Buat yang ingin buat menu diet, boleh cuba resipi oat rendaman atau ‘overnight oats’ ini. Resipi yang dikongsikan Siti Hazneza Abdul Hamid, sangat mudah dan sedap dimakan sejuk-sejuk.
Bagi mereka yang ada anak kecil atau orang tua di rumah juga, boleh mencuba resipi oat rendaman ini.
OAT RENDAMAN @ OVERNIGHT OATS
BAHAN-BAHAN:
½ cawan labu lecek yang ditambah serbuk kulit kayu manis dan buah pala ⅓ cawan yoghurt perisa asli ⅔ cawan susu 2 sudu makan flaxseed 1 cawan oat 1 sudu kecil serbuk kayu manis – beli online di sini Secubit serbuk buah pala
CARA MEMBUAT:
1. Belah labu jadi dadu besar-besar dan kukus dengan kulitnya supaya mudah diurus kemudian.
Ads
2. Labu yang telah dikukus sehingga empuk bolehlah dibuang kulitnya dan dikisar supaya menjadi puri yang halus dan lembut. Tidak perlu tambah air. 3. Bahagi-bahagikan mengikut kesesuaian untuk disimpan dalam bahagian beku (untuk simpanan jangka panjang) atau bahagian sejuk sahaja (untuk digunakan dalam masa seminggu).
8. Buat lapisan bermula dengan bahan basah. Saya mulakan dengan susu. 9. Tambahkan yoghurt. Untuk sekali lagi, saya tidak akan letak yoghurt supaya rasa pai labu lebih menyerlah. 10. Tambah puri pai labu.
Ads
11. Tambah bahan kering: oats, flaxseed, madu, gula perang, kurma atau kismis.
12. Kemudian, ulang oats, puri pai labu, susu dan yoghurt. Tabur kuaci labu untuk bahan rangup.
13. Ideanya adalah agar oat rendaman berlapis-lapis seperti parfait. Agak lain sedikit namun tidak mengapa.
NOTA: * Jika hendak buat donat atau keria (kuih gelang), biarkan sejuk ke suhu bilik dahulu sebelum dilecek dan ditambah tepung. * Jika hendak gunakan untuk goreng tempura, kukus sekadar separuh empuk supaya boleh dihiris dan dicelup tepung tempura.
Petang-petang begini memang enak kalau dapat nikmati aneka makanan celup tepung seperti pisang goreng. Pekena pula dengan teh atau kopi panas. Memang layan! Cuma kadang-kadang nak dapatkan bancuhan tepung gorengan yang sempurna tu agak susah. Tapi jangan risau sebab ni ada resipi mudah perkongsian dari saudari Aini Ahmad yang boleh dicuba. Moga bermanfaat!
RESIPI TEPUNG BANCUHAN PISANG GORENG
YANG RANGUP & BERKERAK
BAHAN-BAHAN:
450ml air
2 cawan tepung gandum
4 sudu makan tepung beras
4 sudu makan marjerin
1 sudu teh garam – agak-agak
1 sudu teh serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
1. Masukkan air, tepung gandum dan tepung beras ke dalam mesin pengisar / blender.
2. Kemudian tambahkan marjerin, garam secukup rasa dan serbuk kunyit.
3. Kisar hingga semua bahan sebati dan menjadi bancuhan yang tidak berketul dan lembut.
4. Sedia untuk dicelup dengan pisang atau lain-lain bahan ikut citarasa.
5. Goreng dengan minyak yang panas hingga kekuningan dan garing. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Isi rambutanbiasa dimakan begitu sahaja atau dijadikan jem. Namun pernahkah anda mencuba minuman yang diperbuat daripada buah ini? Saudari Azizah Ibrahim ada kongsikan resipinya. Nampak sangat sedap dan menyegarkan. Malah bahan-bahannya juga tidak sukar. Jadi kalau dekat rumah ada banyak buah rambutan boleh cuba buat minuman ni. Barulah rambutan yang banyak tu tidak membazir. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa dan juga dimana jua.
RESIPI AIR SEDAP MENGGUNAKAN ISI RAMBUTAN
BAHAN-BAHAN: Isi rambutan secukupnya Jus limau nipis – lebih sedap guna limau kasturi kerana lebih wangi Gula secukup rasa – beli online disini Daun pudina- jika ada Ais Air masak
CARA MEMASAK: 1. Bancuh gula bersama jus limau nipis dan air hingga larut. 2. Masukkan isi rambutan dan juga daun pudina. Jika suka, boleh simpan seketika dalam peti sejuk untuk mendinginkan air. Tidak letak pun tidak mengapa.
3. Tuang bancuhan air rambutan ke dalam gelas dan masukkan ais. 4. Sedia untuk dinikmati.
INFO: Air ini mempunyai rasa masam dan manis. Sangat menyegarkan. Jika suka, boleh juga menambah asam boi dan biji selasih.
Suka makan sosej? Biasa anda beli je kan? Apa kata anda belajar buat sosej ayam secara homemade. Rasanya dijamin lebih sedap malah anda juga boleh kawal kandungan garam serta bebas MSG. Amat mudah! Anda pasti sukakannya.
SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
3 keping isi dada ayam – berat lebih kurang 200gm setiap satu
1 biji bawang besar @ 3-4 biji jika guna bawang kecil
Cili kering – jika mahu rasa pedas
4 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam – jika suka
Sedikit garam
2 biji telur
4 sudu tepung ubi
Sedikit serbuk oregano – jika suka
Sedikit daun ketumbar – saya tambah sebab suka
Sayur-sayur seperti lada benggala, lobak merah, cendawan butang ( jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Potong isi ayam kecil-kecil dan satukan bersama bahan-bahan lain ( kecuali tepung ubi).
2. Masukkan ke dalam food processor. Kisar halus.
3. Letak bahan kisar tadi ke dalam mangkuk. Tambah tepung ubi dan kacau sebati.
4. Ambil piping bag dan isi dengan isi ayam kisar tadi.
5. Seterusnya paipkan isi ayam ke dalam plastik aiskrim. Boleh juga paip ata cling film dan gulung ketat-ketat. Pintal kedua-dua hujung untuk membentuk sosej.
6. Kukus atau rebus sosej selama 15 minit atau sehingga masak. ( empunya resipi masak guna teknik kukus).
7. Buang plastik dan boleh dipanggang. Jika ada lebihan, boleh juga disejukbekukan dan dinikmati pada bila-bila masa.
INFO RASA:
Jika tiada food processor, boleh tumbuk atau kisar guna blender kering.
Andai tak mahu masak sosej sekali dengan plastik pembungkus ( atas sebab kesihatan), anda boleh bekukan sosej terlebih dahulu. Setelah keras, buang plastik dan boelh direbus atau dikukus.