
Anak-anak memang sukakan makanan ringat. Jika anda risau jamu si kecil dengan snek sejubeku yang dibeli, anda pun boleh buat sendiri. Nuget Ayam Brokoli homemade ni pasti menjadi kegemaran anda sekeluarga. Selain sedap dan jimat, kebersihan juga terjamin dan bebas pengawet. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
NUGET AYAM BROKOLI
BAHAN-BAHAN:
- 2 keping dada ayam | saiz besar
- 1 biji telur
- 3 ulas bawang putih
- 1 biji bawang merah besar
- Brokoli secukupnya | dihiris kecil
- Daun ketumbar /daun sup secukupnya | dihiris
- 1 sudu teh lada hitam
- Secubit garam
- 1/2 cawan air masak
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan di dalam pengisar dan kisar hingga halus.
2. Keluarkan dan bentukkan mengikut kreativiti anda.
3. Kukus seketika nugget tadi hingga masak. Sejukkan.
4. Setelah nugget sejuk, bolehlah disimpan di dalam peti sejuk beku dan digoreng pada bila-bila masa.
Kredit: Masz Rita
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kuah Rojak Buah Terengganu Sedap Makan Lepas Tarawih

Isi Kandungan
ToggleKuah rojak buah Terengganu ini memang sedap kalau makan waktu lepas tarawih, ketika moreh. Sambil berehat dengan santai. Ada yang panggil colek buah.
Memang ada tersedia dijual kuah yang siap. Tapi, kalau buat sendiri lagi puas hati. Kita dapat ubahsuai ikut selera kita sendiri. Tak susah pun nak buat kuah rojak ni.
Ikut saja resipi yang dikongsikan oleh Encik Muliadi Ramli ini ye.
Kuah Rojak Buah Terenganu
Bahan-Bahan:
1 keping nisang ( besar)
2 senduk kicap manis – boleh beli online di sini
1senduk sos cili – boleh beli online di sini
2 sudu besar sos tomato – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukup rasa – boleh beli online di sini
2 sudu makan cuka – boleh beli online di sini
Sedikit perasa
2 sudu besar petis udang
Biji bijan ( disangai)
Kacang tanah ( disangai dan ditumbuk) – boleh beli online di sini
1 sudu makan tepung jagung (untuk memekatkan kuah) – boleh beli online di sini
Bahan-bahan (kisar Halus):
15 tangkai cili kering – boleh beli online di sini
10 biji cili padi/ Thai – boleh beli online di sini
Belacan sebesar ibu jari ( bakar sikit) – boleh beli online di sini
Untuk Buah ( jenis buah boleh ikut suka):
Ubi sengkuang
Timun batang
Nanas
Mempelam muda
Belimbing
Cara Memasak:
Masukkan bahan kisar dalam kuali, Kemudian masukkan nisang. Biar mendidih dan cair.
Kemudian masukkan kicap manis, sos cili dan sos tomato serta cuka. Kacau rata.
Setelah itu, masukkan bijan dan kacang tanah. Perasakan dengan gula putih dan garam serta perasa. Kacau sebati. Untuk memekatkan kuah, masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit, ikut kepekatan yang dikehendaki. Kuah rojak mesti rasa pedas-pedas, manis-manis dan sedikit masam.
Siap kuah dan ketepikan.
Untuk sediakan rojak buah ni, potong buah-buahan itu ikut suka.
Ambil buah yang dipotong, letakkan kuah rojak. Tabur kacang tanah. Siap untuk dimakan. sedap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Popia Carbonara Kudapan Ringkas & Mudah Buat

