Disebabkan menu barat ini adalah antara makanan kesukaan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, min tengok makin ramai yang berminat nak cari resipi Sheperd Pie.
Ramai dah tahu baginda Raja Permaisuri Agong Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandar memang handal dan arif memasak. Bukan sahaja lauk pauk tradisional tetapi juga arif memasak sajian barat termasuklah Sheperd Pie..
Jadi istimewa buat follower RASA ni min kongsikan resipi Sheperd Pie versi RASA. Menu ini biasanya berintikan daging dengan lapisan atasnya kentang lecek (mashed potatoes) dan dibakar dalam oven.
SHEPERD PIE
Ads
BAHAN-BAHAN :-
Bahan kentang :
5 biji kentang
1/4 cawan fresh milk
3 sudu besar butter
1 sudu kecil serbuk lada sulah
Garam secukupnya
Mozarella cheese secukupnya
CARA MEMASAK :
Kupas kulit kentang dan rebus sampai empuk. Setelah empuk, toskan kentang tersebut. Kemudian lecek kentang sampai lumat dan masuk butter, lada sulah dan garam. Masuk kan susu segar 1/4 cawan pula. Gaul rata2.
Bahan inti
1 labu bawang besar (dicincang)
5 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji tomato (dipotong dadu)
1 botol kecil tomato puree
1 tin cendawan butang (dicincang)
1 paket daging cincang
Serbuk black pepper dan oregano
2 sudu besar sos cili
Sedikit garam
CARA MEMASAK-
1. Cairkan mentega di atas kuali . Masuk kan bawang. Tumis garing. Masukkan daging cincang, masak sampai kering air daging.
2. Kemudian masukan tomato puri, sos cili, black pepper, oregano, garam dan gula sesedap rasa. Masuk tomato dan cendawan. Kacau sampai sebati. Siap.
3. Sediakan mangkuk kaca tahan panas. Letakkan inti dalam mangkuk dan ratakan. Kemudian letak pula lapisan kentang lecek tadi. Taburkan keju mozzarella.
4. Bakar dengan suhu 180C dalam 25-30 minit atau bahagian atas tu dah bertukar keperangan kira dah masak. Sebab mash potato dengan inti daging/ayam tu kan kita dah masak.
5. Bila topping dah masak dan keperangan,so boleh lah keluarkan daripada oven.
FB : Rosmaliza Omar'
Via FB : Jom Join Masak
Ads
SHEPERD PIE FUSION BERINTI RENDANG DAGING
BAHAN-BAHAN:
Ads
4 kg daging batang pinang /dipotong dadu
300 gm bawang besar /dikisar
7 ulas bawang putih/dikisar
5 sm halia /dikisar
2 sm lengkuas/ dikisar
2 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
10 gm bunga cengkih
4 sudu makan serbuk cili
4 batang serai /diketuk
200 gm kerisik
2 keping asam keping
1 biji santan kelapa
Bahan B:
5 biji kentang
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Kupas kentang dan tebus sehingga lembut dan lenyek, sejukkan
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar tadi bersama rempah empat sekawan sehingga naik bau.
3. Masukkan cili dan tumis hingga cili masak.
4. Kemudian masukkan daging dan didihkan
5. Masukkan kerisik, bersama santan dan renehkan selama 20 minit, Perasakan dengan garam.
6. Pastikan daging betul-betul empuk, dan padamkan api. Biarkan sejuk dan masukkan dalam acuan kecil.
7 .Ambil beg piping dan masukkan kentang yang telah dilecek tadi
8. Tekan di atas rendang tadi seperti membuat aising di atas kek
9 .Pastikan kentang menutupi rendang tadi
10. Dalam ketuhar bakar selama 13 minit dalam suhu 170 darjah celcius
11. Hidangkan bersama salad segar
INFO CHEF : Sheperd Pie berinti rendang beri kelainan dan kelazatan baru untuk sajian barat yang diolah dengan inti rendang sesuai dengan citarasa tradisional.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri pelbagai jenis roti untuk dijamu pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Anda juga boleh menjimatkan kos lebih-lebih lagi jika memiliki ahli keluarga yang ramai. Dikongsi lima jenis roti lagi untuk anda cuba buat sendiri. Selamat mencuba!
