermarket.
1. Letak minyak dalam periuk atau kuali besar. Kalau baru nak cuba, letak sikit dulu.
Tutup periuk. Sambil itu akan dengar bunyi pop dari bertih jagung menandakan ia sedang masak. Biarkan bertih masak sepenuhnya, tunggu sampai bunyi tadi hilang.
2. Dah menjadi popcorn kita
3. Untuk buat karamel, dalam kuali satukan mentega, gula dan pewarna. Kacau sentiasa guna api sederhana.
Boleh juga guna marjerin, warna terpulang ikut cita rasa. Seeloknya guna kuali besar supaya senang nak kacau tak tumpah.
4. Bila mentega, gula dah cair, masukkan pop corn tadi. Gaul rata. Siap.
Sebungkus bertih jagung dapat 3 talam pop corn. Banyak kan. Puas hati buat sendiri.
6. Biarkan sejuk, karamel akan keras sejuk kemudian masuk dalam bekas kedap udara.
Coklat Cornflakes Crunchy Cookie dengan rasa koko. Rangup dan kaya dengan rasa coklat. Ni dia resipi biskut cornflakes yang super sedap.
Cornflakes diramas kasar baru krap krup bunyinya. Tambah pula tepung jagung memang gerenti rangup. Meh kita follow resipi dari Farisha Sofea yang banyak berkongsi resipi-resipi menarik di laman FB nya. Kunyah-kunyah depan tv , tau-tau dah habis sebalang.
CHOCOLATE CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN :
150gm mentega
70gm gula kastor
1 biji telur gred A
1 sudu kecil
130gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
60gm serbuk koko
1/2 sudu kecil serbuk penaik
50gm cornflakes ( diramas kasar )
CARA MEMASAK : 1. Satukan mentega bersama gula dan pukul sehingga kembang dan sebati . 2. Masukkan telur dan juga esen vanilla . pukul rata . 3. Kemudian masukkan tepung, serbuk koko dan juga serbuk penaik . 4. Kacau adunan sehingga sebati barulah dimasukkan cornflakes, gaul rata. 5. Simpan adunan di dalam peti sejuk selama 30 minit . 6. Kemudian bentukkan adunan dan golekkan lagi adunan ke dalam cornflakes . 7. Susunkan ke dalam loyang pembakar yang telah digris . 8. Ulang proses sehingga selesai . 9. Panaskan oven, bakar pada suhu 180•C selama 30 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing . 10.Siap dihidang.
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.