
Jom buat kuah petis homemade untuk Sengkuang Calit. Kalau dulu, sekeping harganya dalam RM0.50 tapi sekarang boleh mencecah RM2 sekeping. Agak mahal tapi tak apa, anda pun boleh buat sendiri sos ni secara homemade menggunakan resipi perkongsian saudari Lynda Yum Yum. Memang berbaloi cuba. Boleh makan banyak kali. Nak jadikan kuah rojak pun boleh.
RESIPI PETIS HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
- 1/2 botol kicap masin (anggaran 200ml)
- 6 sudu makan gula apong ATAU 250gm gula melaka
- Gula pasir secukupnya – jika perlu
- 1 inci belacan bakar – dihancurkan
- 6 sudu makan sos cili
- 5 sudu makan cili kisar / cili boh
- Bijan secukupnya – goreng tanpa minyak
- 5 sudu makan tepung ubi/tepung kanji – bancuh dengan sedikit air
CARA MEMASAK:
- Satukan semua bahan kecuali bijan dan tepung ubi. Masak guna api kecil hingga mendidih. Pastikan sos ada rasa masin, manis dan pedas secukupnya.
- Masukkan tepung ubi sedikit demi sedikit dan kacau sentiasa supaya tidak berketul.
- Masak sos hingga pekat dan akhir sekali masukkan bijan.
- Padam api dan biarkan sos sejuk seketika.
- Sedia untuk dibuat sengkuang calit atau dimakan bersama buah-buahan kegemaran yang lain.
- Jika suka, boleh juga masukkan kacang tumbuk.
Kredit resipi & foto: Lynda Yum Yum
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mayones, Sos Lada Hitam & Sos Cili Thai Yang Dapat 42 Ribu Share Di FB

Menerusi posting di Facebook, saudari Rohaizan Saari tidak lokek berkongsi cara beliau menghasilkan mayones, sos lada hitam dan sos cili thai yang dibuat secara homemade.
Mayones, sos lada hitam dan sos chili thai semuanya saya buat sendiri. Jimat! Lagi-lagi kalau buat untuk berniaga ni semua nak save. Buat sendiri terjamin kebersihannya kan? Dapat pujian, sedap dan kekalkan rasanya! Aminnn…tak perlu beli lagi.
Kalau nak kuantiti yang banyak, gandakan je resepinya. Kuantiti resepi yang saya share ni tak banyak. Mayones dan sos chili boleh tahan dalam sebulan kalau simpan dalam peti sejuk dengan cara penyimpanan yang betul. Back papper saya tak pasti. Saya berniaga jadi tak sempat simpan lama. Dah habis! Saya akan buat 3 jenis sos tu seminggu 2 kali. Selamat mencuba!
1. MAYONES
BAHAN-BAHAN:
- 4 biji telur mentah – ambil putih dan kuning telur sekali ye
- 4 sudu makan gula
- 1 sudu makan garam
- 1/2 biji jus lemon – boleh gantikan dengan 1 sudu besar @ lebih cuka makan
- 2 cawan minyak masak /minyak jagung
CARA MEMBUAT:
- Masukkan semua bahan (kecuali minyak) dan kisar.
- Setelah sebati, masukkan minyak sedikit demi sedikit sampai habis. Terus kisar sehingga adunan jadi putih dan likat.
- Kemudian masak bahan tadi menggunakan api paling kecil. Kacau hingga pekat. Pastikan ia sentiasa dikacau namun jangan sampai mendidih.
- Bila dah dapat konsistensi @ kepekatan yang anda nak, padamkan api dan sejukkan.
- Kisar sekali lagi hingga dapat tekstur yang halus. Siap! Sedia untuk digunakan.
2. SOS LADA HITAM @ BLACK PEPPER
BAHAN-BAHAN:
- 2 sudu makan lada hitam ( rendam dalam air selama 4 jam. Jika nak rasa lebih pedas, boleh lebihkan) – kisar
- 3 sudu makan tepung gandum – boleh lebihkan jika nak kuah yang pekat
- 1 biji bawang holland – dicincang / dikisar
- 1 kiub pati ayam – boleh lebihkan
- 1 cawan air – boleh lebihkan
- 3 sudu makan mentega / marjerin
- 2 sudu makan sos lada hitam – tak guna pun tak mengapa
- 2 sudu makan sos tiram
- 2 sudu makan kicap – untuk warna
- Garam, gula dan serbuk perasa
CARA MEMASAK:
- Cairkan mentega dan masukkan bawang serta lada hitam hingga naik bau.
- Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau hingga sebati.
- Seterusnya masukkan air dan kiub pati ayam. Tambahkan kicap untuk mendapatkan warna yang kita mahu.
- Tambahkan gula, garam dan serbuk perasa dengan secukupnya. Masak hingga pekat.
- Sedia untuk digunakan.
3. SOS CILI THAI
BAHAN-BAHAN:
- 10 biji lada besar ( cili merah)
- 5 biji cili padi merah – kalau nak pedas boleh lebihkan
- 3-5 ulas bawang putih
- 1 cawan gula – boleh lebih dan kurangkn jika mahu
- 3 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air. Tujuan untuk memekatkan sos.
- Sedikit garam – ikut citarasa
- 2 sudu makan cuka – nak rasa masam boleh lebihkan
- 4 cawan air
CARA MEMASAK:
- Kisar cili/lada bersama bawang putih.
- Masukkan dalam periuk dan masak hingga mendidih. Tambahkan gula. Sebatikan.
- Kemudian masukkan cuka, garam, air dan bancuhan tepung jagung. Kacau laju-laju hingga berkilat dan pekat.
- Rasa sos ikut kemanisan yang dikehendaki. Setelah semuanya ok, padamkan api. Sedia untuk digunakan.
Kredit resipi & foto: Rohaizan Saari
Buat Sendiri Sos Pencicah Salad Lagi Sedap & Confirm Bersih.

