Bagi penggemar sajian Nasi Ayam, Bihun Sup, Bubur Nasi dan Spageti Carbonara, boleh cuba resipi yang RASA kongsikan ni. Sangat mudah, ringkas dan sedap. Tentunya membuka selera bagi yang mencubanya. Bagi ibu-ibu yang sibuk, keempat-empat resipi ni memang sesuai disediakan kerana sebahagian dari bahan-bahan asasnya boleh disediakan awal dan boleh menjimatkan masa. Menarik kan? Berikut empat idea menu yang enak,sihat, ringkas dan mudah disediakan di rumah. Selamat mencuba.
1. BIHUN SUP
BAHAN-BAHAN:
250 gm bihun | celur dengan air campur sedikit serbuk kunyit
Panaskan minyak zaitun dalam kuali, tumiskan bawang putih dan bawang Holland hingga wangi.
Masukkan cendawan, kacau rata dan masukkan pula sos carbonaraaaaa.
Seterusnya masukkan susu cair, diikuti spageti kacau rata.
Perasakan dengan garam dan serbuk pati ayam.
Kecilkan api dan terus gaul lebih kurang 1-2 minit.
Tutup api, taburkan serbuk keju parmesan, serbuk lada sulah dan hirisan cili padi. Gaul rata.
Hidangkan bersama hirisan fillet ayam goreng tadi.
INFO CHEF: Untuk menyediakan spageti carbonara ada pelagai versi ikut cita rasa anda. Resipi ini paling ringkas. Sesuai sebagai hidangan makan malam keluarga.
Nasi ayam panggang hidangan lengkap yang menjadi kegemaran seisi keluarga. Ayam di panggang harum memikat selera dan bahan sampingan seperti kicap, sambal dan sup lagi membangkitkan selera.
BAHAN-BAHAB NASI:
4 mug beras basmathi
6 mug air rebusan ayam
2 ketul kiub pati ayam*
3 inci halia*
3 biji bawang putih*
7 helai daun bawang
2 sudu besar minyak bijan
3 kuntum bunga lawang
3 helai daun pandan- di simpul
4 – 5 sudu besar marjerin planta
**Kisar atau tumbuk bahan-bahan yg bertanda ( * )
BAHAN-BAHAN UNTK SOS PERAPAN AYAM PANGGANG:
1 ekor ayam – kerat 4 dan cuci bersih
7 sudu besar sos marinade ayam lee kum kee
1 sudu besar serbuk chinese five spice mc cormick
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk chicken seasoning mc cormick
5 sudu minyak jagung
BAHAN-BAHAN SUP:
4 ulas bawang putih – di mayang
3 inci halia – di mayang
2 bungkus sup bunjut
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 keping kecil asam keping
Air rebusan ayam secukupnya
BAHAN-BAHAN SOS CILI:
10/15 biji cili api merah – optional
6 biji cili merah
1 biji tomato- kerat kasar
2 inci halia
3 ulas bawang putih
2 biji limau kasturi @ limau nipis- perah
1 sudu tomato sos
3 sudu cili sos
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya
CARA-CARA: (Masukkan semua bahan didalam blender dan kisar hingga hancur)
BAHAN-BAHAN KICAP:
2 ulas bawang putih
kicap manis secukupnya
air rebusan ayam secukupnya
1 sudu besar sos tiram
tepung jagung di campur dgn air secukupnya (untuk pekatkan)
sedikit gula
(Blend semua bahan kecuali tepung jagung)..selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur…agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya..(utk memekatkan kuah)
BAHAN HIASAN:
Tomato, salad, daun sup dan bawang, timun
CARA MEMASAK SUP:
Mula-mula buat air rebusan ayam (masukkan air, sedikit daun bawang, halia & beberapa ulas bawang putih yang diketuk kasar) Tutup periuk dan masak hingga mendidih.
Selepas air mendidih, masukkan ayam dan biarkan ia masak selama 20 minit. Selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.
CARA MASAK NASI:
Mula-mula masukkan majerin dalam periuk elektrik dan biar ia mencair.
Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah di kisar dan biar naik bau.
Selepas itu masukkan bunga lawang, daun bawang dan daun pandan.
Bila sudah layu masukkan minyak bijan.
Kacau-kacau sekejap, kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam mengikut sukatan beras. Biarkan hingga nasik masak.
CARA MEMASAK AYAM:
Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu mangkuk besar.
Gaulkan ayam dengan semua bahan perapan. Sapukan rata dan biarkan 1- 2 jam.
