Tortilla Mini Wrap berinti Nuget Ayam ni sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Sangat mudah sahaja cara penghasilannya. Sekali buat, boleh makan satu keluarga. Kalau buat untuk sarapan, minum petang malah sesuai juag untuk sajian makan malam bagi anda yang mahukan sajian yang lebih ringkas. Kombinasi perlbagai bahan sebagai inti, membuatkan hidangan ini begitu mengenyangkan sekali. Nak cuba buat? Saudari Jaja Ramliada kongsikan resipinya. Selamat mencuba.
1. Goreng nuget ayam hingga masak. Angkat, toskan minyak dan ketepikan. Boleh juga guna nuget kegemaran yang lain.
2. Petua daun salad supaya tahan segar lebih lama, rendamkan dengan air garam dalam 2-3 minit. Kemdian toskan.
3. Sos cili dan mayones yang diletak dalam botol supaya lebih senang untuk digunakan.
4. Panaskan tortilla terlebih dahulu dalam kuali. Terbalikkan dalam beberapa saat kemudian lipat sebegini supaya nampak garisan. Nanti senang nak potong 2.
Ads
5. Buat seperti ini supaya dapat tortilla saiz mini.
6. Letak Roti wrap pada kedudukan sebegini. Letak mayones dan sos cili atau apa sahaja sos kegemaran.
7. Letak daun salad, nuget dan letak lagi mayones dan sos cili.
8. Lipat roti wrap begini.
9. Jika mahu nampak kelainan, boleh bungkus wrap guna kertas burger. 10. Ambil sekeping kertas pembalut burger kemudian potongkan pada 4 bahagian dan lipat.
11. Untuk lebih kemas, letak salotape di hujungnya.
12. Mini Tortilla Nuget Ayam siap disediakan. Sedia untuk dinikmati.
Bila tibanya cuti sekolah, riuh rendah rumah dibuatnya. Maklumlah, semuanya sedang bercuti. Masa inilah kaum ibu ‘terlebih’ sibuk di dapur sebab kaki makan tengah ramai berkumpul. Memang meriah! Snek antara hidangan ringan yang menjadi kegemaran anak-anak namun kebanyakan snek beku yang dijual di pasaran, kurang bagus untuk kesihatan kerana mengandungi kandungan garam serta MSG yang tinggi.
Bagi anda yang mementingkan kualiti makanan yang dihidangkan, anda boleh menyediakan aneka snek ini secara homemade. Mudah je! Jom cuba.
1. NUGGET AYAM TEMPURA
BAHAN-BAHAN:
700gm isi dada ayam | potong kecil
2 biji telur
5 ulas bawang putih
2 biji bawang merah saiz sederhana
Serbuk lada hitam secukupnya
3 sudu makan tepung ubi kayu
Garam dan perasa ( jika suka) secukupnya
Tepung goreng serbaguna secukupnya
Sedikit mentega
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus. ( boleh guna food processor jika ada. Jika tiada, boleh guna pengisar biasa.)
2. Ambil loyang bersesuaian dan sapukan sedikit mentega.
3. Tuang adunan ke dalam loyang dan kukus selama30 minit.
4. Setelah masak, keluarkan kek nugget tadi dari loyang.
5. Potong kek nugget mengikut saiz yang digemari.
6. Bancuh tepung serbaguna dengan air. Jangan pekat sangat dan jangan cair sangat supaya nugget boleh disalut dengan sekata.
7. Celupkan nugget dalam tepung serbaguna dan goreng hingga garing.
250gm keju Mozarella parut (jika beli yang ketul, parutkan supaya senang cair.)
250gm krim keju
1 cawan daun bayam racik (daun sahaja tanpa batang.)
1 sudu makan mentega
1 ulas bawang putih | cincang
1 sudu teh lada hitam | tumbuk halus
1 sudu teh garam halus
BAHAN SALUTAN:
1/2 cawan tepung gandum
2 biji telur | dipukul
1 cawan serbuk roti oren
Nota: ** Nak tambah isi ayam cincang pun boleh. ** Nak gantikan bayam dengan daun sawi pun boleh. ** Nak guna carrot pun sedap. Caranya ialah parut halus dan perah sikit airnya. ** Nak guna brokoli pun ok. Ambil kepala brokoli tu cincang halus. ** Nak campur pun ok sangat-sangat. Ikut citarasa masing-masing.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan mentega dan bawang putih. Biar naik bau. Masak guna api perlahan sahaja bagi elakkan bawang garing.
2. Masukkan keju mozarella dan krim keju. Kacau hingga cair.
3. Bila keju dah cair, masukkan daun bayam, lada hitam dan garam secukup rasa. Kacau rata hingga bayam agak layu dan bertukar warna hijau gelap.
4. Masukkan ke dalam bekas bersesuaian yang tidak melekat. Boleh juga sapukan sedikit minyak pada bekas. Jika nak buat bentuk bulat, kepal semasa keju masih panas. Sebab jika dah sejuk, susah nak bentukkan keju tersebut.