1. ROTI BENGGALI
BAHAN-BAHAN:
1000gm tepung high protein
80gm gula
50gm susu tepung
12gm yis
10gm bread improver
2 biji kuning telur
550gm air
18gm marjerin
100gm garam
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
2. CINNAMON ROLL
BAHAN A:
250gm tepung roti
20gm gula
1 sudu makan susu tepung
1 biji kuning telur
4gm yis
15gm marjerin
½ sudu teh garam
100ml air
BAHAN B (FILLING):
3gm serbuk kulit kayu manis
50gm gula perang
20gm mentega
CARA MEMASAK:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk penguli dan uli selama 30 minit. Adun hingga menjadi doh.
Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Canaikan doh menjadi bentuk segi empat. Sapu adunan dengan mentega, gula perang dan serbuk kayu manis di atas doh.
Gulung dan kemaskan hujungnya dengan disapu dengan sedikit air pada doh agar ia melekat.
Potong sebanyak 12 gulung sama saiz.
Susun di dalam loyang yang telah dilengser marjerin. Ketepikan dan biarkan dalam 30 minit sehingga doh naik lagi sekali ganda.
Panaskan oven pada suhu 180C dan bakar doh terlebih selama 20 minit.
Keluarkan sedia untuk dinikmati.
Info chef: Boleh bentukkan roti mengikut kesukaan masing-masing.
3. ROTI KEK
BAHAN ROTI:
6 cawan tepung gandum
1 ½ cawan susu suam
¾ cawan gula
11gm yis
3 biji telur saiz A
¼ cawan mentega
BAHAN A:
4 biji kuning telur
20gm gula kastor
½ sudu teh esen vanila
( Pukul semua bahan A sehingga ringan dan gebu)
BAHAN B:
4 biji putih telur
80gm gula
( Dalam bekas berasingan, putar putih telur hingga kembang. Tambah gula dan putar lagi hingga kaku (jika diterbalikkan putih telur tidak jatuh)
BAHAN C:
110gm tepung gandum
70gm mentega
BAHAN LAIN:
Pewarna merah dan hijau
CARA MEMASAK:
Untuk membuat doh roti; Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar. Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu sehingga doh naik dua kali ganda. Ketepikan.
Untuk membuat adunan kek; Masukkan adunan Bahan B ke dalam adunan Bahan A, kacau rata dengan menggunakan kaedah kaup balik.
Ayak tepung dan masukkan ke dalam adunan tadi (kaup rata).
Masukkan minyak dan kacau rata menggunakan kaedah kaup balik. Bahagikan kepada dua bahagian dan warnakan satu bahagian dengan merah dan satu bahagian dengan warna hijau.
Tuang adunan kek yang telah siap tadi ke atas roti yang telah naik tadi, berselang seli warna merah dan hijau.
Bakar pada suhu 180C selama 25 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Boleh gantikan tepung gandum (bahan C) dengan tepung kek.
4. ROTI PAUN MANIS
BAHAN-BAHAN:
6 cawan tepung gandum
1 ½ cawan susu suam
¾ cawan gula
11gm yis
3 biji telur saiz A
¼ cawan mentega
CARA MEMASAK:
Campurkan yis dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan begitu saja kerana rasanya yang manis dan lemak.
5. ROTI PAUN KELADI
BAHAN-BAHAN:
6 cawan tepung gandum
1 ½ cawan susu suam
2 sudu makan pes keladi
¾ cawan gula
11gm yis
3 biji telur (saiz A)
¼ cawan mentega
Sedikit cucu cair untuk sapuan
CARA MEMASAK:
Campurkan yis, pes keladi dan ½ cawan susu suam ke dalam satu bekas besar.
Biarkan selama 10 minit sehingga keluar buih.
Masukkan baki 1 cawan susu suam tadi, diikuti dengan gula dan telur. Kacau sehingga gula larut.
Masukkan mentega dan 3 cawan tepung. Gaul sebati dan masukkan baki 3 cawan tepung dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan. Rehatkan selama 1 jam.
Bahagikan doh kepada 30gram dan susun di dalam loyang. Tunggu seketika sehingga doh naik dua kali ganda. Gris susu cair di atas permukaan doh.
Bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Pes pandan yang berwarna hijau membuatkan warna roti ini lebih menarik.
Rasa masam dan pedas yang buka selera. Jika anda menggunakan perut lembu segar, pastikan ia dibersihkan dengan betul supaya kurang berbau.
BAHAN-BAHAN:
½ kg perut lembu | bersihkan
Air secukupnya
Sedikit garam
AIR ASAM:
150ml air asam jawa
1 biji tomato | potong dadu
1 biji bawang besar | potong dadu
5 biji cili padi | racik
1 sudu makan perahan air limau nipis
Garam dan serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Masukkan air ke dalam periuk bersama sedikit garam dan rebus perut yang telah dibersihkan tadi sehingga ¾ masak. Angkat, tos dan ketepikan.