Menu petang nanti nak buat kudapan yang rangup dan gerenti tak henti makan. Popia carbonara ni sedap dimakan panas-panas bersama hidangan teh.Bahan-bahan membuatnya juga mudah.
Popia Carbonara
Bahan-bahan:
Kulit popia-beli online di sini
1 tin carbonara
Lobak merah (dihiris)
Hotdog (3 keping)
Keju cheddar (2 keping)
1 sudu serbuk lada hitam-beli online di sini
Garam
Isi ayam (potong dadu)
1 biji bawang Holland-beli online di sini
Cara memasak:
- Letak minyak sikit kemudian tumis bawang Holland. Masukkan hotdog, ayam dan carbonara. Kacau hingga sebati.
- Masukkan lobak merah, serbuk lada hitam, keju dan garam.
- Kemudian gulung dengan kulit popia dan goreng macam biasa.
- Boleh juga frozen.
Kredit : Ckfaa Adam
Klik sini
Sup Bebola Tepung Pulut. Inti Penuh & Sedap Makan Dengan Minyak Cili
Carrot Cake Sukatan Guna Cawan & Sudu. Resipi Mudah, Gerenti Jadi
Sudah Rasa 3 Perisa Pani Puri, Wanita Ini Komen Mana Satu Lebih Wow
Isi Kandungan
TogglePani puri adalah sejenis masakan masyarakat India. Namun kini, pani puri semakin mendapat tempat dalam kalangan bukan masyarakat India. Cita rasa masyarakat majmuk di tanah air kita sememangnya istimewa. Kita boleh menikmati apa saja masakan pelbagai kaum.
Pani puri berbentuk bulat seperti keropok. Dimakan dengan inti yang dimasukkan ke dalam panipuri selepas dipecahkan sedikit bahagian atasnya.
Usahawan buku Inz Creation, Fazlina Mat Isa berkongsi pengalaman menikmati pani puri yang dijual berdekatan kawasan perumahan.
“Saya teringin nak makan pani puri disebabkan memang suka mencuba pelbagai jenis makanan masyarakat Malaysia. Sebenarnya sebelum pani puri ni viral lagi saya memang suka cuba masyarakat kaum india. Lagi pula cita rasa pani puri yang asli memang kena dengan tekak saya. Sekarang pani puri sudah semakin dimodenkan dengan inti keju dan coklat,” kata Fazlina.
PANI PURI PERISA ORIGINAL

Pani puri original mempunyai inti kari kentang, air asam, air cili, hirisan bawang dan muruku halus. Kentangnya dimasak dengan pelbagai cara. Ada yang kentangnya dilenyek. Ada yang kentangnya dipotong dadu seperti inti karipap.

“Saya suka kentang yang dimasak agak pedas walaupun ada air cili. Selepas keropok pani puri dilubangkan, saya isi kentang terlebih dahulu. Kemudian letakkan hirisan bawang, air asam, air cili dan hiaskan dengan muruku,” katanya lagi.
Rasa pedas dan masam menjadikan pani puri perisa original sangat diminati oleh Fazlina. Bagi Fazlina, inilah pani puri paling wow!
PANI PURI PERISA CHEESE

Pani puri cheese adalah pani puri yang telah dimodenkan. Intinya terdiri daripada kari kentang, cheese dan mayones. Menurut Fazlina, bagi individu yang kurang suka pedas, boleh cuba menikmati pani puri cheese.

“Bagi saya, pani puri cheese juga sedap rasanya. Cuma tidak boleh makan banyak. Sebabnya, kentang dimakan dengan cheese dan mayones menyebabkan rasa sedikit muak. Boleh makan tapi jangan habiskan semua 10 biji pani puri yang ada dalam satu set,” katanya.
PANI PURI PERISA COKLAT

Ini adalah satu lagi perisa pani puri yang sudah dimodenkan. Bagi Fazlina, pani puri ini digemari oleh kanak-kanak.
“Ada dua jenis inti dalam set pani puri coklat. Satu coklat liquid dan satu lagi coklat serbuk yang digabungan antara serbuk biskut, coklat urai dan chocolate chip. Memang menarik perhatian budak-budak,” cerita Fazlina lagi.
Menikmati pani puri perisa coklat, cita rasa manis dengan kerangupan keropok itu sangat mengujakan.

“Makan pani puri coklat samalah macam kita makan kudapan coklat. Tidaklah berempah seperti kebiasaan masakan India yang kita kenal sebagai makanan penuh dengan remah. Tapi saya OK saja dengan arus permodenan dalam masakan,” katanya menutup bicara.
Kredit: Fazlina Mat Isa