5. Tekan-tekan keju supaya rata. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga set.
6. Bila dah pejal, potong keju menjadi kepingan serta saiz yang digemari. Sebaiknya jangan terlalu tebal atau nipis. Jika tak nak potong, boleh juga terap menggunakan ‘cookies cutter’. Bentuknya cantik nanti.
7. Salutkan dengan 1/2 cawan tepung gandum.
8. Kemudian celupkan ke dalam bancuhan telur. Ulang poses beberapa kali. Urutannya ialah: tepung – telur-tepung-telur.
9. Salut pula dengan dengan serbuk roti berwarna oren hingga rata.
10. Simpan kepingan keju di tempat beku selama 15 minit sebelum digoreng.
11. Panaskan minyak dan goreng dengan api perlahan hingga kekuningan. Jika nak ‘frozen’kan pun boleh.
1 tangkai cili kering ( nak pedas letak lebih, yang serbuk pun boleh )
1 gelas air / stok ayam
* Anda boleh tambah atau tukar bahan mengikut kreativiti masing-masing.
Saiz gelas plastik untuk menyukat air / stok ayam
CARA MEMASAK:
1. Kisar semua bahan hingga halus dan sebati.
2. Masukkan dalam piping bag, picit memanjang diatas cling flim. Gulung kemas, pusingkan hujung cling flim hingga ketat dan padat. Ikat kuat kanan dan kiri.
3. Didihkan air, rebus dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air ais sebentar.
4. Tos dan buka balutan cling flim tadi. Bolehlah di goreng atau pan fried. Sosej ini juga boleh disimpan beku.
Roti tortilla – dibakar sekejap dalam kuali non stick selama 2-3 minit
Isi ayam bahagian dada – digoreng tepung
Mayones secukupnya
Sos Thousand Island secukupnya
Daun salad secukupnya
Tomato – potong dadu
Lobak merah – disagat
Timun – disagat
Keju – ikut citarasa. Tak nak pun tak mengapa
BAHAN PERAP AYAM
Tepung gorengan serbaguna
Telur – dipukul
Bahan perasa
CARA MEMASAK:
1. Ambil isi ayam dan perapkan dengan sedikit perasa. Biarkan selama 15-30 minit.
2. Kemudian celupkan isi ayam dalam bancuhan telur dan golekkan dalam bekas berisi tepung serbaguna.
3. Celup dalam bancuhan telur sekali lagi diikuti tepung serbaguna. Tekan-tekan sedikit ayam tadi kemudian goreng dalam minyak hingga garing dan berwarna keemasan.
4. Untuk menyediakan twister, ambil roti tortilla dan bakar seketika di atas kuali non stick. Ia bertujuan untuk memudahkan proses menggulung.
5. Sapu mayones pada keseluruhan roti tortilla.
6. Susun daun salad, lobak merah, timun dan tomato. Kemudian paipkan sos Thousand Island dengan secukupnya.
7. Susun kepingan isi ayam yang digoreng tadi diikuti kepingan keju. Balut dengan kemas.
8. Bakar gulungan Twister sekali lagi untuk mencairkan keju. ( boleh bakar guna kuali non stick sahaja.) Jika tak nak bakar pun tak apa.
Resipi kuih gunting ni sangat sesuai untuk yang sedang tercari-cari snek sedap untuk dimakan bersama keluarga sewaktu menonton televisyen di rumah. Memang senang sangat resepi ni boleh buat banyak dan simpan dalam balang buat stok. Resipi kuih gunting ini dikongsikan di Facebook oleh Ummu Ashraf. Kalau ada yang nak buat jualan guna resipi ni pun boleh. Jom kita cuba!
Sedapnya kalau dapat makan pancake yang gebu dan tebal macam di McD tu kan? Kalau nak beli pun dah mahal. Jadi, boleh buat sendiri di rumah menggunakan resipi perkongsian oleh saudara Khairul Abdullah. Lebih jimat dan puas hati. Adunan yang lebih juga boleh disimpan di dalam peti sejuk.
1. Campurkan semua bahan di dalam satu bekas dan kacau sebati. Boleh kacau menggunakan sudu atau tangan. Nak lagi mudah, boleh masuk ke dalam pengisar.
2. Selepas adunan sebati, panaskan kuali dengan api yang perlahan. Sendukkan adunan tadi dan tuang di tengah kuali perlahan-lahan.
3. Tunggu sehingga pancake nampak berlubang keseluruhannya dan balikkan adunan sehingga kekuningan.
4. Siap! Boleh dihidangkan dengan butter, maple syrup, madu atau aiskrim.
Ayam sambal untuk makan dengan nasi lemak lain cara memasaknya, tak sama dengan ayam sambal untuk hidangan nasi minyak, nasi tomato dan sebagainya.Ini yang...