Untuk membuat air asam; Campurkan kesemua bahan dan gaul sebati. Boleh tuang di atas perut ketika menghidang atau boleh gaul bersama perut sebelum menghidang.
Kek cawan yang comel memang menarik dengan hiasan butter cream dan warna menarik. Mudah dimakan, keluar dari oven dah boleh makan. Tak payah susah-susah nak kena potong. Ngap aje…
Ni min kongsikan idea hebat Kek Cawan dari Mohamad Norazlan bin Husin dan Megat Isahmudin bin Suliman, Kolej INSTECH Koperasi Belia Islam. Jom cuba…
1. VANILLA CUPCAKE
BAHAN-BAHAN: 110gm mentega 110gm gula kastor 2 biji telur 1 sudu teh esen vanila 1 sudu teh serbuk penaik ½ sudu teh soda bikarbornat 110gm tepung kek 1 sudu makan susu segar Acuan kek cawan secukupnya Sedikit jem strawberi untuk hiasan
CARA MEMASAK: 1. Pukul gula dan mentega hingga kembang. Kemudian masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang dan sebati. 2. Masukkan esen vanila dan gaul sebati. 3. Satukan tepung, serbuk penaik dan soda bikarbonat dan masukkan ke dalam adunan. Kaup balik hingga sebati. 4. Masukkan susu segar dan gaul sekata. 5. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 6. Bakar dengan suhu 180⁰ C selama 10-15 minit hingga perang. 7. Sejukkan dulu sebelum letakkan krim atau topping. 8. Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. 9. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis. Tambahkan perisa jika mahu. Kurangkan adunan jika perlukan sedikit sahaja krim mentega. 10. Untuk menghias; sapukan jem strawberi di atas kek. Kemudian paipkan krim mentega di tepinya membentuk bunga. 11. Sedia dihidangkan.
Saiz hidangan : 12-15 biji Jenis hidangan : Kek cawan Keistimewaan : Aroma vanila yang wangi
2. CRÈME BRULEE CUPCAKE
BAHAN KEK CAWAN:
180gm tepung red rose/kek 1 sudu teh serbuk penaik ¼ sudu teh garam 70gm mentega 120gm gula kastor 2 biji telur 1 sudu teh esen vanila 50ml susu segar Acuan kek cawan secukupnya Buah strawberi secukupnya untuk hiasan
BAHAN UNTUK KRIM PASTRI:
200gm heavy cream 100gm susu segar 100gm gula kastor 1/8 sudu teh garam 1 sudu teh esen vanila 4 biji kuning telur 3 sudu makan tepung jagung 1 sudu makan mentega Sedikit gula | hiasan
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung, serbuk penaik dan garam. Ketepikan. 2. Pukul gula dan mentega hingga kembang. Masukkan terlu dan pukul lagi hingga kembang. 3. Masukkan esen vanila dan susu. Gaul sebati. 4. Masukkan tepung ke dalam adunan. Kaup balik hingga sebati. 5. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 6. Bakar dengan suhu 180⁰ C selama 15-20 minit hingga perang. 7. Sejukkan dan ketepikan. 8. Untuk membuat krim pastri; Satukan semua bahan. Gaul bahan dan masak di atas api sederhana hingga likat. Sejukkan sebelum digunakan. 9. Untuk menghias kek, picit krim pastri dan taburkan gula di atas krim pastri. Dengan menggunakan kitchen torch, panaskan bahagian atas krim pastri hingga gula perang. 10. Hiaskan dengan buah strawberi dan hidangkan.
Info chef: Hiasan atas terpulang kepada cita rasa masing-masing. Saiz hidangan : 9-10 biji Keistimewaan : Rasa manis dan lemak Jenis masakan : Pencuci mulut 3. LEMON BLUEBERRY CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
140gm tepung red rose/kek 1 sudu teh serbuk penaik ½ sudu teh soda bikarbonat ¼ sudu teh garam 2 biji telur 200gm gula kastor 120gm mentega 1 ½ sudu teh esen vanilla 2 sudu makan jus lemon 70gm blueberi Wafel coklat untuk hiasan Buah blueberi secukupnya untuk hiasan Acuan kek cawan secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan tepung, serbuk penaik, soda bikarbonat dan garam. Ketepikan. 2. Pukul mentega dan gula hingga kembang. 3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga adunan kembang. 4. Masukkan esen vanila dan jus lemon. Gaul sebati. 5. Masukkan campuran tepung tadi ke dalam adunan. Kaup balik hingga sebati. 6. Masukkan blueberi dan gaul sekata. 7. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 8. Bakar dengan suhu 180⁰ C selama 15-20 minit hingga perang. 9. Sejukkan dan ketepikan. 10. Untuk membuat topping krim mentega; Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis. 11. Paipkan ke atas kek cawan dan hias dengan sebiji buah blueberi dan wafel coklat. Sedia dihidangkan. Info chef: Kurangkan adunan membuat krim mentega jika perlukan sedikit sahaja krim untuk hiasan.
