Kadang penat juga memikir apa kudapan yang ingin dinikmati. Rasanya ingin makan tapi tapi tak mahu yang terlalu kenyang. Ada banyak pilihan kudapan yang boleh anda kamu cuba dari makanan manis hingga masin. Tapi kalau sukakan yang manis, bolehlah cuba buat muffin jagung. Muffin lembut ini dijamin boleh bikin mood korang semakin baik. Sedap dibuat untuk minum petang nanti.
MUFFIN JAGUNG
BAHAN-BAHAN A
1 cawan tepung gandum (7 muffin)-BELI ONLINEDI SINI 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI 1/2 sudu kecil baking soda *semua diayak bersama
BAHAN B
1 biji telur gred A 1/2 cawan gula 1 tongkol jagung(mentah)disagat 2 sudu besar sirap jagung *sirap untuk buat air minuman jagung 1 sudu kecil garam halus
BAHAN C
1/4 cawan minyak 2 sudu besar susu segar
Ads
FILLING & TOPPING
Jagung rebus disagat Chocolate chip pilihan
CARA MEMBUAT:
1)Pecahkan telur dan kacau ala kadar saja dengan whisk.Masukkan semua bahan B ke dalam mangkuk,Kacau sebati.
2)Buat lubang di tengah bahan kering(A)dan masukkan bahan (B),gaul semua bahan sebati dengan sudu besar/spatula.
3)Masukkan bahan (C) dan kacau sebati semua bahan.
4)Masukkan adunan ke dalam cawan muffin setakat separuh cawan dan masukkan sedikit jagung rebus dan chocolate chips.Tuang lagi adunan sehingga 3/4 cawan dan letak jagung dan chocolate chips sekali lagi sebagai topping.
5)Bakar pada suhu 160-170°c(ikut suhu oven masing-masing)selama lebih kurang 20-25 minit.
Siap untuk dihidang.
Walaupun bayang puasa dan raya belum berbahang, tapi tak salah kan kalau kita cuba dulu resipi biskut yang mudah dan sedap ini.
Resipi biskut ovaltine ala famous amos ini, gabungan serbuk ovaltine berlemak dengan coklat beryls cair dalam mulut, memang sedap.
Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Azlina Ina ini.
BISKUT OVALTINE ALA FAMOUS AMOS
BAHAN-BAHAN:
1 cawan buttercup atau marjerin (mana yang suka dan ada rezeki lebih nak guna pure butter silakan) – beli online di sini ½ cawan gula halus (kalau tak suka manis, boleh kurangkan) – beli online di sini 1 biji telur ¼ cawan minyak masak biasa – beli online di sini ½ cawan ovaltine ½ cawan susu tepung 1 cawan tepung jagung – beli online di sini 1 sudu kecil baking powder ½ sudu kecil soda bikarbonat 3 cawan tepung gandum cap ros 1 cawan almond nips | dibakar kejap 1 cawan coklat chip 1 cawan coin milk beryls
6. Bila dah siap, adun tambahkan almond nips yang dah dibakar kejap. Lepas tu satu cawan coklat chip. Kacau-kacau rata.
7. Mana suka kriuk-kriuk coklat boleh tambah coin milk beryls ya. Gaulkan rata.
8. Adunan doh memang lembik, jangan tambah tepung.
9. Masuk piping beg, nak cubit-cubit pun boleh.
10. Ok loyang sapu majerin ye, lepas tu susun cookies jangan rapat sangat nanti dia kembang. Bakar suhu 170C-180C masa 20 minit atau bergantung ketuhar masing-masing.
11. Mana yang ada coklat coin tu dia gelap sikit. Tekstur cookies ni waktu dia panas atau suam dia chewwy nanti dah sejuk dia rangup. Jadi nak makan waktu bila boleh pilih.
Kredit: Azlina Ina
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Tauhu bukan sahaja enak dimakan dengan nasi panas, malah sedap diratah begitu sahaja. Tak cukup sekali makan, asyik nak mengulang aje.
Tauhu boleh aje diratah begitu sahaja, jadi juadah yang sangat mengenyangkan dan ‘favourite’ sepanjang masa
TAUHU TERBALIK
BAHAN-BAHAN :
tauhu bulat (selalu guna dalam mi kari tu)
isi ayam | dicincang
isi udang |dicincang
jejari ketam| dicincang
bawang besar | dihiris halus
daun sup | dihiris halus
kiub ayam
lada hitam
telur ayam
CARA MEMASAK : 1. Lakukan belahan T kecil keatas tauhu itu dan keluarkan isi tauhu tersebut dan dan asingkan 2. Perlahan-lahan terbalikkan tauhu tersebut (inside out)
3. Isikan tauhu tersebut dicampurkan dengan semua bahan-bahan yg selebihnya. gaul sehingga sebati
4. Kemudian sumbatkan bahan-bahan yang digaul tadi ke dalam tauhu
5. Goreng tauhu sehingga keperanggan
Sos Hainan @ sos nasi ayam sebenarnya
Bahan-bahan sos : cili merah bawang putih
bawang kecil
halia
sos nam pla (sos ikan)
garam
gula
cuka/asam limau
CARA MEMASAK :
1. Kisar semua bahan-bahan.
2. Masak sehingga naik bau
p/s : Sukatan ni agak-agak sahaja, ikut jumlah yang anda ingin buat
Sumber resepi : Aneka resepi Via FB : Suka Makan.Dot.Com
TAUHU BERLAUK
.
