Sedapnya Apam Balik ni walau guna kuali biasa. Bila waktu petang, kuih ni antara yang paling banyak dicari untuk kudapan. Biasanya kena ke pasar malam untuk menikmatinya.
Bila hujan, rasa tak rajin pula nak keluar. Tapi tak mengapa, anda pun boleh masak Apam Balik ni dekat rumah. Tak ada dapur khas untuk apam balik, tak semestinya anda tak boleh hasilkan kuih. Guna pan biasa je.
Jom cuba resipi perkongsian saudari Sapura Pua ni. Memang best! Boleh letak banyak inti.
CARA-CARA: 1.Ayak tepung, baking powder dan soda bikarbonat. 2.Pukul telur dan gula sehingga sebati. Gula tidak perlu larut sangat. 3.Masukkan susu dan pewarna. Teruskan kacau sehingga sebati. 4.Masukan campuran tepung yang telah diayak tadi dan kacau sebati sehingga adunan licin dan tidak berketul. (jika nak lagi mudah, tapis adunan). 5.Perap adunan selama 1 jam.
CARA MEMASAK: 1. Panaskan kuali tak melekat dan sapukan sedikit marjerin. 2. Masukkan 2 senduk adunan tepung dan ratakan sekeliling.
3. Tabur gula ( anggaran 2 sudu makan) dan tutup kuali. Biar hingga adunan masak. Jika mahukan apam yang rasa lebih manis, lebihkan gula. Kalau apam ada lubang-lubang halus diatasnya, bermakna adunan tersebut menjadi. 4. Tabur kacang tanah rata-rata diikuti mentega dan jagung.
5. Lipat apam dan balikkan. Angkat. 6. Sedia untuk dinikmati.
Petua:
Kalau kuali melekat, ambil kuning telur sahaja dan masak dalam kuali tersebut sehingga masak. Ambil tisu dan tonyoh telur tersebut di permukaan kuali. Telur jadi hangit pun tak apa. Insya-Allah kuali jadi tak melekat dah.
Kuih Sagu merupakan antara kuih lama yang sedap dan paling mudah nak buat. Teksturnya yang lembut, manis dan dinikmati bersama kelapa parut menjadikan sajian ini digemari semua golongan. Bagi anda yang terasa nak makan Kuih Sagu untuk minum petang, resipi perkongsian saudari Sitihawa Ahmad ni boleh dicuba. Memang mudah!
Dah nama pun kuih cara jagung, jadi kalau nak letak lebih jagung hiris tu lagilah sedap. Kalau min suka jagung manis.
Resipi perkongsian Zura Zul ni nampak sedap. Jom kita cuba…
KUIH CARA JAGUNG
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
1 biji telur gred A | dipukul dulu
1/2 cawan jagung dah hiris | bubuh lebih pun boleh..lagi sedap
3 1/4 cawan santan
Sedikit garam
Sedikit esen vanilla, tak nak letak pun boleh
Sedikit perisa jagung
Sedikit pewarna kuning telur
CARA MEMASAK :
1. Kisar dulu jagung dengan 1 cawan santan (jangan blender halus sangat)..ketepikan dalam bekas lain.. Masuk semua bahan2 yang lain dalam bekas.. Gaul rata.. Tuang dalam blender halus
2. Tuang dalam jag sederhana, campur dengan 1 cawan jagung yang dikisar tadi Kacau sebati. Panaskan acuan cara atas dapur gas.. Api perlahan.. Sapu minyak
3. Tuang adunan penuh dalam acuan.. Biarkan sekejap..baru letak sedikit gula dlm adunan.. Tutup dengan penutup periuk.. Agak-agak nampak naik adunan atau sedikit kekuningan kat tepi kuih.. Boleh angkat dan keluarkan menggunakan lidi atau terbalikkan acuan atas bekas yang sesuai
4. Untuk tuang adunan seterusnya..mesti kacau2 dulu adunan dalam jag..baru tuang
5. Ulang sehingga habis adunan.. Siap..sedia untuk makan
Kalau anda ingin berniaga cari duit tambahan di musim PKP ni, tapi tak tau nak niaga apa di kawasan kejiranan. Anda boleh cuba buat kuih Lompang Pandan, cara buat mudah dan rasa pun sedap. Mula-mula cuba dulu untuk makan sendiri, kalau menjadi dan sedap bolehlah jual. Resipinya ada di sediakan di bawah ini ye..
LOMPANG PANDAN BAHAN-BAHAN A: 3 cawan air 3/4 cawan gula pasir 2 helai daun pandan.
Masak gula dengan air, masukkan 2 helai daun pandan sekali.
Gula hancur dan didih, tutup api dan sejukkan. BAHAN B: 2 cawan tepung beras 1 cawan tepung ubi 1 cawan air pati daun pandan Sedikit pewarna hijau star brand Sedikit kapur sireh Sedikit garam halus
CARA MEMBUAT:
Satukan tepung beras dan tepung ubi dalam mangkuk besar.
Masukkan 1 cawan air pati pandan dan 3 cawan air gula yang dah sejuk tadi. Kacau-kacau sebati.
Masukkan sedikit garam halus dan kapur sirih.
Masukkan sedikit pewarna hijau sekiranya warna bancuhan kurang cantik. Kacau hingga semua larut kemudian tapiskan.
Sementara tu panaskan kukusan.
Oles minyak dalam acuan lompang terlebih dahulu.
Setelah air medidih, panaskan sekejap acuan lompang terlebih dahulu.
Kemudian kacau-kacau dulu bancuhan tepung tadi sebelum tuang ke dalam acuan.
Tutup pengukus dan kukus la dalam 10 ke 12 minit dengan api sedang.
Sejukkan kuih lompang dahulu baru la boleh dicungkil keluar.
Ulang proses yang sama hingga bancuhan habis.
Hidangkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sebentar supaya tak mudah basi.
INFO: Air gula mesti sejukkan dahulu, bancuhan kena sentiasa dikacau dahulu sebelum tuang ke dalam acuan. Sukatan air gula mesti 3 cawan dan air pati pandan 1 cawan.