Anda suka makan salad tapi tak tau macam mana nak buat sedap macam makan kat restoran makanan barat tu. Jangan risau sebenarnya sos campuran untuk makanan pembuka selera yang sihat ini mudah sangat disediakan dan ada banyak jenis yang boleh dipandankan ikut kesesuaian bahan salad yang anda semua gunakan. Berikut ada enam jenis sos salad yang boleh anda gunakan.
.
Sos Thousand Island
Sos Tousand Island antara sos popular di kalangan masyarakat Malaysia. Untuk menyediakan secara home made, anda hanya perlu campur manyones, sos cili, tomato, garam, gula, serbuk lada hitam, bawang putih cincang dan sedikit mustard. Kacau sebati, Setelah siap sos sedia dihidangkan bersama salad pilihan anda. Sesuai untuk salad jenis dedaun rangup.
Sos Blue Cheese
Sos Blue Cheese berwarana putih, teksturnya pekat dan rasa masam. Ia biasa digunakan sebagai sos pencicah untuk makanan bergoreng seperti, kentang atau ayam goreng. Jika ingin menyediakan sos ini di rumah, anda hanya perlu campurkan mayones, susu cair, yogurt, sebuk bawang Holland dan serbuk bawang putih. Kacau rata sebelum sedia dihidangkan dengan makanan yang anda goreng.
.
Sos Ranch Dressing
Sos ini paling disukai di kalangan masyarakat barat, berwarna putih dan mempunyai rasa khusus yang sedikit masam dan pedas. Ia adalah campuran mayones, jus lemon, bawang putih cincang, garam halus, serbuk lada hitam, buttermilk, bawang Holland, biji sawi, paprika dan herba parsly. Sos ini sesuai untuk sayuran batang dan keras teksturnya. Contoh, brokoli, lobak merah dan timun. Ia juga sesuai dijadikan sos pencicah untuk nachos dan kentang goreng.
Sos Honey Mustard
Sos ini rasanya masam, sedikit manis dan hangat lada hitam, bagi menyediakan sos ini, anda hanya perlu campurkan madu, mustard dengan tambahkan sedikit minyak zaitun. Sangat sesuai disajikan bersama makanan yang ingin digabungkan dengan rasa manis sos tersebut.
Sos Asian Peanut
Sos ini sinonim dengan masyarakat Asia Tenggara, terutama Malaysia dan Indonesia. Digunakan sebagai kuah sate dan pecal. Jika anda ingin menggunakan sebagai sos salad, tekstur perlu lebih halus. Ia menggunakan kacang tanah goreng kisar, daun limau purut, kicap manis,cili, bawang putih, bawang merah, garam dan gula secukupnya. Rasa sos ini manis pedas yang sedap.
Sos Vinaiaagrette
Sos Vinaigrette adalah sos salad paling mudah disediakan. Ia adalah campurana garam, cuka, serbuk lada hitam dan minyak zaitun atau minyak salad. Rasanya adalah masam dan sedikit pedas lada hitam. Sebagai tambahan dalam salad anda boleh campurkan paprika, hirisan bawang Holland dan jus lemon.
Walaupun semua sos ini boleh dibeli di pasaraya tetapi sesekali anda sediakan sendiri secara homemade apa salahnya…
Sos Black Pepper Homemade Yang Likat & Padu, Hanya Guna 7 Bahan Ini

Sos black pepper sering digunakan untuk hidangan makanan barat seperti chicken chop, beef steak dan lain-lain lagi. Kalau nak sedap, cuba buat sos black pepper sendiri. Tentu anda lebih puas hati bila makan hasil air tangan sendiri. Tak susah pun sebenarnya nak masak sos ni, cukup mudah dan confirm menjadi jika anda menggunakan resipi yang dikongsi oleh saudari Afy AL Habibi. Jom kita lihat bahan-bahan serta cara penyediaannya.
SOS BLACK PEPPER
BAHAN-BAHAN:
- 1 sudu besar planta
- 1 ulas bawang putih | diracik halus – beli online DISINI
- 1 tin sos spaghetti keju
- 1 sudu besar serbuk cheese
- 1 sudip kicap manis – beli online DISINI
- 2 sudu besar serbuk lada hitam – beli online DISINI
- 1 sudu besar gula – beli online DISINI
CARA PENYEDIAAN:
1. Panaskan 1 sudu planta di dalam periuk menggunakan api kecil.
2. Masukkan 1 ulas bawang putih yang telah diracik halus. Tumis sehingga naik bau.
3. Masukkan 1 tin sos spaghetti keju dan tambahkan 1 tin air suam.
4. Masukkan 1 sudu besar serbuk cheese.
5. Tambahkan 1 sudip kicap manis. Boleh tambah mengikut kesesuaian warna.
6. Kemudian, masukkan 2 sudu besar serbuk lada hitam kisar. Masukkan juga 1 sudu besar gula. Boleh masuk sedikit demi sedikit untuk langkah selamat.
7. Tutup api setelah semuanya sebati. Siap!
Kredit resipi & foto: Afy AL Habibi
Anda mencari KUALI NON STICK? Boleh klik DISINI.
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Sambal Ikan Bilis Petai Mengganda Selera, Versi Tersedap Licin Pinggan Nih.
Kak Ros Kongsi Cara Buat Sambal Belacan Sedap. Campur Bahan Ni Memang Padu.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official: