Resipi lobak putih goreng ala Sogo. Ia sejenis masakan kaum Cina, yang dipanggil “lo bak Gou”, kuih lobak putih goreng atau fried carrot cake.
Menurut En. Wan LuQman yang berkongsi resipi ini, tercetus idea untuk memasaknya kerana terimbau kenangan sewaktu dia dan isterinya menikmati makanan itu di medan selera di pusat beli belah SOGO, Kuala Lumpur. Waktu itu, pekerja yang bekerja di food court adalah staf SOGO itu sendiri.
Bahan yang perlukan tak banyak. Cuma agak banyak proses untuk memasaknya. Tambahnya lagi, lobak goreng buatannya ini mungkin tak begitu cantik, tapi rasanya…pehh!!! Tak kalah.
Bolehlah cuba resipi ini. Masak sendiri dijamin halal kerana susah nak jumpa yang dijual oleh orang Islam. Bolehlah makan sepuas hati!
Satukan semua bahan bertanda (**) dalam satu bekas. Kemudian masukkan air dan kacau sehingga sebati.
Lobak putih yang telah disagat dibasuh dan dibilas supaya hilang bau dan rasa pahit-pahit manja dia tu.
Kemudian satukan bancuhan tepung dan lobak dalam pengisar. Masukkan udang kering dan kisar sampai lumat.
Lepas tu tuang ke dalam loyang untuk dikukus selama 45minit. Lepas dah kukus, biarkan sampai sejuk. Kemudian boleh masukkan dalam peti sejuk kejap lebih kurang 30 minit.
Dah sejuk, keluarkan. Lepas itu potong dadu. (Tapi rupanya tak begitu cantik. Mungkin terlebih air ketika kukus atau masalah masa kukus tadi. Sebab kukus petak tu tak muat, dah half way kukus baru tukar loyang bulat).
Setelah itu, panaskan minyak dan goreng seketika kuih losk tadi. Kemudian alihkan ke tepi, tumis bawang putih.
Lepas itu masukkan lobak manis. Kalau guna lobak masin, pastikan korang rendam dahulu bagi hilang masinnya ye.
Pecahkan telur dan masukkan sedikit lada sulah. Gaul sekata.
Ads
Lepas tu masukkan bancuhan kicap ( semua bahan bancuhan kicap disatukan, lepas tu ceduk dalam dua sudu besar je untuk letak dalam ni. tak perlu semua takut nanti terlalu manis / masin)
Masukkan hirisan kucai. Ikutkan orang masukkan taugeh. Tak suka, tak perlu letak.
Kemudian masak dengan api kuat sampai garing. Dah siap. Ada rasa manis, masin, aroma ‘terbakar’ dan chewy daripada lobak manis tu.
Masukkan dalam pinggan dan tabur kulit ayam yang digoreng. Boleh tambah daun bawang, bijan atau bawang goreng sebagai hiasan. Terpulang. Lepas tu makan la dengan chilli oil. Lengkap! Sila cuba ye!
Sedapnya kalau dapat makan kuih Bingka Roti panas-panas. Lemak, manis…Memang kena dengan selera. Jadi puan-puan, jika di rumah anda ada lebihan roti, bolehlah cuba buat Bingka Roti ni. Lebih istimewa, resipi perkongsian saudari Shameema Ahamed ni tidak menggunakan ketuhar. Guna pemanggang ajaib je. Hasilnya memang cantik dan masak sekata. Jom cuba!
RESIPI BINGKA ROTI BAKAR GUNA PEMANGGANG AJAIB
BAHAN-BAHAN:
5 keping roti gardenia
2 biji telur – pukul sikit
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu kecil garam
400ml santan – 200ml santan KARA + 200ml air (sy ltk pewarna hijau dan esen pandan)
100ml full cream milk – boleh guna susu segar@susu cair
1 sudu kecil esen vanila
CARA MEMASAK:
Carik-carikkan roti dan masukkan ke dalam satu mangkuk besar. Ketepikan.
Dalam bekas lain, satukan susu, santan, gula, garam, telur, esen vanilla dan pukul hingga sebati.
Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit dan adun lagi supaya tepung tidak berketul. Tapis dan tuang adunan ke dalam mangkuk roti tadi.
Biarkan roti terendam sebentar dalam masa 15-20 minit.
Tuang campuran roti ke dalam pemanggang ajaib dan bakar hingga masak menggunakan api paling kecil. Kena selalu periksa kuih supaya tidak hangit. ( empunya resipi bakar dalam 20 minit kemudia terbalikkan dan bakar lagi selama 20 minit.)
Bila kuih Bingka sudah masak, sejukkan dan barulah dipotong. ( empunya resipi alas adunan kuih menggunakan baking paper supaya ia mudah dikeluarkan bila masak.)
Resipi sama, tapi mungkin lain orang lain caranya. Ada yang menjadi resipinya bila buat, namun ada juga terkandas di tengah jalan.
Menerusi perkongsian daripada Yong Anisah Yaacob ini, dia berharap dengan resipi pau dan sedikit kemahiran yang ada, dapat memberi manfaat kepada yang memerlukan.
1. Campurkan air suam, gula dan yis di dalam satu bekas. Kacau bagi sebati dan biarkan kembang dalam 10 minit.
2. Kemudian, campurkan tepung gandum, marjerin dan susu pekat. Ramas-ramas hingga jadi seperti serbuk roti.
3. Masukkan yis yang telah kembang ke dalam tepung dan 240ml air (ikut kesesuaian tepung). Uli hingga tepung sebati dan tidak melekat di tangan (dalam 10 min).
6. Sedia untuk dikukus. Sebelum tu, panaskan dulu kukusan dengan api yang sederhana hingga mendidih. 7. Balut penutup kukusan dengan kain untuk mengelakkan air kukusan jatuh atas doh. Kukus selama 5-6 minit. Siap.
1. Pukul telur, gula dan ovellete dalam mixer hingga gebu bertukar warna putih. 2. Kemudian masukkan tepung dan santan berselang seli, mix sampai semua bahan sebati dan gebu. 3. Bahagikan adunan kepada 2 bekas berasingan. Buat perasa pandan dengan campur pewarna hijau dan esen atau pes pandan, gaul sebati. Satu adunan lagi campur serbuk koko, gaul sebati.
4. Gunakan sudu letak adunan pandan dan coklat berlapis. 5. Kukus adunan ni guna api sederhana sahaja. Selama 10 minit sahaja. Jangan lebih masa ye. 6. Pastikan penutup kukus dibalut kain dulu supaya air wap tak menitis atas apam.
Kredit resipi: Fatin Bakery
Anda ingin mencari pengukus atau steamer untuk kukus apam, boleh beli online, boleh tengok DI SINI.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa: