Nasi Goreng Sardinperkongsian saudari Tengku RosElyza Raja Muhammad ini nampak sangat sedap dan membuka selera. Bahan-bahan yang digunakan juga sangat ringkas dan mudah diperolehi. Bagi anda yang belum ada idea nak masak menu apa untuk keluarga, sajian ini antara yang terbaik dan boleh dicuba. Semua pasti sukakannya. Jom lihat cara-cara penyediaan.
CARA MEMASAK: 1.Tumbuk bawang merah, bawang putih, cili padi dan ikan bilis hingga lumat. Bilangan cili boleh diubah mengikut tahap kepedasan yang digemari.
Ads
2. Bila bahan tumbuk sudah lumat, masukkan garam dengan secukupnya. Ketepikan.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan sardin. Tutup kuali bagi mengelakkan minyak terpercik kerana ikan sardin ini akan meletup-letup bila digoreng.
4. Ikan sardin yang telah siap digoreng perlu dihacurkan.
5. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan tumbuk bersama cili kisar hingga pecah minyak.
6. Masukkan ikan sardin tadi. Masak hingga hancur namun tidak perlu masak terlalu lama kerana ikan telah masak.
7. Seterusnya masukkan telur. Gaul rata dan masukkan nasi yang telah diperoikan. Gaul rata.
8. Untuk menambahkan seri nasi goreng, tambahkan kicap lemak manis dengan secukupnya. Gaul hingga rata.
9. Akhir sekali masukkan hirisan kubis dan juga kacang panjang. Gaul sampai semua bercampur rata dan lembut.
Sos pencicah thai merupakan antara sos yang digemari ramai. Rasanya yang masam manis memang sedap apatah lagi jika dimakan bersama keropok lekor. Sebenarnya, tak susah pun nak buat sos thai sendiri. Boleh guna resipi yang dikongsi oleh Nurul Mansor. Menariknya, resipi ini tida menggunakan banyak bahan. Jom cuba!
SOS THAI
BAHAN-BAHAN:
4 biji cili besar
Segenggam cili padi merah dan hijau
6 ulas bawang putih
Secawan gula
Secawan cuka
1 sudu kecil garam
1 sudu bancuhan tepung ubi
CARA PENYEDIAAN:
1. Kisar cili besar, cili padi dan bawang putih.
2. Kemudian, masukkan bahan kisar, gula, cuka dan garam ke dalam kuali. Kacau sehingga mendidih.
3. Apabila sudah mendidih, kecilkan api dan masukkan air bancuhan tepung ubi.
4. Siap!
TIPS:
Gunakan hanya 1 sudu tepung ubi. Air boleh letak berapa banyak yang anda mahu, janji sebati. Jangan masuk serbuk tepung selepas sos masak, nanti ia akan berketul.
Suka makan sosej? Biasa anda beli je kan sosej sejuk beku di pasaraya. Malah sosej bersaiz jumbo ni boleh tahan mahal harganya. Jadi apa kata anda belajar buat sosej ayam secara homemade menggunakan resipi perkongsian saudari Zaini Talib. Rasanya dijamin lebih sedap malah anda juga boleh kawal kandungan garam serta bebas MSG. Amat mudah! Anda pasti sukakannya. Malah lebih yakin untuk dihidangkan buat anak-anak.
SOSEJ AYAM JUMBO HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
3 keping isi dada ayam – berat lebih kurang 200gm setiap satu
1 biji bawang besar @ 3-4 biji jika guna bawang kecil
Cili kering – jika mahu rasa pedas
4 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam – jika suka
Sedikit garam
2 biji telur
4 sudu tepung ubi
Sedikit serbuk oregano – jika suka
Sedikit daun ketumbar – saya tambah sebab suka
Sayur-sayur seperti lada benggala, lobak merah, cendawan butang ( jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Potong isi ayam kecil-kecil dan satukan bersama bahan-bahan lain ( kecuali tepung ubi).
2. Masukkan ke dalam food processor. Kisar halus.
3. Letak bahan kisar tadi ke dalam mangkuk. Tambah tepung ubi dan kacau sebati.
4. Ambil piping bag dan isi dengan isi ayam kisar tadi.
5. Seterusnya paipkan isi ayam ke dalam plastik aiskrim. Boleh juga paip ata cling film dan gulung ketat-ketat. Pintal kedua-dua hujung untuk membentuk sosej.
6. Kukus atau rebus sosej selama 15 minit atau sehingga masak. ( empunya resipi masak guna teknik kukus).
7. Buang plastik dan boleh dipanggang. Jika ada lebihan, boleh juga disejukbekukan dan dinikmati pada bila-bila masa.
INFO RASA:
Jika tiada food processor, boleh tumbuk atau kisar guna blender kering.
Andai tak mahu masak sosej sekali dengan plastik pembungkus ( atas sebab kesihatan), anda boleh bekukan sosej terlebih dahulu. Setelah keras, buang plastik dan boelh direbus atau dikukus.
Selalu sayur hanya jadi lauk pelengkap. Tapi korang tahu tak yang sayur terung boleh jadi lauk utama. Misalnya lauk sambal terung ni. Sudah cukup enak kalau nak dimakan dengan nasi. Boleh juga dimakan dengan lempeng.
Resipi ini RASA kongsikan daripada seorang ibu anak tujuh yang selalu memasakkan lauk sambal terung ini untuk keluarganya. Menjadi lauk kegemaran seisi keluarga, resipinya ringkas namun menambat selera.
SAMBAL TERUNG
sambal terung mama fb.
BAHAN-BAHAN
1 batang terung (dikerat 3 inci)
Minyak masak
3 ulas bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
Segenggam ikan bilis
1 inci halia
5 sudu besar serbuk kari
4 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak dan goreng terung sehingga layu. Angkat dan ketepikan.
2. Kisar bawang merah kecil, bawang putih, ikan bilis dan halia dengan sedikit air sehingga halus.
3. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan biarkan sehingga airnya agak kering. Kacau sentiasa supaya tidak hangus.
4. Setelah air agak kering, baru masukkan minyak masak. Tumis sehingga naik minyak.
5. Masukkan serbuk kari. Tumis lagi sehingga naik minyak.
6. Perasakan dengan gula dan garam.
7. Apabila sudah betul-betul masak, masukkan terung. Ratakan dan angkat.
8. Sedia dihidang.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...