![Untitled design (34)](https://cdn.rasa.my/2022/01/Untitled-design-34.jpg)
Sesekali menikmati sajian Maggi Goreng Special ni memang terasa keenakannya. Seakan menikmati sajian di restoran Mamak. Bagi anda yang suka sangat makan Maggi Goreng, apa kata cuba resipi perkongsian saudari Nurul Ateekah ni antara yang boleh dicuba. Nampak sangat membuka selera. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI MAGGI GORENG SPECIAL SEDAP
BAHAN-BAHAN:
3 paket mi segera perisa Kari – mi direbus 1/2 masak
3 paket perencah mi segera Kari
3 biji telur
Sawi dan tauge secukupnya
1 biji tomato
Lobak merah
7 ulas bawang putih – ditumbuk
5 biji bawang merah – dihiris
1 biji cili merah – hiris
1 biji cili hijau – hiris
3 sudu makan cili kisar – beli online disini
Fishball
Meatball
1 sudu teh serbuk belacan – beli online disini
1½ sudu makan sos cili – beli online disini
1½ sudu teh sos tomato – beli online disini
1 sudu makan sos tiram – beli online disini
1 sudu teh sos ikan – beli online disini
1½ sudu makan kicap – beli online disini
1 sudu kecil kicap cair – beli online disini
Serbuk lada putih – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Tumiskan bawang putih sehingga garing.
2. Kemudian masukkan bawang merah. Masak hingga keperangan.
3. Masukkan cili kisar. Masak sehingga pecah minyak.
4. Kemudian masukkan fishball dan meatball.
5. Masak sebentar dan masukkan 2 biji telur. Masak seperti telur hancur.
6. Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, serbuk belacan, kicap manis dan perencah maggi. Gaul rata.
7. Seterusnya masukkan sawi, tauge, lobak merah, tomato dan mi segera yang telah direbus separuh masak. Gaul sehingga rata.
8. Masukkan pula sos ikan dan kicap cair jika kurang masin.
9. Masukkan serbuk lada putih dan lagi 1 biji telur. Gaul sebati sehingga berasap.
10. Maggi Goreng Special siap untuk dihidang.
Kredit resipi & foto: Nurul Ateekah
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Patutlah Resipi Terung Goreng Crispy Dapat 20K ‘Share’. Memang Sedap!
Pucuk Ubi Goreng Resipi Dari Ig Live Dato’ Rizalman. Mudah & Memang Sedap
Nak Meniaga Pulut Kuning & Rendang Ayam? Wanita Ini Kongsi Resipi & Tip
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
https://www.youtube.com/watch?v=r3PbF8Dqcto
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Buat Sendiri Seri Muka Pandan Yang Sedap Dengan Cara Mudah.
![Buat Sendiri Seri Muka Pandan Yang Sedap Dengan Cara Mudah.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2019/12/103907.jpeg)
Cuti sehari ni kalau korang tak ke mana-mana mohlah kita cuba buat kuih lagend ni, Seri Muka Pandan. Memang sedap dan tak pernah jemu makan, kalau korang bosan dalam loyang buat dalam bekas plastik tahan panas yang kecil-kecil, lagi senang nak simpan dalam peti sejuk, bila nak makan keluarkan sikit-sikit. Yang lain tak perlu diusik tinggal untuk simpan beberapa hari makan bila teringin. Jimatkan tak payah beli-beli.
SERI MUKA PANDAN
BAHAN-BAHAN:
LAPISAN PULUT:
- 2 cawan pulut
- 2 cawan santan cair
- 1 sudu teh minyak
- Sedikit garam
BAHAN LAPISAN ATAS
- 10helai daun pandan
- 3 cawan santan | kisar dengan daun pandan
- 1 cawan gula pasir
- 1 biji telur gred A
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kastar
- 1/4 cawan tepung beras
- 1 sudu teh garam
- Sedikit pewarna hijau
CARA MEMASAK:
- Cuci pulut dan rendamkan selama 2 jam.
- Masukkan pulut yang telah direndam ke dalam loyang yang sudah digris minyak alas plastik.
