Buat yang ingin buat menu diet, boleh cuba resipi oat rendaman atau ‘overnight oats’ ini. Resipi yang dikongsikan Siti Hazneza Abdul Hamid, sangat mudah dan sedap dimakan sejuk-sejuk.
Bagi mereka yang ada anak kecil atau orang tua di rumah juga, boleh mencuba resipi oat rendaman ini.
OAT RENDAMAN @ OVERNIGHT OATS
BAHAN-BAHAN:
½ cawan labu lecek yang ditambah serbuk kulit kayu manis dan buah pala ⅓ cawan yoghurt perisa asli ⅔ cawan susu 2 sudu makan flaxseed 1 cawan oat 1 sudu kecil serbuk kayu manis – beli online di sini Secubit serbuk buah pala
Ads
CARA MEMBUAT:
1. Belah labu jadi dadu besar-besar dan kukus dengan kulitnya supaya mudah diurus kemudian.
2. Labu yang telah dikukus sehingga empuk bolehlah dibuang kulitnya dan dikisar supaya menjadi puri yang halus dan lembut. Tidak perlu tambah air. 3. Bahagi-bahagikan mengikut kesesuaian untuk disimpan dalam bahagian beku (untuk simpanan jangka panjang) atau bahagian sejuk sahaja (untuk digunakan dalam masa seminggu).
8. Buat lapisan bermula dengan bahan basah. Saya mulakan dengan susu. 9. Tambahkan yoghurt. Untuk sekali lagi, saya tidak akan letak yoghurt supaya rasa pai labu lebih menyerlah. 10. Tambah puri pai labu.
11. Tambah bahan kering: oats, flaxseed, madu, gula perang, kurma atau kismis.
12. Kemudian, ulang oats, puri pai labu, susu dan yoghurt. Tabur kuaci labu untuk bahan rangup.
13. Ideanya adalah agar oat rendaman berlapis-lapis seperti parfait. Agak lain sedikit namun tidak mengapa.
Ads
NOTA: * Jika hendak buat donat atau keria (kuih gelang), biarkan sejuk ke suhu bilik dahulu sebelum dilecek dan ditambah tepung. * Jika hendak gunakan untuk goreng tempura, kukus sekadar separuh empuk supaya boleh dihiris dan dicelup tepung tempura.
Sebut je puding memang ramai yang tak pernah jemu makan, kadang tengok je dah kecur air liur, macam tarasa-rasa sedapnya kat tekak. Lebih sedap bila ia dihidangkan sejuk-sejuk, memang menyelerakan. Tapi kalau nak makan yang sedap-sedap kenalah buat sendiri. Takda resipi, cuba je empat jenis puding yang RASA kongsikan ini.
200gm biskut Oreo | buang krim dan hancurkan bahagian biskut
CARA MEMASAK :
Serbuk agar-agar, gula dan air dimasak sehingga serbuk agar-agar larut.
Tutup api dan masukkan krim putar, susu segar, aiskrim vanila dan serpihan biskut Oreo.
Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan sehingga beku.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
2. PUDING TEH HIJAU
BAHAN-BAHAN:
10gm serbuk gelatin
2 sudu makan air sejuk
300gm susu segar
50gm gula
1 ½ sudu makan serbuk teh hijau
CARA MEMASAK :
Taburkan serbuk gelatin ke dalam air sejuk. Biarkan selama 10 minit sehingga kembang. Panaskan ke dalam ketuhar gelombang mikro teknik ‘double-boil’ sehingga gelatin mencair. Sejukkan seketika tetapi jangan sampai memekat.
Panaskan susu segar dan gula. Masukkan serbuk teh hijau dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan.
Masukkan larutan gelatin ke dalam sebatian teh hijau. Tuangkan ke dalam bekas dan sejukkan. Hidangkan sejuk di dalam bekas puding.
Sedia dinikmati.
3. PUDING COKLAT HERSHEY’S
BAHAN-BAHAN:
50gm gula
400ml susu penuh krim
30gm krim putar (pekat/thicked) | dipukul sehingga kembang
1 sudu makan serbuk agar-agar
1 sudu makan serbuk koko | dibancuh dengan sedikit air panas
½ sudu makan coklat Hershey’s
UNTUK HIASAN:
Sedikit krim putar
Sedikit kepingan coklat
CARA MEMASAK:
Didihkan susu, gula dan serbuk agar-agar. Kacau sehingga larut.