Saiz hidangan : 9-10 biji Keistimewaan : Ada rasa masam manis lemon dan blueberi Jenis masakan : Pencuci mulut
4. CHOCOLATE CHIP CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
200gm tepung red rose/ kek 1 sudu teh serbuk penaik ½ sudu teh soda bikarbonat 50gm mentega 80gm gula kastor 100gm coklat cip semi sweet 50gm coklat cip putih 2 biji telur 100ml susu segar 1 sudu teh esen vanilla Acuan kek cawan secukupnya Cip coklat putih secukupnya untuk hiasan
RESIPI COKLAT GANACHE (TOPPING): 400gm coklat masakan 200gm heavy cream
CARA MEMASAK: 1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur pukul kembang. 2. Satukan tepung, soda bikarbornat, serbuk penaik dan masukkan ke dalam adunan. Tuangkan susu dan gaul sebati. 3. Masukkan coklat cip. Gaul sekata. 4. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 5. Bakar dengan suhu 180⁰ c selama 15-20 minit hingga perang. 6. Sejukkan dan ketepikan. 7. Untuk membuat coklat ganache; Parut atau cincang halus coklat. 8. Panaskan heavy cream dan tuangkan ke dalam coklat yang dicincang halus tadi. Gaul sebati hingga semua coklat larut. 9. Biarkan betul-betul sejuk sebelum digunakan. 10. Untuk menghias kek cawan, paipkan coklat ganache di atas kek dan hiaskan dengan cip coklat putih. Sedia dihidangkan.
Info chef: Untuk hiasan, boleh gunakan manik warna-warni untuk lebih menarik.
Saiz hidangan : 12-15 biji Keistimewaan : Rasa coklat yang sedap Jenis masakan : Pencuci mulut
5. PIE APPLE CUPCAKE
BAHAN-BAHAN:
120gm tepung red rose/kek 1 sudu teh serbuk penaik ½ sudu teh soda bikarbonat ¼ sudu teh garam 120gm mentega 220gm gula kastor 2 biji telur 80ml susu segar Acuan kek cawan secukupnya Sedikit parutan coklat untuk hiasan | pilihan INTI EPAL: 2 biji epal | potong dadu 50gm gula perang 50gm air 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
RESIPI KRIM MENTEGA (TOPPING): 450gm mentega 360gm gula ising 1 sudu makan esen vanila CARA MEMASAK: 1. Pukul gula dan mentega hingga kembang. 2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang. 3. Satukan tepung dengan garam, serbuk penaik, soda bikarbornat masukkan ke dalam adunan. 4. Kaup balikkan hingga sebati dan masukkan susu. Gaul sekata. 5. Tuang adunan ke dalam acuan kek cawan ¾ penuh. 6. Bakar dengan suhu 180⁰ C selama 15-20 minit hingga perang. 7. Sejukkan dan ketepikan. 1. Untuk membuat inti epal, panaskan gula perang dan air hingga mendidih. Masukkan epal dan kacau. 2. Masukkan serbuk kulit kayu manis dan biarkan hingga sedikit kering. 8. Angkat dan sejukkan sebelum digunakan. 9. Untuk membuat topping krim mentega; Satukan kesemuanya dan pukul hingga kembang. Kurangkan kandungan gula jika terlalu manis. 10. Untuk menghias kek; Lubangkan bahagian tengah kek. Isikan dengan inti epal. Paipkan krim mentega di atasnya. Tabur sedikit parutan coklat dan hidangkan.
Info chef: Boleh letak sedikit hirisan epal di atas sebagai hiasan. Saiz hidangan 10-12 biji Keistimewaan : Ada elemen kejutan kerana ada inti epal di dalam kek
Singgang tumis ikan selar, antara lauk ringkas yang pastinya membuka selera. Selain direbus, masak singgang ada banyak jenis, ramai yang tak tahu ada juga...