Kuih Tepung Kapur adalah sejenis kuih tradisional yang popular dikalangan penduduk Pantai Timur. Memang sedap rasanya. Bagi anda yang teringin nak rasa atau dah lama tak makan kuih ni, Opah Mas Cotek ada kongsikan resipi dan cara-cara membuatnya. Cukup mudah dan senang dihasilkan sendiri di rumah. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
1.Satukan gula merah, gula pasir, air dan dan pandan. Masak hingga larut kemudian sejukkan. Tapis. 2. Dalam bekas berlainan, satukan tepung gandum dan air kapur. 3. Tuang air gula merah yang telah disejukkan tadi sedikit demi sedikit. Sebatikan adunan sehingga tiada bintil tepung (Opah tapis supaya lebih mudah). 4. Sediakan loyang bersaiz 8 inci yang telah disapu sedikit minyak. 5. Tuang adunan kuih Tepung Kapur ke dalam loyang. 6. Kukus kuih selama 40 minit atau sehingga masak. 7. Sejukkan kuih terlebih dahulu kemudian barulah dipotong nipis. 8. Gaul kepingan kuih Tepung Kapur dangan kelapa parut yang telah digaul dengan garam.
Tak lengkap hidangan Melayu tanpa sambal. Kalau nak tahu, Sambal Kelantan ini memang popular di negeri Cik Siti Wan Kembang. Ia sesuai dimakan untuk semua jenis nasi. Kalau pernah rasa kenduri di Kelantan, ha…inilah sambalnya. Sekali buat dalam jumlah yang banyak kerana sambal ini boleh tahan sampai sebulan kalau disimpan dalam peti sejuk. Lagi lama disimpan lagi sedap. Jom cuba. Anda pasti kagum dengan rasanya.
RESIPI SAMBAL KELANTAN
BAHAN-BAHAN:
6-7 biji cili merah
1 genggam cili api ( hijau & merah)
6 biji limau kasturi (kisar sekali dengan kulit)
1 biji bawang besar bakar
6-7 ulas bawang putih bakar
1/2 cawan cuka
1 keping manisan kampung
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
CARA-CARA:
1. Satukan semua bahan dan kisar hingga hancur.
2. Bila siap kisar, simpan dalam botol dan masukkan dalam peti sejuk supaya sambal tahan lama.
INFO: Sambal Kelantan tidak menggunakan belacan dan tidak perlu letak air masa kisar.
Sibuk atau tak sibuk seseorang itu bergantung pada keadaan. Ada ketikanya kita sibuk sungguh sampai nak masak pun tak sempat. Apa kata ketika sibuk tu, jom masak lauk simple tapi sedap. Boleh cuba resipi ni.
MASAK LEMAK TELUR DENGAN KACANG PANJANG
BAHAN KISAR
3 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
Lada hijau (ikut tahap pedas yang dimahukan)
BAHAN LAIN
1 batang serai (diketuk)
Santan secukupnya
Telur ayam
1 keping asam keping
Gula
Garam
Kacang panjang
Cili padi merah
CARA MEMBUAT
1. Panaskan kuali. Masukkan bahan kisar dan serai.
2. Masukkan santan. Kacau selalu supaya santan tak pecah. Biarkan mendidih.
3. Pecahkan telur ayam satu demi satu.
4. Masukkan asam keping, gula dan garam.
5. Akhir sekali masukkan kacang panjang dan cili padi merah. Siap!
Menu sarapan hari ni kita buat yang anak-anak suka. Roti menjadi kesukaan mereka. Jadi untuk lebih enak, kita letakkan sosej dan cheese. Harum semerbak bila membakarnya nanti buat anak tak sabar nak makan.
ROTI SOSEJ CHEESE Bahan A 250gm tepung roti ( wajib untuk dapatkan roti yang lembut ) 35gm gula halus 5gm yis ( 1 sudu kecil ) 50gm mentega/butter 90gm air sejuk peti ais 1 biji telur Secubit garam 1 peket sosej (direbus sekejap) Mixed vege rendam dalam air panas sekejap dan tos (campur dengan sedikit mayonis) Mayonis Sos cili Cheese parmesan/mozzarella
Cara membuat: 1.Masukkan semua bahan A dalam bread maker/ mixer kecuali mentega 2.Bila dah sebati, baru masukkan mentega 3.Uli lagi hingga doh jadi elastik dan lembut 4.Perap sekejap dalam 30 minit. 5.Timbang setiap doh 40gm. 6.Bentukkan bulat dan canai memanjang. 7.Masukkan dalam paper cup untuk roti. 8.Bila doh dah naik sikit, baru letakkan sosej. 9.Biarkan roti naik kembang 2x ganda. 10.Bila dah kembang letakkan mixed vege. 11.Paipkan sos cili dan mayonis. 12.Taburkan cheese. 13.Sedia untuk dibakar suhu 180 selama 20-25 minit.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...