- Tuangkan santan cair yang dicampur sedikit garam. Jika menggunakan bekas plastik sebagai acuan sapukan bekas dengan minyak.
- Kukus selama 30minit atau sehingga pulut masak.
- Sementara tunggu lapisan bawah masak, sediakan bahan-bahan untuk lapisan bawah.
- Setelah pulut masak, tekankan pulut sehingga padat.
- Sediakan pula bahagian atas, satukan santan dengan daun pandan, kisar dan tapis.
- Kemudian campurkan campuran santan daun pandan tadi dengan gula, dan telur ke dalam blender dan kisarkan lagi.
- Masukkan tepung gandum, tepung kastard, tepung beras, garam dan pewarna. Kisar lagi sampai sebati.
- Kemudian masukkan adunan yang telah diblender ke dalam periuk atau kuali.
- Masakkan sebentar adunan dengan api perlahan. Kacau guna whisk sehingga naik wap.
- Tuangkan adunan pandan ke dalam loyang pulut tadi, atau bekas plastik kecil tadi dan kukus lagi selama 15-20 minit dengan api sederhana.
6 Cara Masak Kek Dari Krim Keju. Perrghh Meleleh & Cair Di Mulut.
![6 Cara Masak Kek Dari Krim Keju. Perrghh Meleleh & Cair Di Mulut.](https://cdn.rasa.my/2018/12/Untitled-design-21-5.jpg)
Kek kalau bahannya dari krim keju, memang sedap tak terkata. Penggemar keju lagi lah pula. Biasanya kek keju asli yang menggunakan bahan asas krim keju dimasak menggunakan teknik ‘water bath’, iaitu tin pembakar kek dialas dengan bekas berisi air semasa membakarnya.
Tetapi jika digunakan sebagai sapuan atau krim lapisan kek seperti Kek Red Velvet dan Kek Lobak Merah, boleh dibakar seperti kek biasa aje.
Hujung minggu ni ceriakan mood anak-anak dengan kek keju yang cair di mulut ini…yummy.
1.RED VELVET CAKE
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek span:
- 200 gm mentega
- 660 gm gula halus
- 7 biji telur
- 30 gm esen vanila
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 100 gm tepung jagung
- 20 gm serbuk koko
- 400 ml minyak masak
- 350 ml susu + air lemon 50 ml
- Beberapa titik pewarna merah
Bahan krim :
- 500 gm krim keju
- 200 gm gula halus
- 2 sudu makan air lemon
- 200 gm krim manis (pukul hingga kembang)
CARA MEMASAK :
1. Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan esen vanila dan telur sedikit demi sedikit, dikaup balikkan.
3. Setelah sebati masukkan tepung, soda bikarbonat, tepung jagung dan tepung koko sehingga sebati.
4. Masukkan minyak sedikit demi sedikit dan campurkan campuran susu dan lemon dan kacau hingga sebati.
5. Titikkan pewarna merah. Dan asingkan adunan kepada bekas loyang pembakar, berasingan, ikut berapa lapisan kek yang ingin dibuat.
6. Akhir sekali masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit hingga masak.
Cara memasak bahan krim :
1. Campurkan semua bahan krim dan kacau sehingga tidak berketul.
2. Kemudian masukkan krim manis dan kacau hingga sebati.
Cara membuat lapisan kek:
1. Buang kulit lapisan atas kek dan bersihkan permukaannya.
2. Sapu rata-rata air suam atas kek tadir.
3. Sapu adunan krim keju di atas kek
4. Ulangi langkah tadi sehingga lapisan teratas.
5. Setelah selesai, hiaskan kek ikut citarasa anda.
INFO CHEF :Bagi mendapatkan kek yang gebu gunakan susu segar penuh krim (full cream). Jangan gunakan susu rendah lemak jika mahukan kek yang berlemak, gebu dan lembut
Saiz hidangan : Kek seberat 1kg
Waktu Memasak : 1 jam setengah
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Rasa kek gebu dan lembut dan boleh dimakan begitu sahaja tanpa krim.