Selepas ayam diperap susun ayam dalam tray yang sesuai, tinggalkan bahan-bahan sos perapan yang lebih itu.
Kemudian bakar ayam dalam oven selama lebih kurang 1 jam 15min pada suhu 200c.
Baki sos perapan yang masih ada lebih tadi jangan buang. Setiap 20 minit keluarkan sekejap ayam dan sapukan ayam dengan lebihan sos perapan tadi, sehingga selesai bakar. ( anggaran dalam 3-4 kali sapu sepanjang proses bakar ayam tu..)
Agak-agak warna ayam dah bertukar coklat gelap dan kulit ayam nampak berminyak berkilat boleh diangkat.
CARA MEMASAK SUP:
Panas periuk dengan sedikit minyak dan tumis bawang putih, halia & sup bunjut sehingga naik bau. Masukkan serbuk lada sulah.
Kemudian masukkan baki air rebusan ayam tadi. Kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. Masak sehingga mendidih dan perasakan sup. masukkan 1 kiub pati ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)
Selepas semua sudah masak, bolehlah di makan. Cara penyediaan iaitu timun, tomato dipotong nipis-nipis, daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi. Taburkan juga bawang goreng. Siap untuk dimakan.
Dekat nak bulan puasa teringin pula nak makan bubur lambuk. Apa yang menyebabkan bubur lambuk berbeza dari bubur biasa kerana bahan-bahannya terdiri dari pelbagai antaranya daun kesom, daun kadok, pucuk paku hijau dan daun kunyit.
BAHAN-BAHAN:
5 ulas bawang merah
2cm halia
1 sudu besar lada hitam
2 cawan beras | rebus biar jadi bubur
3 daun ulat bulu
4 tangkai daun kesom
2 tangkai daun kadok
1 ikat pucuk paku hijau
1 ikat daun paku merah (pucuk midin)
5 tangkai daun cekur manis
5 tangkai pucuk ubi
1 cawan ikan bilis
2 ekor ikan kembung [bakar dan ambil isi
Kaki, tengkuk ayam (tak ada pun tak apa)
1 helai daun kunyit
5 tangkai pucuk lada
Lada burung (ikut tahap kepedasan masing-masing. Jangan potong. Masuk sebiji-sebiji.)
Budu sesedap rasa (rahsia bubur lambuk)
Air secukupnya
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Semua sayuran dipotong, basuh dan toskan.
2. Tumbuk lada hitam hingga lumat. Setelah itu masukkan bawang merah, halia dan isi ikan. Tumbuk lagi sehingga lumat.
3. Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi ke dalam bubur nasi.
4. Masukkan ikan bilis dan kacau sehingga rata.
5. Bila sudah hampir untuk diangkat, masukkan sayur-sayuran & garam secukupnya. Kacau hingga cukup rata dan sayur layu.
Teringin nak makan spageti tapi nak ikut tekak Melayu. Nah, ini admin kongsikan resipin yang admin buat sendiri tau. Mudah sangat ye, boleh cuba tak sampai 15 minit siap dan tak perlu nak macam-macam bahan. Guna je sayur mayor yang ada dalam peti sejuk, tumis dan kacau gaul dan siap…
Nyam-nyam sedap boleh jadi hidangan makan malam yang ringkas ye.
.
SPAGETI AGLIO OLIO ALA MELAYU
BAHAN-BAHAN:
1 paket spageti | rebus dan tos
1 keping dada ayam | hiris kecil
6 biji cendawan shitake | hiris
4 batang kacang panjang | hiris halus
1 biji tomato | potong dadu
1 biji bawang Holland | potong dadu halus
3 ulas bawang putih | cincang halus
10 biji cili padi | hiris halus
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh serbuk oregano | jika suka
Garam, gula secukup rasa
4 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK :
1: Panaskan minyak tumis bawang merah, bawang putih dan hirisan cili hingga wangi. 2: Masukkan hirisan cendawan dan kacang panjang, kacau rata. 3: Seterusnya masukkan spageti, kacau rata dan masukkan pula tomato. 4: Perasakan dengan garam, gula dan serbuk pati ayam, kacau lagi. 5: Tambahkan pula dengan serbuk lada hitam dan serbuk oregano. 6: Kacau rata. Setelah cukup rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
Ayam masak kicap memang lauk tak pernah gagal pikat selera — tapi bila ditambah madu, rasanya terus naik satu level!Gabungan manis, pedas dan berempah...