. Bahan A :
200 gm Isi Udang/Ayam
4 keping Tauhu Keras
2 tiub Tauhu Jepun
3 biji Telur
1 sudu teh Serbuk Lada Sulah
2 tudu teh Minyak Bijan
Bahan B :
Daun Bawang | dihiris
Karot | dicincang
Cili Merah ~ dicincang
Garam secukup rasa
Serbuk Perasa (optional)
Bahan Celupan :
2 biji Telur
Sedikit hirisan Daun Bawang & Cili Padi
Secubit Garam
CARA MEMASAK :
1, Kisar Bahan A
2. Masukkan bahan kisar ke dalam satu bekas
3. Masukkan Bahan B, gaul rata
4, Kukus dalam loyang/bekas plastik selama 30 minit atau sehingga masak (jika guna loyang, griskan sedikit minyak pada loyang)
5, Sejukkan dahulu sebelum dipotong
6. Potong mengikut saiz yang disukai
7. Celup dalam telur dan goreng sehingga kekuningan
Atau cara lain; selepas dicelup telur, golekkan dengan breadcrumbs dan goreng
SAMBAL GORENG JAWA
.
BAHAN-BAHANNYA :
1/4 bahagian kobis bulat, hiris, cuci dan toskan
5 tangkai kacang panjang, hiris serong
2 keping tempe, dadu dan goreng
1 keping tauhu, didadu dan goreng
1 keping tauhu kering @ fucuk, kerat kecil dan rendam hingga lembut
1 cekak sohoon, kerat pendek dan rendam hingga lembut
1/3 cawan isi udang
1 batang serai, dititik
1/2 inci lengkuas, dititik
5 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
1 kuib ikan bilis (optional)
1 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali, kurang lebih 3 camca besar. 2. Tumis serai, lengkuas, bawang merah dan bawang putih hingga harum. 3, Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api kecil dan kacau selalu. Tambah sos tiram, pes asam jawa dan kiub ikan bilis (hancurkan). Kacau rata dan tuang sedikit air. 4, Masuk udang dan masak hingga berubah warna, tambah tauhu dan tempe goreng, kacau rata. Masukkan tauhu kering (toskan), kacang panjang dan kobis. Gaul hingga rata. 5, Tambah soo hoon (toskan). Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Masak hingga kering sedikit dan soo hoon lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. 6. Hidangkan bersama nasi putih atau ketupat.
Ada yang teringin makan makanan yang manis-manis? Enak juga kalau dapat makan agar-agar gula merah. Lebih sedap jika dimakan sejuk, nikmatnya terasa di tekak. Mudah sahaja cara penyediaan agar-agar ini, ikut sahaja resipi yang dikongsi oleh Mizah Ngatiman ini.
RESIPI AGAR-AGAR GULA MERAH
BAHAN-BAHAN:
18gm agar-agar tali
Daun pandan
1 biji telur
1 cawan gula merah
3/4 cawan gula pasir
1 kotak kecil santan
5 cawan air
Secubit garam
CARA PENYEDIAAN:
1. Masak air dan agar agar hingga larut. Simpulkan daun pandan sekali.
2. Masukkan gula merah.
3. Masukkan gula pasir. Kacau hingga semua hancur.
4. Sementara itu, satukan santan, telur dan garam. Kacau sebati.
5. Dah hancur gula tadi, tutup api dan tapis.
6. Masuk semula gula tadi ke dalam periuk dan masak lagi.
7. Selepas itu, masukkan santan yang sudah dikacau sebati sebentar tadi.
8. Sentiasa kacau supaya santan tidak bergentel. Tunggu sehingga mendidih. Tutup api dan sedia untuk dituang ke dalam loyang.
9. Tips, basahkan loyang terlebih dahulu supaya mudah untuk diterbalikkan. Masukkan ke dalam peti sejuk sehingga keras.
10. Selepas keluar dari peti, sisipkan sedikit bahagian tepinya. Kemudian terbalikkan.
11. Siap dipotong! Wangi. Cukup manis lemak rasanya.
Jika anda mencari barangan rumah, boleh cari DISINI.
Nak buat kuih akok tapi tiada dapur arang? Cuba resipi akok homemade yang mudah ini! Hanya guna sandwic maker, hasilnya tetap lembut, lemak manis, dan keemasan.