2. KEK LOBAK MERAH DENGAN BADAM
BAHAN-BAHAN:
Bahan A:
- 200 gm tepung gandum atau tepung kek | diayak
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat | diayak
- 1/2 sudu teh serbuk kayu manis | diayak
*Satukan semua bahan A ini, kemudian di ayak.
Bahan B:
- 250 gm lobak merah | diparut halus dan telah di perah
- 100 gm almond nibs | dipanggang dahulu selama 5 minit dalam oven pada suhu 160 C)
- 240 gm gula halus
- 180 gm minyak jagung
- 2 biji telur saiz A
Bahan krim keju :
- 150 gm krim keju
- 30 gm mentega tanpa garam
- 60 gm gula aising
- 10 gm whipping cream
*Badam hancur (kasar) @ almond nib dan parutan keju cheddar untuk hiasan
CARA MEMASAK :
Kek :
1. Putar gula dan telur hingga kembang
2. Masukkan minyak jagung dan putar lagi hingga sebati dengan kelajuan sederhana
3. Masukkan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kaup balik sehingga sebati.
4. Masukkan lobak dan badam, kaup balik sehingga adunan sebati.
5. Sediakan loyang pembakar 23 sm, lapik loyang dengan kertas pembakar dan sapukan sedikit mentega pada loyang.
6. Tuangkan adunan dan bakar adunan di dalam ketuhar pada suhu 170 darjah celcius yang telah di panaskan dahulu selama 15 minit.
7. Bakar kek selama 40-50 minit bergantung kepada oven masing-masing..
8. Setelah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sebentar dalam loyang pembakar dan kemudian terbalikkan atas redai.
Krim keju :
1. Pukul keju krim,mentega dan gula aising hingga kembang.
2. Dalam bekas lain, pukul whipping cream sehingga kembang.
3. Masukkan whipping cream ke dalam adunan keju krim dan kaup balik adunan sehingga sebati. Krim keju sedia disapukan pada kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat saiz 23 sm (1.5 kg)
Waktu memasak: 40 – 50 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Kek lobak merah klasik denan ‘topping’ krim keju yang lazat.
INFO CHEF : Selain badam anda juga boleh menggantikan dengan kacang walnut atau jenis kekacang , panggang dahulu kekacangnya. Lobak merah hendaklah disagat kasar.
3. KEK KEJU OREO
Bahan-bahan:
Bahan dasar kerak :
- 80 gm biskut oreo | telah di asingkan intinya
- 50 gm mentega | yang dicairkan
Bahan krim keju :
- 250 gm krim keju @ cream cheese
- 200 gm non dairy whipping cream
- 150 gm yogurt biasa
- 50gm gula kastor
- 15 gm gelatin
- 60 ml air panas
- 50 gm serbuk oreo dan sedikit biskut oreo sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
Dasar kerak:
1. Hancurkan biskut sehingga menjadi serbuk. Sediakan loyang spring form 18cm. Alas loyang dengan pembalut plastik atau kertas minyak supaya senang untuk dikeluarkan.
2. Tuang mentega ke dalam biskut. Kacau rata. Tuang ke dalam loyang dan padatkan. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit hingga sejam.
Kek krim keju :
3. Bancuh gelatin dengan air panas. Kacau sehingga gelatin larut. Suamkan.
4. Pukul krim keju cheese dan gula hingga gula hancur dan nampak gebu.
5. Masukkan yogut dan juga whipping cream. Pukul lagi hingga sebati. Masukkan gelatin dan pukul lagi hingga rata.
6. Gunakan spatula, masukkan serbuk oreo dan kacau sedikit. Tidak perlu kacau sebati.
7. Tuang separuh adunan ke dalam loyang biskut tadi. Letakkan beberapa keping biskut oreo dan tuangkan baki adunan cheese di atasnya.
6. Sejukkan semula di dalam peti ais lebih kurang 2-3jam.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg)
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak :Gelatin panas dan didinginkan dalam peti sejuk
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Biskut oreo memberi kelainan rasa pada kek keju
INFO CHEF : Balut dasar loyang pembakar menggunakan plastik pembalut untuk memudahkan kek dikeluarkan dari loyang pembakar.