Campurkan serbuk koko dan coklat Hershey’s.
Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk. Masukkan krim putar dan kacau sehingga sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas kaca kecil dan sejukkan di dalam peti sejuk.
Selepas adunan keras, tuangkan sedikit coklat Hershey’s cair di bahagian atasnya bersama krim putar.
Sedia dinikmati ketika sejuk.
4. PUDING CHIA SEED DENGAN BUAH KUNDANG DAN OREN
BAHAN A (PUDING):
1 1/2 cawan susu segar
½ cawan air kelapa
5 sudu makan isi buah kundang
5 sudu makan isi buah oren
100gm chia seed
1 sudu makan madu
5 sudu makan gula
BAHAN B (TOPPING):
50gm isi buah kundang | potong kasar
50gm isi buah oren | potong kasar
3 sudu makan gula
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan A kecuali chia seed ke dalam mesin pengisar dan kisar hingga gula larut dan adunan menjadi halus.
Masukkan adunan ke dalam mangkuk dan campurkan chia seed. Kacau sebati dan tuang ke dalam bekas yang diingini. Simpan di dalam peti sejuk semalaman.
Untuk topping; campurkan semua bahan B dan kacau sebati. Simpan di dalam peti ais.
Untuk menghidang, letakkan topping di atas puding dan taburkan kelapa parut jika mahu. Atau boleh juga paipkan krim putar di atasnya dan hiaskan dengan hirisan oren, blueberi dan strawberi untuk warna.
INGIN MENCARI MESIN PENGISAR DAN PEMPROSES MAKANAN TERBARU, JOM LAYARINYA DI SINI.
Popia Goreng Bersira, ada yang panggil kuih ini popia goreng sambal ataupun popia goreng bercili merupakan makanan bergoreng kegemaran ramai. Sangat penting cara menyira sambal jika salah cara popia boleh menjadi lembik dan tidak rangup.
POPIA GORENG BERSIRA
BAHAN-BAHAN:
50keping kulit popia
1 sudu besar tepung gandum (bancuh guna air 4-5 sudu besar untuk jadikan pelekat)
BAHAN INTI:
1/2 biji kobis (hiris nipis)
3 batang lobak merah (sagat)
4 biji tauhu (goreng dan potong dadu)
1 biji bawang besar (potong dadu )
Segenggam udang geragau (basuh dan toskan)
Sedikit isi ayam ( jika suka )
Sedikit garam
CARA-CARA MEMASAK:
Panaskan 1/2 senduk minyak. Tumiskan bawang dan udang geragau.
Masukkan isi ayam dan bila isi ayam sudah empuk masukkan pula semua sayuran.
Selepas itu masukkan tauhu dan sedikit garam. Kacau hingga agak layu.
Tutup api dan toskan untuk buang air dalam sayuran. Biarkan sejuk seketika.
Ambil sekeping kulit popia dan masukkan inti. Gulung dan sapu bancuhan tepung gandum pada hujung gulungan. Buat hingga siap.
Goreng gunakan api sederhana hingga betul-betul garing. Toskan dan angkat.
BAHAN SIRA:
25 tangkai cili kering
3 ulas bawang putih
1 cawan air
(Kisar bahan di atas hingga betul-betul halus)
2-3 sudu besar sos cili
2 senduk gula pasir
1 1/2 senduk minyak masak
CARA MENYEDIAKAN
Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga betul-betul masak.
Masukkan gula dan sos cili. Masak guna api sederhana perlahan hingga likat dan agak pekat
Bila sudah nampak berbuih-buih. Masukkan popia dan kacau hingga rata.
Pastikan sambal menyaluti semua popia. Terus tutup api dan letak dalam talam.
Pastikan popia tidak bertindih atau bertindan supaya popia tetap ranggup. Sejukkan di bawah atau di depan kipas.
Info:
Untuk kekalkan keranggupan boleh juga tabur sedikit bawang goreng pada popia yang sudah siap disira. Ataupun letakkan bijan yang sudah disangai.
Sos popia juga boleh disimpan dalam bekas bertutup jika tidak disira. Goreng popia hingga garing, toskan dan sapukan sahaja sos pada popia.
dan taburkan bawang goreng.
Sambal ayam daun kari ini boleh masuk dalam senarai resipi sambal ayam kita yang sememangnya ada banyak versi.Tapi resipi yang ini rasanya tidak semata...