Laksa Lemak Siam memang sedap kalau dimakan panas-panas. Pendek kata tak cukup semangkuk.
Letak pula ulam-ulaman dan telur rebus, sesuai sangat dijadikan menu pada hari cuti atau hujung minggu.
Resipi Laksa Lemak Siam ni sama juga macam macam resipi laksa lemak yang lain Cuma ia menggunakan kunyit dan berwarna kekuning-kuningan. Yang suka pedas boleh lebihkan cili barulah ada kick.
RESEPI LAKSA LEMAK SIAM
Bahan-bahannya:
Laksa kering yang jenis halus ( rebus dahulu kemudian toskan )
1 kg ikan selayang, temenung
10 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 inci halia*
Ads
2 inci lengkuas*
2 inci kunyit hidup*
4 batang serai* ( 2 batang di blend, 2 batang lagi di ketuk masuk dalam kuah )
2 inci belacan*
5 biji cili api* ( nak pedas, boleh lebihkan )
5 keping asam gelugur
4 helai daun limau purut
3 cawan santan pekat
Garam, gula & perasa
Cara-caranya:
Rebus ikan… Asingkan isi dan tulang… Isi ikan di blend halus… Air rebusan jangan di buang… Gunakan air rebusan ikan tadi untuk blend tulang… Blend tulang kemudian tapiskan
2. Blend semua bahan-bahan yang bertanda*
3. Masukkan bahan blend, serai yang di ketuk ke dalam periuk… Biarkan mendidih
4. Bila dah mendidih, boleh masukkan isi ikan yang di blend tadi bersama dengan asam keping, daun limau purut dan air… Kuah jangan pekat sangat, jangan cair sangat… Ikut selera memasing… Kacau sebati
5. Kemudian masukkan santan… Kuah hendaklah sentiasa kacau supaya santan tak berketul
6. Perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa.. Bila dah suaikan rasa, dah mendidih boleh tutup api
7. Hidangkan laksa lemak siam dengan bahan-bahan sampingan yang lain.
Ads
Bahan-bahan sampingan :
Timun
Taugeh
Kacang panjang
Bunga kantan
Salad
Telur rebus
Limau nipis
Ads
* Bahan sampingan ni ikut selera masing-masing nak letak apa
Masih berfikir menu apa untuk minum petang nanti. Min syor masak lasagna daging. Biasa kita membelinya di kedai tapi belum tentu memenuhi citarasa. Bila buat sendiri baru memenuhi citarasa.
Lasagna Daging
Bahan inti :
Daging kisar (1paket 400g) kak guna brand Ramly.
Sos Prego spageti (1 tin)
Sos cili – kak tambah sebab nak rasa pedas
Bawang besar (1biji) – cincang
Bawang putih (5ulas) – cincang
Serbuk lada itam
Garam
Cara-cara :
Tumis bawang besar dengan bawang putih sampai naik bau.
Masukkan daging kisar. Masak sampai empuk. Boleh masukkan sikit air sampai cepat masak.
Masukkan sos Prego, sos cili. Kacau.
Perasakan dengan garam & serbuk lada hitam.
Siap dan ketepikan.
1.Cairkan Masukkan tepung gandum. Kacau jangan sampai berketul. Guna api perlahan.
2.Masukkan susu & cheese. Kacau sebati & cheese cair. Siap. Bila sejuk sos akan pekat.
Lasagna @ roti Gardernia
3Kalau guna lasagna kene celup dengan air panas sekejap. Pastu susun dalam loyang.
4.Kalau guna roti, gelek roti bagi nipis dan celup dengan susu. Susun dlm loyang.
5.Susun selang seli. Lasagna, inti, sos putih.. Buat berlapis.. Lapisan atas sekali biar sos putih.. Tabur dengan mozarela cheese. Lagi banyak lagi sedap.
6.Bakar pada suhu 150’C dlm 30-40 minit @ sampai bahagian atas perang-perang..
Teringin nak makan spageti tapi nak ikut tekak Melayu. Nah, ini dikongsikan resipi yang admin buat sendiri tau. Mudah sangat ye, boleh cuba tak sampai 15 minit siap dan tak perlu nak macam-macam bahan. Guna je sayur mayor yang ada dalam peti sejuk, tumis dan kacau gaul dah siap…
Nyam-nyam sedap boleh jadi hidangan sarapann esok ye.
SPAGETI AGLIO OLIO ALA MELAYU
BAHAN-BAHAN:
1 paket spageti | rebus dan tos
1 keping dada ayam | hiris kecil
6 biji cendawan shitake | hiris
4 batang kacang panjang | hiris halus
1 biji tomato | potong dadu
1 biji bawang Holland | potong dadu halus
3 ulas bawang putih | cincang halus
10 biji cili padi | hiris halus
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk pati ayam
1 sudu teh serbuk oregano | jika suka
Garam, gula secukup rasa
4 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK STEP BY STEP:
Step1: Panaskan minyak tumis bawang merah, bawang putih dan hirisan cili hingga wangi.
Step 2: Masukkan hirisan cendawan dan kacang panjang, kacau rata.
Step 3: Seterusnya masukkan spageti, kacau rata dan masukkan pula tomato.
Step 4: Perasakan dengan garam, gula dan serbuk pati ayam, kacau lagi.
Step 5: Tambahkan pula dengan serbuk lada hitam dan serbuk oregano.
Step 6: Kacau rata. Setelah cukup rasa, tutup api dan sedia dihidangkan.
Suka makan kuetiau? Jom belajar buat kuetiauhomemade ni. Lepas ni kalau dah pandai buat sendiri, tiba-tiba terasa nak makan kuetiau goreng tapi kurang rajin nak pi beli dekat kedai, bolehlah buat sendiri. Malah bila buat sendiri ni tentunya lebih bersih, lebih jimat dan dijamin halal. Jom lihat resipi perkongsian saudari Kak Yong Ima Shida ni. Memang mudah, lebih bersih serta jimat!
CARA BUAT KUETIAU HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
2 3/4 cawan tepung gandum (340gm)
1 cawan tepung pulut (125gm)
1/2 cawan tepung beras (60gm)
1 biji putih telur
1 cawan air (250ml) Tambah 1-2 sudu besar jika perlu
1 sudu teh garam
1/2 cawan tepung ubi – untuk ditabur semasa proses mencanai agar tidak melekat
CARA MEMBUAT:
1. Satukan ketiga-tiga jenis tepung di dalam bekas.
2. Masukkan garam, putih telur dan air sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika doh terlalu keras, tambah 1-2 sudu makan air. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian. Canai dan nipiskan doh menggunakan mesin mi atau pasta. Semasa menggelek, pastikan tepung sentiasa ditabur bagi mengelakkan doh melekat antara satu sama lain.
4. Canai doh hingga nipis sebanyak 2 kali. ( empunya resipi canai guna mata no 5 sebanyak 2 kali, mata no 4 sekali.)
5. Setelah doh nipis, potong doh menggunakan pemotong pasta ( fetuccine) atau kueyteow.
6. Didihkan air dan masukkan 1 sudu makan minyak. Kemudian rebus kueyteow seketika. Jangan terlalu lama.
7. Setelah kueyteow timbul, itu menandakan ia telah masak. Segera angkat dan lalukan di bawah air mengalir bagi membuang lebihan kanji.
8. Toskan kueyteow hingga kering dan gaul bersama minyak masak sebelum disimpan atau dimasak.
Bagi yang suka makan Cina salah satu yang selalu dipesan jika makan di restoren ini adalah Ma Po Tofu. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.