4. KEK VANILA KEJU LELEH
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek vanilla span:
- 150gm tepung superfine
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telur gred A
- 1 sudu besar ovalet
- 1 sudu kecil serbuk penaik | diayak
- 80 ml susu segar
- 80 ml minyak jagung
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping keju leleh :
- 250 gm keju krim
- 1 cawan susu pekat
- 1 cawan non dairy whipping cream
- Parutan keju cheddar | sebagai hiasan
CARA MEMASAK :
Kek vanilla span :
1. Satukan tepung, gula, telur, ovalet dan baking powder. Pukul selama 5 minit.
2. Perlahankan mixer, masukkan susu segar dan esen vanilla dan pukul lagi sehingga adunan kembang dan gebu.
3. Matikan mixer, masukkan minyak jagung dan gaulkan secara kaup balik.
4. Sediakan loyang pembakar bersaiz 20 sm inci (disapu mentega serta dialas bahagian bawah loyang pembakar. Masukkan adunan dan hentakkan sedikit adunan.
5. Bakar kek pada suhu 170 darjah selama 25-30minit.
6. Setelah masak, terbalikkan loyang di atas redai dan biarkan selama 1 minit (bertujuan supaya kek tidak mengecut dan turun).
7. Selepas itu terbalikkan semula loyang dan keluarkan kek.
Topping krim keju :
1. Satukan keju, susu pekat dan non dairy whipping cream dan kacau sebati.
2. Tuang adunan kejue ke atas kek vanilla tadi.
3. Hiaskan atas kek dengan parutan keju cheddar.
Saiz hidangan: 1 loyang bulat 20 sm ( 2 kg) atau empat segi
Waktu memasak: 40 minit
Cara Memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Lemak dan berkrim menepati selera pencinta keju
INFO CHEF : Setelah kek masak perlu segera diterbalikkan dari loyang dan dikeluarkan dari loyang untuk mengelakkan kek mengecut.
5. KEK KEJU BLUEBERI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju | pilih krim keju sebenar
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream.
- 1 sudu teh esen vanilla
- 2 sudu makan pai blueberi filling | boleh didapati dari kedai kek/bakeri
Bahan dasar kerak :
- 250 gm biskut marie
- 125 gm mentega | dicairkan
CARA MEMASAK:
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie. Kemudian cairkan mentega.
2. Gaulkan biskut yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan.
3. Masukkan ke dalam tin pembakar berukuran bulat berukuran 25 sm .
4. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk supaya ianya supaya membentuk dasar yang padat
Krim keju :
1. Keluarkan krim keju 20 -30 minit sebelum digunakan.
2. Putar krim keju, susu dan krim putar hingga sebati.
3. Masukkan sedikit pai blueberi, gaulkan.
4. Tuangkan adunan dalam tin pembakar yang berisi biskut tadi.
5. Panaskan oven dan bakar dalam oven dengan suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
6. Keluarkan dan bila sejuk masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari tin pembakar.
7. Hias kek dengan inti/filling blueberi di atasnya jika suka.
Saiz hidangan : 1 tin pembakar bulat bergaris pusat 25 sm
Waktu memasak: 3-4 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik water bath (letakkan tin atas bekas berisi air)
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Buah blueberi mengatasi rasa muak keju.
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk dari peti ais.
6. KEK KEJU KIWI
BAHAN-BAHAN :
- 1 kg krim keju
- 2/3 tin susu pekat
- 1 cawan krim putar @ whipping cream
- 1 sudu teh esen vanilla
- 5 sudu makan pai kiwi ‘filling’ (boleh didapati dari kedai kek)
Bahan dasar kerak :
- 250gm biskut marie | dihancurkan
- 125gm mentega | dicairkan
Bahan topping @ permukaan :
- 1 sudu teh serbuk gelatin
- 30 ml air
- 150 gm kiwi pie filling @ inti pai kiwi
CARA MEMASAK :
Dasar kerak :
1. Hancurkan biskut marie, kemudian cairkan mentega. Gaulkan biskut yang telah hancur dengan mentega yang telah dicairkan.
2. Letakkan adunan dalam loyang bulat saiz 25 sm
3. Tekan adunan supaya padat. Masukkan sebentar dalam peti sejuk agar dasarnya lebih padu.
Krim keju :
4. Keluarkan krim keju 20 – 30 minit sebelum digunakan.
5. Putar krim keju dan susu serta whipping cream sehingga sebati.
6. Masukkan sedikit pai kiwi dan gaulkan.
7. Tuangkan adunan ke dalam berisi biskut tadi.
8. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah celcius selama 2 ½ jam.
9. Keluarkan dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam supaya kek benar-benar sejuk untuk dikeluarkan dari loyang pembakar.
10. Hias atas kek dengan kiwi pie dan hirisan buah kiwi mengikut kreativiti anda
Hiasan permukaan /topping :
10.Campurkan gelatin dengan air dan panaskan sebentar sebentar supaya gelatin tadi larut. Selepas itu masukkan kiwi pai filling, kacau. Sedia untuk disapukan atas kek.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat bersaiz 25.4 sm
Waktu memasak: 3 jam
Cara Memasak : Bakar dengan teknik ‘water bath’
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan: Kek keju berkrim dengan rasa kiwi asli
INFO CHEF : Sedap dimakan sejuk-sejuk dari peti ais. Keluarkan kek dari Loyang pembakar, hanya selepas ia disimpan lebih dari 4 jam dan benar-benar sejuk.
Ini Rahsia Buat Nasi Ulam, Sedap & Boleh Cuba.
![Ini Rahsia Buat Nasi Ulam, Sedap & Boleh Cuba.](https://www.rasa.my/wp-content/uploads/2021/04/360688.jpeg)
Dulu-dulu nasi ulam kerap dihidangkan pada bulan Ramadan, alasannya di bulan puasa sebahagian dari pucuk-pucuk tumbuhan tidak beracun (ini hanya andaian yang diceritakan oleh orang dulu-dulu). Sebab itulah, mereka akan masuk kebun atau hutan meramu (mencari) bermacam jenis pucuk-pucuk untuk dijadikan campuran dalam ramuan nasi ulam. Namun sekarang, pucuk-pucuk tumbuhan susah dijumpai, ulam-ulaman dalam ramuan nasi ulam pun berkurangan, namun rasa tetap sedap. Anda yang ingin cuba, berikut dikongsikan resipi Nasi Ulam warisan turun temuruh arwah Hajah Rahmah Bt Putih (Mak Mah) .
NASI ULAM
BAHAN-BAHAN:
4 mangkuk nasi putih
2 keping ikan talang masih | bakar dan kisar halus isinya
2 ekor ikan kembung | bakar dan kisar halus bersama lada hitam
1/2 cawan kerisik | buat sendiri lagi sedap
1 sudu makan lada hitam | sangai dan kisar halus
BAHAN ULAMAN DIHIRIS HALUS:
2 kuntum bunga kantan
4 pokok daun salom
1 helai daun kunyit
4 pokok ulam raja
4 tangkai pucuk tengek burung
4 tangkai pucuk daun kesum
4 helai daun mengkudu
6 helai daun pegaga
4 helai daun kaduk
4 tangkai pucuk gajus
4 helai daun limau purut
8 ulas bawang merah
4 batang serai
3cm halia
3cm, lengkuas
Ulam-ulam boleh ditambah ikut suka dan tidak semestinya semua ada. Ada beberapa ulam juga sudah cukup.
CARA MEMBUAT:
- Masukkan dalam mangkus semua bahan hirisan dan gaulkan bersama denga nisi ikan talang masih yang telah dibakar dan dikisar halus tadi.
- Gaul sebati, jika kurang masin tambah sedikit garam halus hingga sebati dan cukup rasa.
- Campurkan dalam nasi bersama isi ikan kembung bakar tadi.
4. Gaul rata hingga sebati dan cukup rasa.
5. Nasi Ulam sedia dihidangkan.
Kredit Resepi : Eyta Omar